ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΤΗ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
Το ανανεωμένο Πρόγραμμα Σπουδών
Το νέο πλαίσιο διδασκαλίας και αξιολόγησης

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019, στις 19.00μ.μ.,
στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 118, Αθήνα)

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019, στις 19.00μ.μ.,
στο βιβλιοπωλείο IANOS (Αριστοτέλους 7, Θεσσαλονίκη)

Από τη φετινή νέα σχολική σεζόν 2019-2020 ισχύουν νέα δεδομένα στο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Μεταξύ των αλλαγών επισημαίνουμε ότι στα Νέα Ελληνικά (στο μοναδικό μάθημα στο οποίο εξετάζονται όλοι οι υποψήφιοι) συνεξετάζονται η Γλώσσα και η Λογοτεχνία.
Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ με την πολυετή εμπειρία τους στον χώρο του εκπαιδευτικού βιβλίου σας προσκαλούν σε ενημερωτική συνάντηση για το ανανεωμένο Πρόγραμμα Σπουδών, καθώς και το νέο πλαίσιο διδασκαλίας και τον νέο τρόπο αξιολόγησης που αφορά το μάθημα των Νέων Ελληνικών.

«Διαλογικότητα», «κριτικός στοχασμός» και «δημιουργικότητα» αποτελούν τις νέες λέξεις-κλειδιά στο νέο Πρόγραμμα Σπουδών για τη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία. Με επίκεντρο τις έννοιες αυτές, στην ενημερωτική συνάντηση θα αναδειχθούν τρόποι εξοικείωσης των μαθητών/τριών:
α) με δραστηριότητες κριτικής ανάγνωσης και κατανόησης κειμένων
β) σε διαδικασίες παραγωγής λόγου
Πώς δηλαδή οι μαθητές/τριες θα διδαχθούν να ερμηνεύουν (συγ)κριτικά αδίδακτα μη λογοτεχνικά και λογοτεχνικά κείμενα, να αποδίδουν συνοπτικά το νόημά τους, να επισημαίνουν τη λειτουργία των γλωσσικών και νοηματικών δομών τους, να ερμηνεύουν στάσεις, αξίες, ιδέες και να ανταποκρίνονται στα κείμενα παράγοντας δημιουργικό λόγο. Θα δοθεί έμφαση στην επιλογή αδίδακτων κειμένων που ανήκουν σε διαφορετικά κειμενικά είδη, θέτουν ερωτήματα/προβλήματα και δεν απαιτούν προκατασκευασμένες γνώσεις και απόψεις, αλλά εμπλέκουν ενεργητικά τους/τις μαθητές/τριες στη διαδικασία της μάθησης.

Την ενημέρωση θα κάνουν οι φιλόλογοι και πρώην σχολικές σύμβουλοι Αγάθη Γεωργιάδου, Κική Δεμερτζή, συγγραφείς του νέου εκπαιδευτικού βοηθήματος Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία για τη Γ΄ Λυκείου, το οποίο είναι σύμφωνο με τη νέα ύλη και τις οδηγίες του Υπουργείου και καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του νέου τρόπου αξιολόγησης στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
με δηλώσεις συμμετοχής (για τη συνάντηση στην Αθήνα)
στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr