"Άγρια φύση" της Jane Harper

Πέντε γυναίκες εγκαταλείπουν την άνεση του κλιματιζόμενου εργασιακού τους περιβάλλοντος, φορτώνονται απρόθυμα τα σακίδιά τους και ξεκινούν να διασχίσουν ένα πάρκο άγριας φύσης στην αυστραλιανή ενδοχώρα. Στόχος αυτής της πεζοπορίας να ενισχυθούν οι μεταξύ τους συναδελφικοί δεσμοί και η ομαδικότητά τους. Στο τέλος της διαδρομής όμως θα μείνουν μόνο τέσσερις... Και καθεμία έχει μια ελαφρώς διαφορετική ιστορία για το τι ακριβώς τους συνέβη.
Ο ομοσπονδιακός πράκτορας Άρον Φαλκ ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την τύχη της αγνοούμενης πεζοπόρου. Καθώς η έρευνά του τον παρασύρει στην καρδιά της οργιώδους βλάστησης, ο Φαλκ ανακαλύπτει πως οι γυναίκες είναι μπλεγμένες μεταξύ τους σ’ ένα κουβάρι από μυστικά, υποψίες και προδοσίες. Θα μπορούσε κάτι απ’ όλα αυτά ωστόσο να οδηγήσει σε φόνο;

"Η επιστροφή" της Πέρσας Κουμούτση

Δεν συµµεριζόταν την επαναστατικότητα και τα φρονήµατα της Δάφνης. Στην πραγµατικότητα δεν πίστευε σε τίποτα. Από καιρό είχε παραιτηθεί απ’ όλα αυτά. Άραγε η αγάπη συνεπάγεται να παλεύεις για τα ιδανικά και τις πεποιθήσεις του άλλου; Να δίνεσαι στους δικούς του αγώνες; Από το µυαλό του πέρασε αστραπιαία η µορφή της Ελίζας, ίσως για πρώτη φορά αφότου η σχέση του µε τη Δάφνη µεταµορφώθηκε σε κάτι παραπάνω από φιλία. Θυµήθηκε την όψη της. Θλιµµένη και αγέρωχη την ίδια στιγµή και αδιάλλακτη σε ό,τι αφορούσε τις πεποιθήσεις της, κάτι που συνετέλεσε σηµαντικά στο τέλος της σχέσης τους. Όµως η Δάφνη; Γιατί δεν αντιλαµβανόταν τη δική του ανάγκη για µια ήσυχη και ισορροπηµένη ζωή, µακριά από τα διλήµµατα; Είχε κουραστεί. Τα είχε ζήσει όλα αυτά και τώρα όλα επαναλαµβάνονταν εξαρχής σαν µια παλιά κατάρα.
Θεσσαλονίκη, παραµονές του Β' Παγκόσµιου πολέµου: Ο Αλέξανδρος επιστρέφει στη γενέτειρά του ύστερα από χρόνια παραµονής στο Βερολίνο καταβεβληµένος από τη µαταίωση των προσωπικών και επαγγελµατικών του φιλοδοξιών. Η επιστροφή του θα σηµαδευτεί από τη σύγκρουση και την αναµέτρησή του µε τον αδελφό του και το κοινό τους παρελθόν. Πάθη, ανταγωνισµοί, ένοχα µυστικά θα έρθουν όλα στο φως καθώς οι ήρωες αυτού του ιστορικού µυθιστορήµατος καλούνται να αντιδράσουν και να πάρουν θέση σ’ έναν κόσµο που αλλάζει δραµατικά.
Οι θύµησες προκαλούν πόνο και ενοχές, ακόµα και για σφάλµατα που έχουµε διαπράξει παρά τη θέλησή µας ή εξαιτίας της πλάνης µας, των συνθηκών, ίσως πάλι του εγωκεντρισµού, ή ακόµα περισσότερο της υπερβατικής µας αγάπης για την ίδια τη ζωή.

"Καζανόβα: Η σονάτα των ραγισμένων καρδιών" του Matteo Strukul

Ανάμεσα σε κανάλια βυθισμένα στην ομίχλη και εκθαμβωτικά μέγαρα αριστοκρατών, ξεπροβάλλει η Βενετία του 18ου αιώνα, πιο σαγηνευτική και ανηλεής από ποτέ: Ο Τζάκομο Καζανόβα, γνωστός για το πάθος του για τις γυναίκες, έχει μόλις επιστρέψει στην πόλη και δεν αργεί να μπλεχτεί σε ένα σκοτεινό στοίχημα. Η γοητευτική αυστριακή κόμησσα Μάργκαρετ φον Στάινμπεργκ του υπόσχεται μια αξέχαστη ερωτική νύχτα αν καταφέρει να ξελογιάσει τη νεαρή Φραντσέσκα Ερίτσο, κόρη ενός από τους σημαντικότερους αριστοκράτες της Βενετίας.
Η πρόκληση αυτή όμως δεν είναι απλώς ένα ερωτικό παιχνίδι: πίσω της κρύβονται τα μεγαλεπήβολα όνειρα του ιεροεξεταστή Πιέτρο Γκαρτσόνι αλλά και η τύχη της ίδιας της Δημοκρατίας της Βενετίας, που τώρα παρακμάζει μέσα σε μια σκοτεινή και βίαιη εποχή. Η τοπική εξουσία σχετίζεται με βίαια κακοποιά στοιχεία, οι δολοφονίες είναι στην ημερήσια διάταξη και οι εκπρόσωποι του νόμου κινούν τα νήματα ορμώμενοι από όχι και τόσο ευγενή αισθήματα…
Ο πιο σοβαρός μπελάς του Καζανόβα όμως είναι άλλος: για πρώτη φορά θα ερωτευτεί αληθινά.
Ο Matteo Strukul συνδυάζει με μαεστρία την περιπέτεια με τις ερωτικές ίντριγκες, την ιστορική ανασύσταση των γεγονότων με την επινόηση, πετυχαίνοντας να αποδώσει με πρωτοτυπία, δυναμισμό και φρέσκο βλέμμα το πνεύμα μιας συναρπαστικής εποχής.

"Παγκόσμια πολιτική ιστορία: Τρεις χιλιάδες χρόνια πόλεμος και ειρήνη" του Jonathan Holslag

Είναι το εμπόριο παράγοντας ειρήνευσης; Ποια είναι τα όρια της διπλωματίας;
Πώς επηρεάζει η κλιματική αλλαγή τη σταθερότητα της παγκόσμιας τάξης;
Είναι οι συρράξεις ένα από τα οικουμενικά αμαρτήματα της ισχύος;
Σε μια εποχή που η απειλή του πυρηνικού πολέμου αναδύεται ξανά, η Παγκόσμια Πολιτική Ιστορία του Jonathan Holslag μας προσφέρει ένα πανόραμα των διεθνών σχέσεων απολύτως απαραίτητο για όσους θέλουν να κατανοήσουν το παρασκήνιο των σύγχρονων εξελίξεων.
Το βιβλίο αυτό εξετάζει συνολικά 3.000 χρόνια ιστορίας, από την αρχή της 1ης χιλιετίας π.Χ. µέχρι τις αρχές του 21ου µ.Χ. αιώνα. Κάθε κεφάλαιο καλύπτει δύο µε τρεις αιώνες και επικεντρώνεται στη γεωγραφική περιοχή για την οποία τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι ήταν η πιο σηµαντική εκείνη την εποχή: λόγω του µεγέθους του πληθυσµού της, λόγω της ισχύος της ή λόγω του ηγετικού της ρόλου στα διεθνή ζητήµατα. Με τον τρόπο αυτό, το επίκεντρο µετακινείται από ανατολάς προς δυσµάς, από βορρά προς νότο, καθώς ακολουθεί τα διαρκώς µετακινούµενα κέντρα εξουσίας.
Στο σύνολό του το βιβλίο δείχνει µεγάλο ενδιαφέρον για τον αντίκτυπο της παγκόσµιας πολιτικής στη ζωή των κοινών ανθρώπων. Πέρα από τις επιπτώσεις των οικονοµικών αλλαγών, πολύ συχνά ήταν το ξέσπασµα πολέµων που είχε τις µεγαλύτερες συνέπειες και γι’ αυτό ανιχνεύονται τα αίτια και τα αποτελέσµατα των συγκρούσεων, ερευνάται πώς κερδήθηκαν κάποιες συγκρούσεις και πώς χάθηκαν, αναλύεται πώς τις αντιλαµβάνονταν οι συγκρουόµενοι, ενώ παρακολουθούµε επίσης τις απέλπιδες προσπάθειες των διπλωµατών να τις σταµατήσουν.
Ακόµα κι αν ο στόχος µας είναι να προσπαθήσουµε να εξαγάγουµε αφηρηµένα, διαχρονικά µοτίβα από την ιστορία του πολέµου και της ειρήνης, θα πρέπει πάνω απ’ όλα να παραµείνει η ιστορία αυτή µια ιστορία ανθρώπινων πλασµάτων, των ελπίδων και των φόβων τους, της ικανότητάς τους για βία, του πόνου τους. Αυτός είναι ο µόνος τρόπος για να κατανοήσουµε τις δύσκολες επιλογές που ορίζουν τη φύση της αληθινής ηγεσίας.

"Η μαγεία να είσαι γονιός" της Hedvig Montgomery

Πώς θα µεγαλώσετε ανεξάρτητους και ευτυχισµένους ανθρώπους που θα µπορούν να ενσωµατωθούν αρµονικά στην κοινωνία; Τι είναι αυτό που χτίζει την αυτοπεποίθηση και την ασφάλεια; Πώς θα χειριστείτε τα πρωταρχικά συναισθήµατα του παιδιού που αναπόφευκτα θα στραφούν εναντίον σας;
Αυτό το εικονογραφηµένο βιβλίο είναι ένας οδηγός για τις µέρες των διαφορών, µια πρόκληση να τολµήσετε να κοιτάξετε τα δικά σας παιδικά χρόνια. Θα σας δείξει πώς να αποφεύγετε να χάνετε την ψυχραιµία σας και τι να κάνετε όταν γύρω σας επικρατεί ένα χάος. Όµως πάνω απ’ όλα θα σας δείξει πώς να δηµιουργήσετε και να διατηρήσετε τον δεσµό ανάµεσα σε εσάς και το παιδί σας.
Καρπός δεκαετιών έρευνας και πρακτικής εµπειρίας της καταξιωµένης ψυχολόγου και οικογενειακής συµβούλου Hedvig Montgomery, το πρώτο βιβλίο της πεντάτοµης σειράς εξετάζει τον γονεϊκό ρόλο σε όλα τα στάδια ανάπτυξης του παιδιού, εστιάζοντας στις προκλήσεις που αντιµετωπίζουν οι γονείς και τις στρατηγικές που µπορούν να υιοθετήσουν ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τη συµπεριφορά του παιδιού τους. Γιατί «οι καλοί γονείς δε γεννιούνται, όµως οι περισσότεροι µπορούν να γίνουν καλοί και, σίγουρα, όλοι µπορούν να γίνουν καλύτεροι».