Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ο νοµπελίστας ποιητής Μανάς Ισµαήλ και η αγαπηµένη του σύζυγος Αµίνα δραπετεύουν από το Ιράν προκειµένου να ζήσουν µια ήρεµη ζωή στη Δανία µακριά από τις πολιτικές διώξεις και τις φυλακές. Στη διάρκεια του ταξιδιού τους όµως χωρίζονται και ο Μανάς καταλήγει σε έναν καταυλισµό προσφύγων χωρίς να γνωρίζει τι απέγινε η Αµίνα και χωρίς να µπορεί να επικοινωνήσει µαζί της.
Η Νόρα Σαν ενηµερώνεται ότι ο Μανάς δέχεται να της δώσει µια αποκλειστική συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης και πηγαίνει στη Δανία να τον συναντήσει. Τότε µαθαίνει ότι σε αντάλλαγµα θα πρέπει να τον βοηθήσει να βρει την αγαπηµένη σύντροφο της ζωής του.
Η αναζήτηση της Αµίνα στέλνει τη Νόρα σε µυστικές πολιτείες όπου οι πρόσφυγες κρύβονται από τις αρχές και σύντοµα η παράτολµη δηµοσιογράφος γίνεται επικίνδυνη για τον ίδιο της τον εαυτό καθώς µπλέκεται σε έναν κόσµο όπου ορισµένες ζωές έχουν µικρότερη αξία από άλλες.

Προσωπική άποψη:
Περίπου ενάμιση χρόνο μετά την πρώτη της εμφάνιση -τουλάχιστον στη χώρα μας-, η μαχητική δημοσιογράφος Νόρα Σαν επιστρέφει με μια νέα, ανατρεπτική περιπέτεια, που για μια ακόμα φορά έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα στα αστυνομικά θρίλερ μυστηρίου, μένοντας απόλυτα πιστή στο ύφος με το οποίο μας συστήθηκε και που την χαρακτηρίζει. Η Lone Theils αξιοποιεί και πάλι την δημοσιογραφική της προϋπηρεσία και την εμπειρία που έχει αποκτήσει με την πολυετή παρουσία της στον χώρο, βοηθώντας, παράλληλα, το δανέζικο νουάρ να ανεβαίνει λίγο περισσότερο στην κλίμακά του και να προσφέρει, με πολύ απλά λόγια, μία εναλλακτική πρόταση.

Η ιστορία μας αυτή τη φορά σχετίζεται με το προσωπικό δράμα του νομπελίστα ποιητή Μανά Ισμαήλ, ο οποίος δραπετεύει από το Ιράν μαζί με την σύζυγό του, θέλοντας να χτίσουν μια νέα ζωή στη Δανία, μακριά απ' όλα όσα τους απειλούσαν. Όμως η μοίρα έχει άλλα σχέδια γι' αυτούς και στην πορεία του ταξιδιού τους οι δρόμοι τους χωρίζονται, με τον Μανά να καταλήγει σε έναν καταυλισμό προσφύγων, μην έχοντας ιδέα τι απέγινε η Αμίνα και πως μπορεί να ανακαλύψει τι της συνέβη. Για να μπορέσει να το πραγματοποιήσει αυτό, καταφεύγει στη βοήθεια της Νόρας στην οποία δέχεται να δώσει μια αποκλειστική συνέντευξη απαντώντας σε όλες τις ερωτήσεις της, αρκεί εκεί να ανακαλύψει που βρίσκεται η γυναίκα του. Η Νόρα, φυσικά, δεν μπορεί ν' αντισταθεί στην πρόκληση αυτή, αλλά πολύ σύντομα θα βρεθεί στην καρδιά ενός κόσμου πολύ πιο επικίνδυνου απ' όσο αρχικά πίστευε.

Όπως προανέφερα, η Theils αξιοποιεί όλα τα ατού που της προσφέρει η δημοσιογραφική της προϋπηρεσία, τόσο όσον αφορά το σκέλος της αφηγηματικής δομής και ροής της ιστορίας της, μα και σε ό,τι έχει να κάνει με την δομή, την ανάπτυξη και την εξέλιξη του χαρακτήρα της Νόρας, που είναι απόλυτα εμφανές πως διαθέτει πολλά στοιχεία της ίδιας, ίσως σε μια πιο εκδοχή της κάπως πιο έντονη. Σχετικά με την αφήγηση, μα και με τον πυρήνα αυτής, η Theils έχει επιλέξει να χρησιμοποιήσει έναν πολιτικό άξονα γύρω από τον οποίο περιστρέφονται συμφέροντα, ακραίες συμπεριφορές, διεστραμμένες ανάγκες, παιχνίδια δύναμης κι εξουσίας, με τον θεωρητικά πιο ισχυρό να προσπαθεί να επιβληθεί του αντιπάλου του ώστε να αποκτήσει πλήρη κυριαρχία, αρχικά πάνω του, στην πορεία σε ένα μεγαλύτερο σύνολο τα μέλη του οποίου θα κινούνται κατά την βούλησή του σαν τα πιόνια μιας σκακιέρας. Μια αρκετά τολμηρή προσέγγιση, θα έλεγα, πόσο μάλλον σε περιόδους σαν κι αυτή που διανύουμε, αλλά εξαιρετικά καλά δομημένη, όχι με μίσος, αλλά με αυστηρό ρεαλισμό.

Μιλώντας για τη Νόρα, τώρα, δεν μπορούμε παρά να παραδεχτούμε πως πρόκειται για μια απ' τις πιο ενδιαφέρουσες ηρωίδες που μας έχουν συστηθεί τα τελευταία χρόνια. Μια ηρωίδα εναλλακτική και μοναδική, που δεν ξεχωρίζει απλά και μόνο επειδή είναι μια γυναίκα με χαρίσματα, αλλά γιατί είναι ένα τολμηρό πλάσμα με τσαγανό, απόλυτα ταγμένο στον αγώνα, που δεν διστάζει να θέσει ακόμα και τη ζωή της σε κίνδυνο. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που ποτέ δεν το κάνει με αφέλεια, ίσως με μια κάποια παρόρμηση, αλλά με υποσυνείδητη επίγνωση του τι μπορεί να σημαίνει γι' αυτήν η κάθε πράξη της και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει για τη ζωή και το μέλλον της -αν αυτό προλάβει να έρθει. Παράλληλα, είναι εύστροφη, δημιουργική, μαχητική και έχει την ικανότητα να παίρνει γρήγορες αποφάσεις, πράγμα εξαιρετικά χρήσιμο όταν βρίσκεται στο στόχαστρο εχθρών απ' τους οποίους κανονικά θα έπρεπε να κρατά κανείς αποστάσεις.

Συνοψίζοντας, το "Φονικό μονοπάτι" είναι ένα βιβλίο με πολύ σύγχρονο θέμα -ίσως επικίνδυνα σύγχρονο θέμα-, το οποίο αντιμετωπίζεται με τον ρεαλισμό, την ωμότητα και την αλήθεια που απαιτείται, έτσι ώστε το ίδιο να είναι τίμιο απέναντι στην ίδια του την ύπαρξη, μα και απέναντι στο αναγνωστικό κοινό που θα το επιλέξει. Οι εξελίξεις της αφήγησης διαθέτουν έναν σχεδόν κινηματογραφικό ρυθμό, πάντα κάτω από το πέπλο μιας νουάρ αισθητικής και διάθεσης, χωρίς, ωστόσο, ο ανθρώπινος παράγοντας και το κοινωνικό δράμα να υποσκελίζονται. Αντίθετα, αποτελούν την κινητήρια δύναμη όλων, το στοιχείο εκείνο από το οποίο πιανόμαστε ακόμα και τις πιο σκοτεινές ώρες για να μην ξεχνάμε ποιοι πραγματικά είμαστε -ή τουλάχιστον, ποιοι θα έπρεπε να είμαστε. Σοκαριστικά τρομακτικό στα σημεία, βαθιά συγκινητικό και ανθρώπινο σε άλλα, το βιβλίο σε καθηλώνει από τις πρώτες κιόλας του σελίδες ενώ, όσο πλησιάζουμε προς την λύση του γρίφου, πιάνουμε τον εαυτό μας να σκέφτεται πως ίσως να ήθελε λίγο ακόμα.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Lone Theils
Μεταφραστής: Κονδύλης Γρηγόρης
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 376
ISBN: 978-618-03-1294-2