Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
«Είμαι απλά ο Ηρακλής Πουαρό, όμως, με το δικό μου τρόπο είμαι σπουδαίος…»
Ο Ηρακλής Πουαρό επιβιβάζεται στο Μπλε Τρένο για τη Γαλλική Ριβιέρα. Το ίδιο τρένο που παίρνει και η Ρουθ Κέτερινγκ, η χαϊδεμένη Αμερικανίδα κληρονόμος που αφήνει πίσω της έναν άτυχο γάμο και τον μουντό αγγλικό χειμώνα για έναν εραστή που την περιμένει στη Γαλλία.
Το ξημέρωμα, όμως, βρίσκει τη Ρουθ νεκρή, στραγγαλισμένη στο κουπέ της. Και η Καρδιά της Φλόγας, το φημισμένο ρουμπίνι που είχε μαζί της, δεν είναι πουθενά… Ο Ηρακλής Πουαρό επιστρατεύει για άλλη μια φορά το αστυνομικό του δαιμόνιο για να εξιχνιάσει ένα μυστήριο που τα έχει όλα: αμύθητα πλούτη, γοητευτικούς άντρες; μοιραίες γυναίκες, κρυφά πάθη και ανομολόγητα μυστικά… 

Προσωπική άποψη:
Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, υπήρξε μια πολύ δύσκολη και σκοτεινή εποχή στη ζωή της Agatha Christie, όπου είχε να αντιμετωπίσει το πένθος, ένα διαζύγιο και την προσπάθεια δημιουργίας μιας νέας ζωής σχεδόν από το μηδέν. Τότε ήταν που άρχισε να διαβάζει ξανά τις ιστορίες της που είχαν εκδοθεί ως τότε, θέλοντας να αντλήσει έμπνευση από αυτές, μα και να βρει την ώθηση που χρειαζόταν προκειμένου να συνεχίσει να δημιουργεί. Μία απ' τις μικρές ιστορίες της, λοιπόν, "Το εξπρές του Πλίμουθ", που μπορείτε να βρείτε στη συλλογή διηγημάτων "Οι πρώτες υποθέσεις του Πουαρό", ήταν που ενέπνευσε τη μεγάλη συγγραφέα του αστυνομικού ώστε να γράψει "Το μυστήριο του μπλε τρένου", ένα βιβλίο που είναι κλασσικό δείγμα των περιπετειών του Πουαρό, αλλά και που δεν είναι, την ίδια ακριβώς στιγμή.

Βρισκόμαστε σε ένα τρένο με κατεύθυνση το Παρίσι, μέσα στο οποίο βρίσκεται και η Ρουθ Κέτερινγκ, πολύ πλούσια Αμερικανίδα κληρονόμος, που παραδεχόμενη πως ο γάμος της δεν ήταν τίποτα άλλο από ένα φιάσκο, φεύγει μακριά από αυτόν και τη μουντή και μίζερη -για εκείνη- Αγγλία, για να ταξιδέψει στη Γαλλία όπου και επρόκειτο να συναντήσει τον εραστή της. Ο θάνατός της, όμως, που προκύπτει από τον βίαιο στραγγαλισμό της, ανατρέπει τα δεδομένα, όχι μόνο τα δικά της, αλλά και των ανθρώπων που θα μπορούσαν να ευθύνονται για τον θάνατό της, με τον καθέναν από αυτούς να έχει τα δικά του κίνητρα για να διαπράξει τον φόνο, πρακτικά ή συναισθηματικά. Κι εδώ είναι που ο Ηρακλής Πουαρό μπαίνει στην υπόθεση.

Αρχικά ανέφερα πως το συγκεκριμένο βιβλίο είναι κλασσικό δείγμα της σειράς του Πουαρό, αλλά την ίδια ακριβώς στιγμή διαφέρει. Ο λόγος που ισχυρίζομαι κάτι τέτοιο οφείλεται στο γεγονός πως, επί της ουσίας, η ιστορία χωρίζεται σε δύο σκέλη. Το πρώτο, που διαρκεί περίπου μέχρι τα πρώτα δέκα κεφάλαια του βιβλίου, είναι περισσότερο μυθιστορηματικό, ανθρώπινο και γεμάτο ευαίσθητες στιγμές και πάθη, που δεν είναι λίγες οι στιγμές που πιάνεις τον εαυτό σου να σκέφτεται πως διαβάζει κάτι άλλο από ένα συνηθισμένο αστυνομικό μυθιστόρημα. Και κάπου εκεί διαπράττεται η δολοφονία που ανατρέπει όλα τα δεδομένα, μαζί και την ψυχοσύνθεσή μας, και μας καλεί, με βία σχεδόν, σε ένα παιχνίδι ερευνών όπου οι πιθανότητες είναι πάρα πολλές, παρά τον περιορισμένο χώρο, τα περιθώρια δράσης λίγα, με τον χρόνο να πιέζει εξίσου.

Αν και οι ιστορίες του Πουαρό δεν συνηθίζουν να με παρασύρουν τόσο πολύ σε συναισθηματικό επίπεδο, ούτε με κάνουν να ταυτίζομαι τόσο πολύ με τους χαρακτήρες του, παρά περισσότερο να παρακολουθώ σαν παρατηρητής και να συλλέγω στοιχεία προσπαθώντας να καταλήξω σε ασφαλή συμπεράσματα, η συγκεκριμένη κατάφερε να με βάλει σε ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα, μα και να με εισάγει σε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση, όπου η λογική μου συγκρούστηκε έντονα με το συναίσθημά μου -και όλοι ξέρουμε πως όταν αυτά τα δύο έρχονται σε αντιπαράθεση, δύσκολα κάποιο τους βγαίνει νικητής, κάτι που καθιστά αυτά τα διχασμένα αναγνωστικά ταξίδια όχι μόνο πιο απολαυστικά, αλλά ίσως και πολύ πιο ουσιώδη στην πυρήνα της ύπαρξής τους, μα και σε αυτά που έχουν να μας προσφέρουν. Κι αν με ρωτάτε, από την ιστορία αυτή πήρα πολλά, όπως νομίζω πως θα πάρετε κι εσείς.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Agatha Christie
Μεταφραστής: Καψάλης Χρήστος
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 312
ISBN: 978-618-01-3178-9