Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Νέα Υόρκη… Σε έναν κόσμο που η τεχνολογία μπορεί να αποκαλύψει τα μεγαλύτερα μυστικά και να ξεσκεπάσει τις πιο σκοτεινές προθέσεις, υπάρχει ακόμα ένα μέρος για να κρύψεις ένα έγκλημα: η καρδιά.
Μια γυναίκα βρίσκεται νεκρή στην άκρη ενός δρόμου υπό καταρρακτώδη βροχή. Μια άλλη μέσα στο πολυτελές διαμέρισμά της. Η υπαστυνόμος Ιβ Ντάλας δεν δυσκολεύεται να βρει τη σχέση ανάμεσα στα δύο θύματα: Και οι δύο ήταν όμορφες και εξαιρετικά πετυχημένες. Η λαμπερή ζωή τους μονοπωλούσε τις σελίδες των κουτσομπολίστικων περιοδικών, ενώ και ο κοινωνικός τους κύκλος από μακριά έμοιαζε με άσπιλο, πολύτιμο κόσμημα. Οι σχέσεις και αντιπαραθέσεις τους με ανθρώπους της εξουσίας δημιουργούν μια μακριά λίστα υπόπτων. Μια λίστα, όμως, που περιλαμβάνει κι έναν πολύ δικό της άνθρωπο…
Όποιο κι αν αποδειχθεί το τίμημα, η Ιβ Ντάλας είναι αποφασισμένη να βρει τον δολοφόνο. Όχι μόνο για να αποδοθεί δικαιοσύνη, αλλά και για να δώσει φωνή σε αυτές τις δύο γυναίκες. 

Προσωπική άποψη:
Η καραντίνα καλά κρατά και εκεί που άλλες έχουν αναγάγει τον Χαρδαλιά σε sex symbol -το ζήσαμε και αυτό-, εγώ κάνω παρεούλα με τον Ρόαρκ που είναι ο ορισμός του κυρίαρχου αρσενικού, και μπορώ να δηλώσω πως περνάω εξαιρετικά καλά μαζί του, ακόμα περισσότερο όσο η J.D. Robb -βλέπετε Nora Roberts στην πραγματικότητα- μας βυθίζει όλο και πιο πολύ στον παράξενο, μυστηριώδης, βγαλμένο από το μέλλον κόσμο της, τον οποίο σύστησε και σε 'μας, τους Έλληνες, λίγους μήνες πριν, όταν οι εκδόσεις Elxis εξέδωσαν το πρώτο βιβλίο της μακράς σειράς της, "In death", που αν μη τι άλλο ήταν ένα μεγάλο ρίσκο. Ρίσκο γιατί ναι μεν η Roberts έχει ένα μεγάλο κοινό που την ακολουθεί, με ψευδώνυμο ή μη, από την άλλη δε έχουμε να κάνουμε με ένα είδος που το κοινό της χώρας μας δεν είναι εξοικειωμένο. Αν απέδωσε; Έχω την αίσθηση πως ναι και όχι άδικα.

Στην καρδιά της Νέας Υόρκης του μέλλοντος, δύο διάσημες γυναίκες δολοφονούνται η μία μετά την άλλη. Το πτώμα της πρώτης βρίσκεται στην άκρη ενός δρόμου, μια νύχτα με καταρρακτώδη βροχή, της δεύτερης μέσα στο πολυτελέστατο διαμέρισμά της. Η Ιβ αναλαμβάνει την έρευνα της υπόθεσης και το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να ανακαλύψει τι συνέδεε τις δύο αυτές γυναίκες, πέραν τους προφανούς, πως ήταν όμορφες και εξαιρετικά επιτυχημένες στον τομέα τους, έχοντας φήμη μέσα σε κοσμοπολίτικους κύκλους όπου φαινομενικά, όλοι όσοι τους απαρτίζουν, είναι καθαροί σαν το χιόνι και λαμπεροί σαν διαμάντια. Και όμως, στην πραγματικότητα, τα φαινόμενα πολλές φορές απατούν, με τα δύο θύματα να έχουν πολλούς ορατούς και αόρατους εχθρούς και κατ' επέκτασιν, πολλούς που θα είχαν τους δικούς τους λόγους να θέλουν να τις βγάλουν από τη μέση. Το θέμα είναι ποιος και γιατί;

Αν κάτι λατρεύω σε αυτή τη σειρά είναι το σκοτεινό, μαύρο, ίσως και άγριο κάποιες στιγμές χιούμορ του, ακόμα και όταν αυτό φτάνει να γίνει οριακό, τον αυτοσαρκασμό των χαρακτήρων και τις κυνικά κωμικές "προσβολές" που εκτοξεύουν προς πάσα κατεύθυνση, ή και που ανταλλάσσουν μεταξύ τους. Όχι, δεν θεωρώ τον εαυτό μου κακό ή σατανικό άνθρωπο, ούτε στο άλλο άκρο θεωρώ τον θάνατο διασκεδαστικό και αστείο, αλλά επειδή μια κατάσταση είναι αιματηρή, βίαιη και απειλητική, πόσο μάλλον απέναντι στην ανθρώπινη ζωή, αυτό δεν σημαίνει πως σταματάμε να υπάρχουμε, με όλες τις προεκτάσεις που μπορεί να κρύβει μέσα της μια τόσο απλή ιδέα. Οι άνθρωποι έχουμε μια τάση να σατιρίζουμε ακόμα και πράγματα που θεωρητικά ίσως να μην έπρεπε, αλλά σε ένα δεύτερο επίπεδο, και αν το αναλύσουμε λίγο περισσότερο, καταλαβαίνουμε πως αυτό λειτουργεί ως άμυνα απέναντι στην παράνοια, για να μην χαθούμε μέσα σε αυτήν, πράγμα που πολύ έξυπνα αντιλαμβάνεται και ακόμα πιο έξυπνα χειρίζεται η συγγραφέας μας.

Από 'κει κι έπειτα, καταφέρνει να διατηρήσει μια τέλεια ισορροπία ανάμεσα στο αστυνομικό μυστήριο, που είναι ενισχυμένο με έντονες στιγμές δράσης κι αγωνίας, πάντα με μια κινηματογραφική αφήγηση που ρέει και που δεν μας αφήνει να χαλαρώσουμε, και στο ρομαντικό στοιχείο της υπόθεσης, που περιπλέκεται με όχι ιδιαίτερα πρωτότυπο μεν στην ροή των γεγονότων, αλλά τόσο ρεαλιστικά όσο χρειάζεται ώστε να μην είναι μελοδραματικό ή υπερβολικό και, κυρίως, κάνοντας την κεντρική μας ηρωίδα να χάνει τον πυρήνα της ταυτότητας της προσωπικότητάς της, πράγμα που πολύ εύκολα θα μπορούσε να συμβεί και μαζί με αυτόν και η αλλοίωση του χαρακτήρα της. Ένας χαρακτήρας πολύ δυναμικός, που δεν αφήνει το "εγώ" του και τα "θέλω" τους να επηρεάσουν την κρίση του, πόσο μάλλον την ηθική του, πράγμα που δεν μπορείς να μην θαυμάζεις.

Όπως δεν μπορείς να μην θαυμάζεις την χημεία ανάμεσα την Ιβ και στον Ρόαρκ. Ένα ζευγάρι που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ιδιαίτερα αντισυμβατικό, με κάθε καλή διάσταση της έννοιας, εκρηκτικό μέσα στα πλαίσια της αλληλεπίδρασής του, που μας προσφέρει δυναμικά έντονες συναισθηματικά στιγμές, μα και εξίσου δυνατές στιγμές πάθους που, όμως, δεν υποσκελίζουν το αστυνομικό μυστήριο και τις εντάσεις αυτού που πρέπει να κυριαρχούν -πράγμα που τελικά γίνεται, άλλωστε. Κι αν κάποια πράγματα του μέλλοντος σάς φανούν κάπως... εκτός, μην είστε αυστηροί και θυμηθείτε πως το βιβλίο πρωτοεκδόθηκε το 1995, άρα, την τότε εποχή, ήταν πολύ μπροστά, με την συγγραφέα να βλέπει επιτυχημένα μακριά. Αφήστε στην άκρη, λοιπόν, τις μικρολεπτομέρειες και αφεθείτε σε μια ιστορία άκρως διασκεδαστική, με έναν παράξενο τρόπο, που θα σας προσφέρει ενδιαφέρουσες αναγνωστικές στιγμές, σε όλα τα επίπεδα.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: J.D. Robb
Μεταφραστής: Τάπα Σοφία
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2020
Αρ. σελίδων: 424
ISBN: 978-618-5394-61-5