Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Στο μικρό ακριτικό χωριό όλα μοιάζουν ειρηνικά, ώσπου ο επτάχρονος γιος του Νίκου εξαφανίζεται κοντά στα σύνορα. Ο Νίκος τον αναζητεί απεγνωσμένα, η γυναίκα του συμπεριφέρεται περίεργα κι ο αδελφός του έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με τον υπόκοσμο της Θεσσαλονίκης. Όμως, όταν μαθεύεται πως στο γειτονικό μουσουλμανικό χωριό, που βρίσκεται στην άλλη πλευρά των συνόρων, ένας τζιχαντιστής έχει μόλις επιστρέψει από τη Συρία, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα.
Οι φήμες οργιάζουν: ατύχημα, φόνος, απαγωγή ή νέο παιδομάζωμα; Ο Νίκος ψάχνει κίνητρα και υπόπτους, ενώ μια παράξενη ομίχλη θολώνει τα μυαλά των ανθρώπων. Μια ομίχλη που θα αποκόψει τους ακρίτες από τον υπόλοιπο κόσμο και τον πολιτισμό, φέρνοντας στην επιφάνεια θαμμένα μυστικά.
Ένα υπαρξιακό μυθιστόρημα μυστηρίου και αγωνίας για την πολυπλοκότητα των ανθρωπίνων σχέσεων, ένα βιβλίο με καταιγιστικό ρυθμό, σύνθετη πλοκή και απροσδόκητο τέλος.

Προσωπική άποψη:
Τρισίμιση χρόνια μετά το "Μαύρο φυλακτό", ένα αμιγώς ιστορικό μυθιστόρημα, ο Βαγγέλης Μπέκας επιστρέφει με το πέμπτο κατά σειρά μυθιστόρημά του, για να μας προσφέρει μια εντελώς διαφορετική αναγνωστική εμπειρία. Μας ταξιδεύει σε μια μικρή ακριτική περιοχή της χώρας, όπου οι ζωές των ανθρώπων μπορεί να φαντάζουν ήρεμες και απλοϊκές αλλά δεν είναι, παρουσιάζοντάς μας ένα ανθρώπινο δράμα γεμάτο από μυστήριο και αγωνία, μα και ένα δράμα σύγκρουσης ιδεών, αξιών, πολιτισμών, όλα μαζί μπλέκονται σε ένα κουβάρι, με αποτέλεσμα τα νήματά τους να δεθούν σε κόμπους τούς οποίους δεν είναι εύκολο να λύσει κάποιος.

Σε αυτό το ακριτικό χωριό, λοιπόν, έρχεται η εξαφάνιση ενός επτάχρονου αγοριού για ν' ανατρέψει τα πάντα, όλα όσα γνώριζαν και πίστευαν οι κάτοικοί του -και όχι μόνο-, μέχρι εκείνη της στιγμή. Μια εξαφάνιση που φέρνει τον πατέρα του αντιμέτωπο με έναν φόβο ανείπωτο, που κανένας γονιός δεν θα ήθελε να νιώσει, μα και ολόκληρη τη μικρή κοινωνία που τους περιβάλλει με όλα όσα έχουν μέσα τους, με όλα όσα μπορεί να κρύβουν, με όλα εκείνα τα μυστικά που έβαψαν βαθιά μέσα στο σκοτάδι ώστε να κρύψουν μια αλήθεια που μπορεί να τους πονούσε ή να τους απειλούσε. Οι ισορροπίες ανατρέπονται, η εμπιστοσύνη είναι μια λέξη που όσο πιο βαθιά μπαίνουμε στην ιστορία αυτή αποκτά όλο και μικρότερο νόημα και οι σχέσεις όλων διαταράζονται, με τις συνέπειες όλων αυτών να είναι άγνωστες και κανείς να μην μπορεί να τις προβλέψει.

Όπως κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι έχει πραγματικά συμβεί. Πολλά τα ενδεχόμενα και οι πιθανότητες, με το κάθε ένα από αυτά να φαντάζει εξίσου λογικό και παράλογο την ίδια στιγμή, ίσως γιατί η λογική συγκρούεται με το συναίσθημα και η αλήθεια με τα μυστικά που παλεύουν να μην αποκαλυφθούν, παίζοντας υποσυνείδητα με τους πιο κρυφούς και μύχιους φόβους όλων όσων εμπλέκονται, ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Η γυναίκα του Νίκου, και μητέρα του αγοριού που έχει εξαφανιστεί, δεν συμπεριφέρεται όπως θα ήταν αναμενόμενο, ο αδερφός του έχει μπλεξίματα με τον υπόκοσμο, ενώ στο γειτονικό μουσουλμανικό χωρίο, που βρίσκεται πίσω από τον φράκτη των συνόρων, ακούγεται πως έχει επιστρέψει ένας τζιχαντιστής από τη Συρία. Όπως αντιλαμβάνεστε, στο μικρό αυτό αγόρι μπορούσε να έχει συμβεί το οτιδήποτε, από το να έχει πέσει θύμα απαγωγής, ή ακόμα χειρότερα ενός σύγχρονου παιδομαζώματος, μέχρι το να είναι νεκρό, είτε ο πιθανός θάνατός του οφείλεται σε ατύχημα που κάποιος προσπαθεί να καλύψει είτε σε κάτι πιο διεστραμμένο.

Ο Βαγγέλης Μπέκας έχει δημιουργήσει την ιδανική ατμόσφαιρα προκειμένου να αφηγηθεί μια ιστορία όπως η συγκεκριμένη, που είναι γεμάτη σκοτεινά μυστικά και γεγονότα που ταράζουν συθέμελα το είναι μας. Σκοτεινή και ομιχλώδης, όπως ακριβώς και οι συνθήκες στα σύνορα, η ροή μάς παρασύρει σε έναν αγώνα δρόμου μέσα στον οποίο συλλέγουμε ασταμάτητα πληροφορίες, άλλοτε μικρότερες και άλλοτε μεγαλύτερες, προσπαθώντας να ενώσουμε τα κομμάτια ενός παζλ που αποδεικνύεται όλο και πιο περίπλοκο, σε κάθε νέο μας βήμα. Μπορούμε σχεδόν να νιώσουμε την πνιγηρή ατμόσφαιρα, να μυρίσουμε την υγρασία στον αέρα, να την νιώσουμε να παγώνει το δέρμα μας και να δυσκολεύει την αναπνοή μας, και σε συνδυασμό με το ότι τα περιθώρια στενεύουν σε κάθε βήμα, μια αρρωστημένη δυσφορία μας κατακλύζει και συγκρούεται συνεχώς με την ελπίδα μας την οποία και προσπαθούμε να μην χάσουμε.

Χριστιανοί και μουσουλμάνοι, με την διάκριση ανάμεσά τους να οριοθετείται έτσι ακριβώς όπως πρέπει, από τον συγγραφέα, μπλέκονται σε ένα γαϊτανάκι εξελίξεων που θολώνει το μυαλό τους και που δεν τους επιτρέπει να δουν πάντοτε καθαρά, με το παρελθόν και το παρόν να συγκρούονται και να οδηγούν σε ένα αμφίβολο μέλλον. Η σπονδυλωτή και δαιδαλώδης αφήγηση, που μας μεταφέρει στον τόπο, στον χρόνο, αλλά και σε δεκάδες διαφορετικά πρόσωπα, σίγουρα καθιστά πιο απαιτητική την ανάγνωση του εν λόγω βιβλίου, αλλά και εξαιρετικά ευφυή την ίδια στιγμή, προκαλώντας μας να μην χάσουμε ούτε λέξη, συμμετέχοντας σε έναν αγώνα δρόμου που θα μας οδηγήσει σε ένα ανατρεπτικό φινάλε, πέρα από κάθε φαντασία ή προσδοκία, το οποίο είμαι βέβαιη πως θα μείνει στο μυαλό σας για καιρό, όπως και το βιβλίο στο σύνολό του. Στο δικό μου, τουλάχιστον, θα μείνει σίγουρα.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Μπέκας Βαγγέλης
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2020
Αρ. σελίδων: 432
ISBN: 978-618-01-3582-4