ΣΤΟΧΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ∆ΙΑΤΡΟΦΗ ΗΡΕΜΙΑ
«Μικρές αλλαγές, µεγάλες διαφορές. Ένα βιβλίο για όλους».
Jamie Oliver
Πόσοι από εσάς ξυπνάτε το πρωί και νιώθετε ότι λειτουργείτε στον αυτόµατο πιλότο; Πόσοι νοµίζετε ότι η ζωή είναι µια αδιάκοπη αλληλουχία στρεσογόνων περιστατικών;
Το στρες επηρεάζει κάθε έκφανση της ζωής µας: την εργασία, τις σχέσεις, την ποιότητα του ύπνου, την ψυχική και την πνευµατική µας υγεία.
Στο νέο του βιβλίο, ο δρ Rangan Chatterjee παρουσιάζει τους κύριους στρεσογόνους παράγοντες της καθηµερινότητας και προτείνει ένα πλάνο τεσσάρων βηµάτων για µια πιο ολοκληρωµένη και ήρεµη ζωή. Απλές και εύκολα εφαρµόσιµες συµβουλές, για να αισθανθείτε γρήγορα υγιείς και ευτυχισµένοι.
«Ουσιαστικό, εµψυχωτικό και επιστηµονικά θεµελιωµένο. Ο δρ Chatterjee αντιµετωπίζει το καθηλωτικό µαρτύριο µιας κουραστικής καθηµερινότητας που όλοι υποµένουµε, αλλά λίγοι µπορούµε να υπερνικήσουµε: το στρες».
MATTHEW WALKER, συγγραφέας του βιβλίου Τα µυστικά του ύπνου
"Στωϊκή φιλοσοφία της θρησκείας" της Ελένης-Χρυσηίδος Παπαρρηγοπούλου
Ο Στωικισµός υπήρξε μια σημαντική κίνηση στην ελληνιστική φιλοσοφία και άσκησε μεγάλη επίδραση όχι μόνο στην κλασική αρχαιότητα (Πλάτωνας, Αριστοτέλης) και τους ρωμαϊκούς χρόνους, αλλά και στους σημαντικούς φιλοσόφους της Δύσης (Σπινόζα, Καντ, Λάιμπνιτς, Νίτσε).
Το βιβλίο της Ε.-Χρ. Παπαρρηγοπούλου παρουσιάζει με εξαιρετικά εύληπτο και επικοινωνιακό τρόπο τις αρχές της φιλοσοφικής σχολής του Στωικισμού και ειδικότερα της στωικής φιλοσοφίας της θρησκείας. Εξετάζει τη σκέψη και την ηθική διδασκαλία των ιδρυτών της, που μιλούν ολοκληρωμένα και συγκροτημένα για τον Θεό, τον άνθρωπο και τη φύση, την αρετή, την απάθεια-αταραξία και την ελευθερία.
Διαβάζοντας αυτόν τον κατατοπιστικό οδηγό, μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι η στωική φιλοσοφία δεν έδωσε μόνο απαντήσεις στα σημαντικά διλήμματα της εποχής της. Πολλές από τις θέσεις της παραμένουν διαχρονικά επίκαιρες και απαντούν με ουσιαστικό τρόπο στα μεγάλα θρησκειοφιλοσοφικά ζητήματα της ανθρωπότητας σήμερα.
Η γραφίδα της συγγραφέα είναι καθαρά φιλοσοφική, με εναργές επιστημονικό ύφος αλλά και εύληπτο, και με πλούτο γνώσης. Ο αναγνώστης εισπράττει μυστικά τη λειτουργία της έκφρασης. Η προοπτική του φιλοσοφικού στοχασμού οδηγεί σε εποπτική θέαση των προβλημάτων ΘΕΟΣ - ΚΟΣΜΟΣ - ΑΝΘΡΩΠΟΣ που διακλαδώνονται σε ατραπούς ερμηνευτικούς στοχαστικών συσχετισμών. Έτσι ο αναγνώστης οδηγείται σε εποπτική θέαση των τριών αυτών θεμάτων, με όλες τις αντιπαραθέσεις και απορίες να εκδιπλώνονται συνετά και εύτακτα. Κάτι που δεν είναι σίγουρα αποτέλεσμα και θήραμα ευκολίας, αλλά ενεργητική βούληση να πορευτείς στο δύσβατο.
Θεωρώ σημαντική προσφορά το βιβλίο της Ελένης-Χρυσηίδας Παπαρρηγοπούλου στον χώρο της αρχαιοελληνικής φιλοσοφίας και στον χώρο της Φιλοσοφίας της Θρησκείας.
"Γερμανικότητα -Ελληνικότητα - Ταυτότητες στον λόγο της μαζικής κουλτούρας" της Αναστασίας Γ. Στάμου
Πώς απεικονίζεται η σχέση Ελλάδας και Γερµανίας σε ιστότοπους ενηµερωδιασκεδαστικού περιεχοµένου; Πώς µιλούν ηθοποιοί και τραγουδιστές/τριες για τα παιδικά τους χρόνια στη Γερµανία; Πώς µια κωµική σειρά και µια σατιρική εκποµπή αναπαριστούν ρόλους «Γερµανών/ίδων» στην ελληνική τηλεόραση; Πώς προβάλλεται η γερµανοµάθεια σε κέντρα ξένων γλωσσών που απευθύνονται σε Έλληνες/ίδες που θέλουν να µεταναστεύσουν στη Γερµανία; Πώς µια Ελληνίδα νεοµετανάστρια στη Γερµανία µοιράζεται τις εµπειρίες της στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης;
Το βιβλίο εξετάζει κατασκευές της γερµανικότητας σε ποικίλες πτυχές του λόγου της µαζικής κουλτούρας στην Ελλάδα της κρίσης. Χρησιµοποιώντας τον όρο γερµανικότητα, γίνεται αναφορά σε µια ευρύτερη έννοια από αυτήν της εικόνας χώρας, περιλαµβάνοντας ένα πλέγµα αναπαραστάσεων για τη χώρα, την κουλτούρα και τη γλώσσα, που κατασκευάζεται στη δηµόσια σφαίρα µε πολλαπλούς τρόπους, δηλαδή όχι µόνο σε «ορατά» κείµενα (π.χ. πολιτικός και ειδησεογραφικός λόγος), αλλά και σε πιο κοινότοπες πρακτικές λόγου, όπου η ιδεολογία περνάει συχνά περισσότερο «απαρατήρητη». Επίσης, ο όρος αυτός απηχεί προσεγγίσεις για τη µελέτη της εθνικής ταυτότητας που συνδέονται µε λογοαναλυτικές και κατασκευαστικές παραδόσεις.
Καθώς η κατασκευή (εθνικών) ταυτοτήτων είναι µια διαδικασία διάκρισης του (εθνικού) εαυτού από το (εθνικό) άλλο, ένα βιβλίο για τη γερµανικότητα δεν µπορεί παρά να είναι και ένα βιβλίο για την ελληνικότητα, ειδικά σε µια εποχή οικονοµικής ύφεσης, κατά την οποία οι ελληνικές ταυτότητες θεωρούνται ότι βρίσκονται υπό συνεχή «απειλή» και αναδιαµόρφωση.
"Κλασική κοινωνική και πολιτική θεωρία" του Απόστολου Πανταζή
Το παρόν βιβλίο αποτελεί ένα εργαλείο για σπουδαστές και καθηγητές στον χώρο της πολιτικής επιστήμης και της κοινωνιολογίας, χωρίς να ακολουθεί την κλασική διάταξη και παρουσίαση της ιστορίας των κοινωνιολογικών θεωριών.
Στο έργο του Marx αναδεικνύονται: α) η κριτική στη μέθοδο της πολιτικής οικονομίας· β) η διάσταση της πολιτικότητας και ο αντι-αναρχισμός του τελικού ιδεώδους· και γ) η σχέση μεταξύ συνεργασίας και χειραφέτησης. Στο έργο του Weber Οικονομία και κοινωνία ερευνώνται η έννοια της κοινότητας και η πολιτική της διάσταση, συγκρινόμενη με την έννοια της κοινότητας στο έργο του Tönnies Κοινότητα και κοινωνία. Στη συνέχεια, συγκρίνεται η έννοια της κοινωνίας στο έργο του Tönnies με το Κεφάλαιο του Marx και η διατύπωση μίας κοινωνιολογίας του φυσικού δικαίου στο Κοινότητα και κοινωνία που ασκεί κριτική στη νομική θεωρία του Jhering.
Εξετάζεται επίσης το έργο του Adler ως προς την ερμηνεία του μαρξικού έργου υπό τη σκοπιά της κοινωνικής και πολιτικής θεωρίας του κοινωνικού κράτους, όπως αυτή συνδέεται εσωτερικά με το βασικό ζήτημα μιας θεωρίας της δημοκρατίας σε δύο επίπεδα: ως διάκριση μεταξύ πολιτικής και κοινωνικής δημοκρατίας και ως κριτική στη νομική αντίληψη του κράτους δικαίου (Kelsen).
Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου παρατίθενται μεταφράσεις κειμένων των H. Spencer, J.A. Hobson, G. Schmoller, τα οποία συνοψίζουν βασικές διαστάσεις της σχέσης μεταξύ φιλελευθερισμού και αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας (Spencer), της διατύπωσης ενός σοσιαλδημοκρατικού προτύπου κοινωνικής και πολιτικής δημοκρατίας (Hobson) και της κοινωνικής δικαιοσύνης (Schmoller).
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου