«Όπου νάναι…» του Αντώνη Ζαΐρη

Από τις Εκδόσεις Ηδυέπεια κυκλοφορεί το εξαιρετικό βιβλίο του Αντώνη Ζαΐρη «Όπου νάναι…», που περιέχει 24 ποιήματα, τρία δοκίμια και μια συνέντευξη.
Η αναζήτηση του πραγματικού νοήματος της ζωής, η κριτική στην πρόσκαιρη αλλά ευφάνταστη κοσμικότητα, η έντονη αίσθηση περατότητας του βίου και η αποσυμπίεση μιας αταίριαστης καθημερινότητας τροφοδοτούν και δίνουν χρώμα στα λόγια του συγγραφέα, βάζουν σε δοκιμασία την αδιέξοδη φαντασία που σμιλεύει το όνειρο και το τοποθετεί σε διαδικασία αναπαραγωγής για κάτι που δεν υπάρχει, για το μεγάλο κενό που παραμένει ασχημάτιστο και ακανόνιστο.
Αυτό το κενό που εμπνέεται από την πραγματικότητα και τον ρεαλισμό της ζωής αποτυπώνει ποιητικά ο Αντώνης Ζαΐρης κρατώντας αποστάσεις ασφαλείας από τη στεγνή απόλυτη αρμονία των αριθμών.
«Συνοδοιπόροι της γραφής του και οι άλλες ιδιότητες του συγγραφέα, που μεταλλάσσονται σε παραινέσεις σχετικά με την υποδούλωση των εφήμερων απολαύσεων» (Τούλα Ρεπαπή, Diastixo.gr). Σε κάποιους στοχασμούς του εκτείνεται ακόμη περισσότερο, ίσως γιατί σε αυτή τη ποιητική σχισμή του χώρου και του χρόνου θέλει μια βαθιά ανάσα και τότε στη γραφή του εκφράζεται η θάλασσα σαν πρόκληση και κυματισμός, υπονοώντας το ταξίδι στο «όπου νάναι…»
Το «όπλο» στον λόγο του η δύναμη της έκφρασης πειθαρχημένων λέξεων με αντανάκλαση τον εαυτό του, που σημαίνει συνέχεια της προσπάθειας, συνέχεια στο ταξίδι του ονειρικού περίπατου της ζωής.