Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
«Ανέφαλα κι αγρίμια μοιάζουνε! Δε νταγιαντούνε χαλινάρι», έλεγε η γιαγιά Κιράζ και δεν είχε άδικο, αφού ο μικρός Οδυσσέας Αρχοντάκης, από το Λευκοχώρι, ένα πεδινό χωριό της Κρήτης, ένα σκέτο αγρίμι είναι στ’ αλήθεια! Αετόπουλο με δυο φτερά στην πλάτη, που τα ξεδιπλώνει μεγαλώνοντας και πετά στα σύννεφα. Μ’ ένα ηχηρό «μπορώ» κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Φοιτά στη Σχολή Ικάρων και γίνεται πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας. Παντρεύεται τη Φανή, μα περνώντας τα χρόνια συνειδητοποιεί πως ο έρωτάς του για εκείνη δεν ήταν παρά μια αυταπάτη. Η μετάθεσή του από τα Χανιά στην Κύπρο αλλάζει ριζικά τη ζωή του, ενώ ένα έγκλημα στα Λιχαδονήσια Ευβοίας τα ανατρέπει όλα. Ο έμπορος Καρτάλ Ντεμίρ, η νεραϊδογέννητη Ντεφνέ, ο στρατηγός Ομέρ Ασλάν, χαράζουν μοιραίες πορείες. Η αγωνία της μάνας αφοπλίζει ψυχές. Η λεβεντιά και η ανδρειοσύνη του πατέρα γεννά ιδανικά κι αξίες. Η θέληση και το πείσμα του παιδιού να κυνηγήσει τα όνειρά του και να φτάσει ψηλά, παρόλα τα εμπόδια, σηματοδοτούν τη δύναμη του ανθρώπου. Ο δυνατός και αιώνιος έρωτας, που παλεύει να επιζήσει, ανάβει φωτιές στα σωθικά κι ανασκαλεύει άγνωστα συναισθήματα. Το ταξίδι από την Κρήτη στην Κύπρο, στην Κωνσταντινούπολη, στην Αμερική, στον Καναδά, ελευθερώνει ανάσες στα στήθη. Μια ιστορία με τα χρώματα άλλων εποχών, βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, γεμάτη κρητικά αρώματα, έρωτα, μυστήριο, μάγια και άγια! Ένα οδοιπορικό που δεν θ’ αφήσει ούτε μια καρδιά ασυγκίνητη.

Προσωπική άποψη:
Η Μαρία Παπαδάκη επιστρέφει με τον γνωστό λυρισμό της, που καθιστά και τόσο ιδιαίτερη την πένα της, με ένα νέο μυθιστόρημα που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, έχει έντονες πινελιές Ιστορίας, μα πάνω απ' όλα συναίσθημα και δύναμη ανθρώπινης ψυχής, από εκείνες που δεν τιθασεύονται και δεν παραδίδονται έτσι απλά στα "πρέπει" που συναντούν στον δρόμο τους, που ξέρουν ν' αγωνίζονται και να παλεύουν κόντρα σε όσα τους φέρνει η ζωή, όχι απαραίτητα επειδή θέλουν να φτάσουν κάπου, αλλά γιατί βαθιά μέσα τους είναι καμωμένοι έτσι που δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς.

Μια ιστορία τέτοιων ανθρώπων είναι και τα "Ανέφαλα κι αγρίμια". Ανθρώπων που ερωτεύονται, απογοητεύονται, προδίδονται, θρηνούν, πονάνε, αγαπάνε, αγωνίζονται, πέφτουν κάτω και παλεύουν για να ξανασηκωθούν, αρχίζοντας ξανά από την αρχή, χωρίς να κυνηγάνε το απόλυτο ή το ιδανικό, αλλά εκείνο που θα τους οδηγήσει μακριά από τις πρότερες πλάνες τους. Και κάθε ένας από αυτούς τους ανθρώπους, άλλος σε μεγαλύτερο ρόλο και άλλος σε μικρότερο, έχει να προσφέρει κάτι, να προσθέσει το δικό του λιθαράκι σε αυτό το αφηγηματικό υφαντό που στηρίζεται περισσότερο στους χαρακτήρες τους και σε όσα έχουν οι ίδιοι να πουν για το μέσα τους, παρά στις ίδιες τις ιστορίες τους.

Πολυπρόσωπο, λοιπόν, το μυθιστόρημά μας, και στα πρόσωπα των ηρώων μας μπορούμε να διακρίνουμε κομμάτια από ανθρώπους που γνωρίζουμε, βρίσκονται γύρω μας, συναναστρεφόμαστε μαζί τους. Είναι οι φίλοι μας, οι συγγενείς μας, ακόμα και ο ίδιος μας ο εαυτός, με τον καθέναν ν' αντικατοπτρίζεται στα θέλω, στα πάθη, στις αγωνίες και στις λαχτάρες κάποιου άλλου, στο πρόσωπο του οποίου αποτυπώνεται ένα μέρος του εγώ του, αυτό που θες τρυφερά να αγκαλιάσεις σιγοψιθυρίζοντας πως καταλαβαίνεις. Βέβαια, η γιαγιά Κιράζ είναι αυτή που καταφέρνει να κλέψει την καρδιά μας λίγο περισσότερο, ίσως γιατί σ' εκείνη βλέπουμε όλη την αγάπη και την άδολη ειλικρίνεια των δικών μας γιαγιάδων, που μας αγαπάνε ακόμα και στις χειρότερες στιγμές μας και μας νοιάζονται.

Φυσικά, σε τόσο δαιδαλώδεις διαδρομές, δεν θα μπορούσαν ν' απουσιάζουν οι ανατροπές και οι εκπλήξεις, καθώς αρκετά μυστικά παραμένουν κρυμμένα σε σκιερές γωνίες, περιμένοντας τη στιγμή όπου θα μπορέσουν να έρθουν στο φως, όχι μόνο αποκαλύπτοντας τις αλήθειες τους, αλλά διεκδικώντας και τη λύτρωσή τους ώστε ν' απελευθερωθούν από τα δεσμά τους. Διαδρομές με άρωμα και μελωδίες Κρήτης, πλημμυρισμένες από εικόνες που αποδίδονται με μοναδική περιγραφικότητα και που μας τοποθετούν με ρεαλισμό και άκρατη αληθοφάνεια στον πυρήνα των γεγονότων της εποχής όπου εξελίσσεται η δράση τους, μα πάνω απ' όλα γεμάτες δυνατά συναισθήματα που κάνουν την καρδιά μας να χτυπά δυνατά.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Παπαδάκη Μαρία
Εκδόσεις: Υδροπλάνο
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 668
ISBN: 978-618-5453-94-7