Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Τρεις φίλες, η Λίντσεϊ, η Κέντρα και η Ντάνι, έρχονται αντιμέτωπες με τον χειρότερο εφιάλτη κάθε γονέα όταν τα παιδιά τους εμπλέκονται σε ένα τραγικό ατύχημα που αφήνει πίσω του ένα νεκρό έφηβο, το δεύτερο σε κώμα και το τρίτο σοβαρά τραυματισμένο και ανίκανο να μιλήσει.
Προσπαθώντας να ξεφύγουν από τα γεγονότα εκείνης της βραδιάς, βυθίζονται σε μια απεγνωσμένη έρευνα για το περιστατικό που τις έφερε σε αυτή τη θέση. Πώς θα μπορούσε να συμβεί κάτι τόσο τρομαχτικό στο πλούσιο προάστιο της Νότιας Καλιφόρνιας; Σύντομα ανακαλύπτουν ότι το ατύχημα ήταν μόνο η αρχή και οι ανησυχητικές ανακαλύψεις οδηγούν σε ερωτήσεις που τρομάζουν. Γνωρίζουν πραγματικά τα παιδιά τους; Πόσο καλά ξέρουν ο ένας τον άλλον;
Καθώς εμφανίζονται περισσότερα μυστικά, ένα πέπλο αμφιβολίας και υποψίας απειλεί να δηλητηριάσει τις οικογένειες και τις φιλίες τους αλλά και ολόκληρη την κοινότητα. Με την ψευδαίσθηση της ευτυχίας και της ασφάλειας που βιώνουν χρόνια τώρα, πρέπει να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους της καρδιάς, τις συνέπειες της ζήλιας αλλά και το ρίσκο του να ζεις διπλές ζωές.

Προσωπική άποψη:
Από τη στιγμή που γινόμαστε γονείς, ζούμε χιλιάδες μικρές στιγμές ευτυχίας και ολοκλήρωσης, και άλλες τόσες στιγμές εσωτερικού φόβου και αγωνίας. Είναι αυτό που λένε πως, όταν αποκτάς δικό σου παιδί, η καρδιά σου παύει να υπάρχει μέσα στο σώμα σου και αρχίζει να ζει έξω από αυτό. Ωστόσο, επειδή κανείς μας δεν μπορεί να ζει μόνιμα μέσα στον φόβο και στην ανασφάλεια, επιλέγουμε να βιώνουμε κάθε μας στιγμή, να κάνουμε όνειρα, να φανταζόμαστε το μέλλον, και όταν το κάνουμε αυτό, ποτέ, κανένα μαύρο σύννεφο δεν εμφανίζεται να σκεπάσει τις σκέψεις μας. Φανταστείτε, λοιπόν, σε μια τέτοια φάση της ζωής σας, να έρθει εκείνη η μικρή στιγμή που θα ανατρέψει τα πάντα και που θα διαλύσει την ευτυχία και τις ελπίδες σας σε χίλια κομμάτια. Κι αν όλο αυτό συνοδεύεται από την αμφισβήτηση όλη σας της πραγματικότητας, τότε ο εφιάλτης αυτός μπορεί να γίνει ακόμα πιο τρομακτικός.

Η Λίντσεϊ, η Κέντρα και η Ντάνι, αδερφικές φίλες που είχαν την ευτυχία να μεγαλώσουν μαζί και τα δικά τους παιδιά, ζουν τις φαινομενικά τέλειες ζωές τους, χωρίς να πιστεύουν πως κάτι μπορεί να τις διαταράξει. Όμως, ένα τραγικό ατύχημα, στο οποίο εμπλέκονται τα παιδιά τους, τις φέρνει αντιμέτωπες με τους χειρότερους εφιάλτες τους: ένα παιδί νεκρό, το δεύτερο σε κώμα και το τρίτο πολύ βαριά τραυματισμένο και ανίκανο να μιλήσει και να εξηγήσει τι ακριβώς συνέβη. Η Κέντρα δεν μπορεί να δεχτεί πως ο θάνατος του γιου της ήταν απλά ένα ατύχημα και προσπαθεί να ανακαλύψει τι πραγματικά συνέβη εκείνη τη μοιραία νύχτα, όμως ο χειριστικός και βίαιος σύζυγος της Ντάνι δεν της επιτρέπει να έρθει σε επαφή με τον γιο του. Άραγε, προσπαθεί να την εμποδίσει να φτάσει στην αλήθεια κι αν ναι, μήπως η αλήθεια που πρέπει ν' αντιμετωπίσουν είναι πολύ μεγαλύτερη και πιο σκληρή απ' αυτή που φαντάζονται, αλλά κι απ' αυτή που μπορούν ν' αντέξουν;

Η αλήθεια είναι ένα υπέροχο πράγμα που δεν εκτιμάται πάντοτε όπως της αρμόζει, όχι επειδή δεν μπορούμε να την αναγνωρίσουμε, αλλά επειδή δεν είμαστε πάντοτε σε θέση να τη διαχειριστούμε. Η αλήθεια είναι σπουδαία, αλλά την ίδια στιγμή μπορεί ν' αποδειχθεί εξαιρετικά τρομακτική, βίαιη, άγρια, ικανή να μας συνθλίψει και να διαλύσει το είναι μας, τον κόσμο μας, τη ζωή μας, την πραγματικότητά μας, τις σχέσεις μας με τους ανθρώπους γύρω μας, ακόμα και τη σχέση με τον ίδιο μας τον εαυτό, όχι μόνο επειδή τον θέτει σε αμφισβήτηση, αλλά γιατί του φανερώνει το πραγματικό του πρόσωπο χωρίς να κρύβει απολύτως τίποτα. Ακριβώς αυτή η αλήθεια είναι που βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της τραγικής ιστορίας, μια αλήθεια που πονάει και που σε φέρνει αντιμέτωπο με ένα μεγάλο δίλημμα: θα κρατήσεις ό,τι σου έχει απομείνει ή θα φτάσεις στα άκρα για να την υπερασπιστείς;

Το να επιλέξεις το μονοπάτι της αλήθειας ποτέ δεν είναι εύκολο, αλλά στην πραγματικότητα είναι μονόδρομος και μόνο αυτός μπορεί να οδηγήσει στη λύτρωση, ακόμα κι αν σε φέρει μπροστά σε ερωτήματα που ίσως να μην είσαι σε θέση να απαντήσεις, όπως συνέβη στις τρεις φίλες της ιστορίας μας, που αναπόφευκτα αναρωτιούνται, αν υπήρξαν καλές μητέρες, αν ήταν τόσο κοντά στα παιδιά τους όσο νόμιζαν, αν τα στήριξαν όσο είχαν πραγματικά ανάγκη. Και η απάντηση, σε κάθε μία απ' αυτές τις ερωτήσεις δεν είναι απαραίτητα το "ναι" και το "όχι", γιατί κάποιες φορές δεν κάνουμε το καλύτερο σύμφωνα με την κατάσταση, αλλά το καλύτερο που μπορούμε, και κάποιες φορές είναι αρκετό, κάποιες άλλες όχι. Γιατί τις δεύτερες, συνήθως, προσπαθούμε να προστατέψουμε την εικόνα που έχουμε χτίσει γύρω μας και που έχουμε ξεχάσει πως δεν είναι αληθινή, επειδή νιώθουμε λανθασμένα προστατευμένοι πίσω της.

Η Lucinda Berry έχει δημιουργήσει ένα κοινωνικό δράμα που παγώνει το αίμα σου και κάνει την καρδιά σου να σφίγγεται με κάθε σελίδα που διαβάζεις, όχι μόνο γιατί καταφέρνει να σου μεταδώσει όλα τα συναισθήματα των ηρώων της, αλλά γιατί σε προκαλεί να μπεις στη δική τους θέση και να τα βιώσεις όλα μέσα από την άλλη άκρη του καθρέφτη, αφού όντως θα μπορούσες να βρίσκεσαι εσύ ο ίδιος εκεί που βρίσκονται οι ίδιες τώρα και ν' αντιμετωπίζεις τα ίδια διλήμματα, τους ίδιους φόβους, τις ίδιες ανασφάλειες, μα πάνω απ' όλα τον ίδιο πόνο, που δεν έχει απαραίτητα μεγάλη σημασία το πως προκλήθηκε, αλλά το τι θα μπορούσε να είχε γίνει διαφορετικά ώστε να έχει αποφευχθεί η ύπαρξή του, και αυτή είναι μια σκέψη που δεν προσφέρει παρηγοριά, αλλά που μπήγει ακόμα βαθύτερα το μαχαίρι στην πληγή -και ακόμα περισσότερο όσο οδηγούμαστε προς το ανατρεπτικό και σπαρακτικό φινάλε που μας φέρνει κι εμάς αντιμέτωπους με όλα όσα δεν περιμέναμε.

Η αφήγηση της ιστορίας είναι μοιρασμένη ανάμεσα στις τρεις φίλες, κάτι που μας επιτρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα την προσωπικότητα κάθε μίας από αυτές, τον τρόπο που σκέφτεται, βιώνει και αντιλαμβάνεται τις καταστάσεις, το πως διαχειρίζεται τα συναισθήματά της, μα και την καθημερινότητά της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Επιπλέον, αυτό μας επιτρέπει να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της σχέσης ανάμεσα στις τρεις γυναίκες, στο πως την αντιμετωπίζουν, τόσο χωριστά ως μονάδες, όσο και ως σύνολο, οδηγώντας τη φιλία τους στα άκρα και δοκιμάζοντας τα όρια και τις αντοχές της. Μια ιστορία που μας δείχνει πόσο μακριά μπορεί να φτάσει μια μητέρα για να προστατέψει το παιδί της, εντός ή εκτός εισαγωγικών, πόσο δύσκολο είναι το να διαχειριστεί κανείς μια απώλεια, πόσο μάλλον του παιδιού του, αλλά και της δύναμης που χρειάζεται για ν' αποδεχθεί όσα δεν μπορεί ν' αλλάξει και να προχωρήσει με όσα μπορεί να έχει.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Lucinda Berry
Μεταφραστής: Κωνσταντούρου Μαίρη
Εκδόσεις: Υδροπλάνο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 424
ISBN: 978-618-5556-22-8