Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

«Το πράσινο φόρεμα, μικρό μου, είναι το ρούχο της ευτυχισμένης μας ψυχής… είναι η τρέλα που έρχεται μόνο μία φορά στη ζωή μας… είναι το επίσημο ένδυμα του ασυγκράτητου, παθιασμένου, ανείπωτου έρωτα, που ωστόσο εντός σου αφουγκράζεσαι πως σηματοδοτεί κάτι πολύ παραπάνω: το ίδιο το πεπρωμένο!… Και το φοράς μόνο μία φορά!»
Η γιαγιά Μάγδα οργανώνει το τέλειο σκηνικό, προκειμένου να αποτρέψει τον γάμο της εγγονής της μ’ έναν άντρα που η ίδια δεν εγκρίνει. Ξεδιπλώνει όλη την ιστορία αγάπης που κρύβεται πίσω από το πράσινο φόρεμα, με μοναδικό σκοπό να διώξει τον Λίνο από τη ζωή της Κοραλίας. Η προσπάθειά της αυτή θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Παλιές ιστορίες, σκοτεινές και απειλητικές, αναδύονται καθώς το χθες σμίγει εκρηκτικά με το σήμερα. Ο μυστηριώδης Άρης Αλαβάνος και ο γοητευτικός πιλότος Κωνσταντίνος Θαλάσσης έρχονται στο προσκήνιο με δραματικό τρόπο, με μόνο τους κοινό στόχο να σώσουν τη ζωή της Κοραλίας…
Για ποιον από τους τρεις θα φορέσει εκείνη το πράσινο φόρεμα;

Προσωπική άποψη:
Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, έτσι και φέτος κυκλοφόρησε το νέο μυθιστόρημα της Λένας Μαντά, το οποίο θα έλεγα πως, μετά από αρκετά χρόνια, μου θύμισε κάτι από τα παλιά της βιβλία, εκείνα που προσωπικά αγαπώ και ξεχωρίζω. Θέλετε το ότι ήταν εξαιρετικά ευκολοδιάβαστο, το ότι ήταν άμεσο και καθόλου φλύαρο, ότι αφορούσε ήρωες με τους οποίους θα μπορούσε κανείς εύκολα να ταυτιστεί -όπως και με τις προσωπικές ιστορίες και τα δράματά τους, εντός κι εκτός εισαγωγικών-, ότι ήταν σύγχρονο, άρα κυμαίνεται στα πλαίσια της εποχής του, "Το πράσινο φόρεμα" ήταν ένα βιβλίο που απόλαυσα πολύ περισσότερο απ' όσο θα περίμενα, η ανάγνωση του οποίο τελείωσε χωρίς καν να το καταλάβω.

Βρισκόμαστε στην Αθήνα του 2018, και πιο συγκεκριμένα στα Εξάρχεια, με την ιστορία μας να ξεκινάει με αφετηρία της τη ζωή της Κοραλίας, η οποία αναστατώνεται όταν η γιαγιά της, με την οποία έχει πολύ ισχυρό δεσμό, αρρωσταίνει και χρειάζεται να νοσηλευτεί, πράγμα που φέρνει τα πάνω κάτω στο πρόγραμμά της -και είναι και η αρχή για τα πάνω κάτω στη ζωή της, μόνο που εκείνη τη στιγμή δεν το γνωρίζει ακόμα αυτό. Ευτυχώς, η γιαγιά Μάγδα συνέρχεται γρήγορα και παίρνει εξιτήριο και αποφασίζει να αναλάβει δράση προκειμένου να αποτρέψει την εγγονή της από το να παντρευτεί με έναν άντρα που θεωρεί εντελώς ακατάλληλο για εκείνη. Όμως αυτή θα είναι η αρχή όλων, καλών και κακών, καθώς ναι μεν η Κοραλία θα αρχίσει να έχει δεύτερες σκέψεις, αλλά την ίδια στιγμή, ιστορίες από το παρελθόν θα αναδυθούν στην επιφάνεια και θα γίνουν επικίνδυνες, την ίδια ώρα που η καρδιά της διχάζεται ανάμεσα σε δύο νέους άντρες που εισβάλλουν στη ζωή της.

Φαινομενικά μοιάζει να έχουμε να κάνουμε με μια ιστορία ενός ακόμα ερωτικού κουαρτέτου, με την πρωταγωνίστρια να μοιράζεται ανάμεσα στον πλούσιο, στον καλό και στον μυστήριο τύπο, όπως τόσες και τόσες φορές έχουμε δει να συμβαίνει. Όμως στην προκειμένη περίπτωση τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα και κυρίως όχι τόσο επιφανειακά. Αυτό οφείλεται κυρίως στην ηρωίδα μας και στον χαρακτήρα αυτής, που διακρίνεται από δυναμισμό και πάθος, πράγμα που επηρεάζει σημαντικά και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τον κόσμο και τις καταστάσεις γύρω της και κατ' επέκτασιν το πως αντιμετωπίζει τα πράγματα και τους ανθρώπους. Έχει τσαμπουκά, θάρρος και τόλμη, διαθέτει μια δυνατή φωνή και δεν διστάζει να την αξιοποιήσει. Κι αν κάποια στιγμή η καρδιά της διχάζεται, αυτό συμβαίνει με τρόπο ρεαλιστικό και ανθρώπινο και όχι μέσω ενός πρίσματος υπερβολής.

Η ιστορία αυτή, λοιπόν, μπορεί να έχει αισθηματικό πυρήνα, όμως θίγει κι άλλα ζητήματα, καρδιά και όχι μόνο, που δεν έχουν να κάνουν μόνο με την επιλογή του ποιος είναι ο ιδανικός σύντροφος για εμάς, που μπορεί να μας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους, αλλά με τις ευρύτερες επιλογές της ζωής μας που καθορίζουν το μέλλον μας και το ποιοι θα είμαστε σε αυτό. Θίγονται κοινωνικά ζητήματα, όπως είναι ο ρατσισμός απέναντι στην ηλικία, την καταγωγή, το παρελθόν που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος, πράγματα που ίσως να μην έπρεπε να μας καθορίζουν αλλά καλώς ή κακώς το κάνουν, και που εμείς πρέπει να μάθουμε, όχι να τα διαχειριζόμαστε, αλλά να τ' αποδεχόμαστε, όπως οφείλουμε να κάνουμε με κάθε τι, και πολύ περισσότερο τις επιλογές των άλλων γύρω μας. Και όλα αυτά αποδίδονται στο χαρτί με τρόπο απλό, άμεσο, ειλικρινή, ξεκάθαρο, βρίσκοντας κατευθείαν τον στόχο τους.

"Το πράσινο φόρεμα" είναι ένα βιβλίο που θίγει και αναλύει τα ζητήματα που ταλανίζουν όλες τις ανθρώπινες σχέσεις, φιλικές, οικογενειακές, συναισθηματικές, παρουσιάζοντάς μας όλες τις εκδοχές αυτών μέσα από κάθε πιθανή οπτική γωνία και επί της ουσίας δεν μας ζητά να πάρουμε θέση, αλλά μας καλεί να συνειδητοποιήσουμε πως μπορεί να μην συμβαδίζουμε όλοι πάντοτε μεταξύ μας, αλλά πως μπορούμε να συμπορευόμαστε ακόμα και σε παράλληλα μονοπάτια. Σε όλο αυτό, ελάτε να προσθέσουμε λίγο μυστήριο βγαλμένο από το παρελθόν και μυστικά που έρχονται σιγά σιγά προς το φως και ανατρέπουν όλες τις σταθερές, έντονες δόσεις αγωνίας και μια ελαφριά γεύση τρόμου στα χείλι, καθώς τις αφηγήσεις της γιαγιάς Μάγδας από τα χρόνια εκείνα που στιγματίστηκε η καρδιά της και που την έκαναν να συνειδητοποιήσει πως όταν την χαρίζεις δεν μπορείς να την πάρεις πίσω, αλλά αξίζει αν είναι αληθινό.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Μαντά Λένα
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 448
ISBN: 978-618-01-3764-4