"Ζώνη σιωπής" της Tana French

Ο ντετέκτιβ Μάικλ Κένεντι, γνωστός με το παρατσούκλι «Καταπληκτικός», είναι το αστέρι του Τμήματος Ανθρωποκτονιών του Δουβλίνου. Ακολουθεί πάντα πιστά τους κανόνες και για τον λόγο αυτό του ανατίθεται η σημαντικότερη υπόθεση της χρονιάς.
Σε έναν από τους μισο-εγκαταλελειμμένους οικισμούς πολυτελούς διαβίωσης που βρίσκονται διάσπαρτοι σε όλη την Ιρλανδία, ο Πάτρικ Σπέιν και τα δυο μικρά παιδιά του βρίσκονται δολοφονημένοι, ενώ η σύζυγός του, Τζένι, έχει μεταφερθεί επειγόντως στο νοσοκομείο. Στην αρχή, ο Καταπληκτικός πιστεύει πως πρόκειται για μια εύκολη υπόθεση, υπάρχουν όμως πολλά ανεξήγητα στοιχεία: οι κάμερες που είναι στραμμένες προς τις τρύπες στους τοίχους του σπιτιού των Σπέιν, τα αρχεία που έχουν σβηστεί από τον υπολογιστή της οικογένειας, η παράξενη ιστορία που είπε η Τζένι στην αδερφή της, για έναν μυστηριώδη εισβολέα που οι κλειδαριέςφαίνεται να μην τον σταματούσαν. Και αυτός ο τόπος όμως που κάποτε τον έλεγαν Μπρόκεν Χάρμπορ ξυπνά αναμνήσεις στον ντετέκτιβ Κένεντι και την αδερφή του. Αναμνήσεις από τα παιδικά τους χρόνια που ο Καταπληκτικός πίστευε ότι τις είχε θάψει βαθιά μέσα του.

"Ο θάνατος του Οδυσσέα: Μια περιπέτεια του Αστυνόμου Καπετάνου" του Δημήτρη Σίμου

Ένας άντρας απειλεί να πηδήξει από την ταράτσα ενός ξενοδοχείου, όταν φτάνει για τη διαπραγμάτευση ο αστυνόμος Καπετάνος. Ένα ταριχευμένο τσακάλι ανακαλύπτεται στην ντουλάπα του, ενώ η αντιτρομοκρατική φτάνει στην Εύβοια. Εθνικιστικά στοιχεία στα σώματα ασφαλείας, το κυνήγι ενός δολοφόνου που αφήνει για σημάδι ένα βαλσαμωμένο ζώο και μια θεωρία συνωμοσίας που κανείς δεν θέλει να επαληθευτεί… Ένα πρόγραμμα προσηλυτισμού πιστών «στρατιωτών» που έχει καλύψει εδώ και χρόνια τις στολές με κουστούμια… Ποιος κινεί τα νήματα; Πόσο δύσκολο είναι να νικήσεις όταν ο εχθρός έχει δημιουργήσει το παιχνίδι;

"Το καλοκαίρι" της Luca Ricci

Ένα αυγουστιάτικο βράδυ ένας άντρας πρωτοσυναντά μια κοπέλα στο τραπέζι ενός παραθαλάσσιου ρεστοράν. Εκείνη εμφανίζεται μπροστά του ως η επιθυμία που δεν είχε εκφράσει, εκπληρωμένη από ένα αστέρι που δεν είχε δει να πέφτει. Κι όμως, αυτή η τυχαία συνάντηση τον στιγματίζει κι ανάμεσα στους δυο τους ξεκινά μια ιδιαίτερη ιστορία, κάθε καλοκαίρι, σαν ένα σταθερό ραντεβού. Γύρω τους η Ρώμη και το παραθαλάσσιο θέρετρο Τσιρτσέο είναι λουσμένα στο ίδιο αμείλικτο φως που τυφλώνει τους ήρωες του Καλοκαιριού.

"Η χώρα των άλλων - Μέρος πρώτο: ΠΟΛΕΜΟΣ. ΠΟΛΕΜΟΣ. ΠΟΛΕΜΟΣ" της Leila Slimani

Το πρώτο μέρος μιας οικογενειακής σάγκας όπου παρακολουθούμε τη ζωή ενός ζευγαριού, μιας Αλσατής και ενός Μαροκινού. Δέκα χρόνια μιας ζωής στην οποία οι προσωπικές ιστορίες αναμειγνύονται με τη μεγάλη Ιστορία, και όπου και οι δύο αναρωτιούνται για την ταυτότητά τους «στη χώρα των άλλων» και αυτό σε μια περίοδο όπου ξεκινάει το κίνημα ανεξαρτησίας μιας χώρας –του Μαρόκου– ενάντια στο αποικιακό ξένο κράτος – της Γαλλίας.
Ένα μυθιστόρημα με έντονο αυτοβιογραφικό στοιχείο, καθώς η συγγραφέας εμπνέεται από την ιστορία της γιαγιάς της. «Είχα πάντα την εντύπωση, είτε στη Γαλλία είτε στο Μαρόκο, ότι ζω στη χώρα των άλλων. Σε αυτό το μυθιστόρημα, προσπαθώ να εντοπίσω τη γενεαλογία αυτού του αισθήματος του να είσαι ξένος, να ανήκεις σε μια μειοψηφία. Κοιτάζοντας πίσω την ιστορία των παππούδων μου συνειδητοποίησα ότι αυτό ακριβώς είχαν βιώσει. Ο Μαροκινός παππούς μου αγωνίστηκε για τη χώρα των άλλων και μετά επέστρεψε σε μια χώρα όπου κυριαρχούσαν άλλοι. Η Γαλλίδα γιαγιά μου βρέθηκε στη χώρα άλλων. Και οι Μαροκινές γυναίκες, που υπόκεινται σε αυθαίρετες απαγορεύσεις, ζούσαν σε μια χώρα άλλων, η οποία είναι η χώρα των ανδρών» λέει η Slimani.

"Ο ουρανός της Ελλάδας: Καλοκαίρι" του Διονύση Π. Σιμόπουλου

Παρόλο που στη διάρκεια του έτους η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, εμείς δεν αισθανόμαστε την κίνηση αυτή αν και κάθε μέρα η Γη βρίσκεται σε διαφορετική θέση απ' αυτή που βρισκόταν την προηγούμενη. Έτσι από κάθε νέα θέση αντικρίζουμε τον Ήλιο από μια διαφορετική γωνία καθώς μετακινείται καθημερινά από τη δύση προς την ανατολή. Γι’ αυτό άλλωστε βλέπουμε και διαφορετικούς αστερισμούς στις διαφορετικές εποχές.
Ο δημοφιλέστερος και πλέον έγκριτος εκλαϊκευτής αστρονομίας στην Ελλάδα μας ξεναγεί στον ελληνικό ουρανό ανά εποχή εξηγώντας μας και αναλύοντάς μας ποιοι αστερισμοί είναι ορατοί ανάλογα με την κάθε εποχή, πώς πήρε το όνομά του ο κάθε μήνας του έτους και εισάγοντάς μας σε βασικές έννοιες της αστρονομίας.
Στην έκδοση περιλαµβάνεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

"Το ξέφωτο" της Τατιάνας Αβέρωφ

Tο Ξέφωτο είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται στα τέλη του 19ου αιώνα, στο τουρκοκρατούμενο ακόμα Μέτσοβο της Ηπείρου. Η ζωή είναι δύσκολη στο ορεινό χωριό, τα πάθη οξυμμένα και οι παραδόσεις πεισματικά αναλλοίωτες μες στους αιώνες. Στη δίνη των πολιτικών και κοινωνικών αντιθέσεων, δυο νέοι αγωνίζονται να βρουν τον δρόμο τους – σε ξεχωριστούς κόσμους ο καθένας: Είναι η Ιφιγένεια, κόρη του τοπικού άρχοντα Κολάκη, ανιψιά του εθνικού ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ, και ο Τέγος, γιος αγωγιάτη, γεννημένος με ορίζοντες ήδη κλειστούς από τη φτώχεια και την κοινωνική προκατάληψη.
Μέσα από μια πορεία μακρόχρονη όσο και οδυνηρή, οι κεντρικοί ήρωες αναζητούν το δικό τους Ξέφωτο στη ζωή, εκείνο που θα τους οδηγήσει πέρα απ' τα διλήμματα και τις συγκρούσεις, πέρα από τον φόβο, τα μίση, πέρα κι απ’ τα βουνά της πατρίδας.
 
"Ο κουτσός άγγελος" του Αλέξη Πανσέληνου

Αθήνα 1943. Ένας ντετέκτιβ, Ελληνοαμερικανός, βρίσκεται εδώ και λίγα χρόνια στην Ελλάδα, κυνηγημένος από τους εχθρούς του. Φυτοζωεί από το επάγγελμά του και ενώ ο πόλεμος διαλύει τις τελευταίες του ελπίδες, κάποιος του αναθέτει την προστασία ενός κοντραμπασίστα της όπερας. Μετέωρος μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, θα συναντήσει πλάσματα φτιαγμένα από τα υλικά του πόνου και της επιβίωσης: μια μοιραία γυναίκα που σαγηνεύει όλους τους άνδρες της ιστορίας, μια Εβραιοπούλα παντρεμένη μ’ έναν μαυραγορίτη, έναν Γερμανό αρχιμουσικό αποφασισμένο ν’ ανεβάσει τον «Χρυσό του Ρήνου» στη Λυρική, έναν αλλήθωρο πρώην εκτελωνιστή, μια πόρνη της Τρούμπας, μια μαυροφορεμένη γυναίκα παραδομένη στο ερωτικό αλισβερίσι. Όλοι τους έχουν δαγκώσει το μήλο της αμαρτίας. Όλοι τους μπορούν είτε να σωθούν είτε να χαθούν. Μήπως για να σωθεί η ψυχή ενός τόπου πρέπει να επιζήσουν και η αρετή και ο πειρασμός;
 
"Ημερολόγιο εξερεύνησης: Η περιπέτεια ξεκινάει!" των Christoph Dittert & Bjorn Berenz

ΕΛΑΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΤΩΝ ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΩΝ!
Λύστε τους γρίφους, σπάστε τους κώδικες και γίνετε µέλη της οµάδας!
Ακολουθήστε τον Λίας, τον Μότζο και την Κούκι στην εξερευνητική αποστολή τους στα Ιµαλάια. Μαζί θα ανακαλύψετε τι συνέβη στον πατέρα του Λίας, που εξαφανίστηκε µυστηριωδώς πριν από έξι µήνες, αφήνοντας πίσω του ένα ηµερολόγιο εξερεύνησης. Εκεί υπάρχουν κάθε λογής περίεργα στοιχεία και αινίγµατα. Πρέπει να τα αποκωδικοποιήσετε για να προχωρήσετε στο επόµενο βήµα. Η µεγάλη περιπέτεια σας περιµένει! Αλλά θα πρέπει να προσέξετε: το παράξενο αγόρι, ο Τάσι, δε σας αφήνει λεπτό από τα µάτια του…
Γεια σας, εξερευνητές,
λογικά ξέρετε ήδη τι έχει συµβεί: Ο µπαµπάς µου εξαφανίστηκε κάπου στα Ιµαλάια! Πρόλαβε όµως και µου έστειλε το ηµερολόγιό του, ένα ηµερολόγιο εξερεύνησης. Έχει µέσα γρίφους και κρυµµένα στοιχεία, πράγµατα που πρέπει να κόψεις και να κολλήσεις. Γι’ αυτό θα χρειαστώ τη βοήθειά σας. Κάποιοι από τους γρίφους είναι πραγµατικά δύσκολοι. Ο γρίφος µε τον περιστρεφόµενο δίσκο ας πούµε, ή αυτό το περίεργο σχέδιο που δεν µπορώ µε τίποτα να το καταλάβω:
Ευτυχώς που έχω και εσάς δίπλα µου! Μαζί θα καταφέρουµε να βρούµε τον µπαµπά µου.
Αν θέλετε να µάθετε τι παίζει µε το ηµερολόγιο εξερεύνησης και να διαβάσετε σηµαντικές πληροφορίες για την περιπέτειά µας, ξεδιπλώστε τη σελίδα.
Αυτό δεν είναι συνηθισµένο βιβλίο, είναι µία περιπέτεια. Είστε έτοιµοι; Μισό λεπτό! Πάρτε πρώτα τον εξοπλισµό των καλών ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΩΝ: ψαλίδι και µολύβι – αυτά αρκούν για να ζήσετε την περιπέτεια.
Το ηµερολόγιο εξερεύνησης βρίσκεται κολληµένο στο πίσω µέρος του βιβλίου. Όταν διαβάζετε το βιβλίο, να το έχετε πάντοτε εύκαιρο. Όταν βλέπετε το σύµβολο του µεγεθυντικού φακού, πάρτε στα χέρια σας το ηµερολόγιο εξερεύνησης. Γυρίστε το στη σελίδα που αναγράφεται και λύστε τον γρίφο. Σπάστε τους κώδικες, βρείτε τις κρυµµένες λέξεις και ξεκλειδώστε τα µυστικά περάσµατα. Προσοχή όµως: Το ηµερολόγιο εξερεύνησης δεν είναι το µόνο µέρος όπου θα βρείτε γρίφους. Στη διάρκεια της ιστορίας, ο Λίας µπορεί να βρίσκει αντικείµενα που θα σας φανούν χρήσιµα για την ολοκλήρωση κάποιας αποστολής. Τότε πρέπει να χρησιµοποιήσετε το σεντούκι των ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΩΝ, που θα βρείτε κρυµµένο στην εσωτερική πλευρά του οπισθοφύλλου.
Όταν βλέπετε το σύµβολο του ψαλιδιού , θα πρέπει να κόβετε την αντίστοιχη εικόνα προκειµένου να λύσετε τον γρίφο.
Αρκετά µε τις εξηγήσεις! Η περιπέτεια ξεκινάει!

"Σχολομαντείο: Μάθημα πρώτο - Θανάσιμη εκπαίδευση" της Naomi Novik

Αποφάσισα πως ο Ωρίωνας Λέικ έπρεπε να πεθάνει µετά από τη δεύτερη φορά που µου έσωσε τη ζωή. Όλοι λατρεύουν τον Ωρίωνα. Όλοι οι άλλοι, δηλαδή. Γιατί, αν µε ρωτάτε, µπορεί να κρατήσει τα φανταχτερά µαγικά µάχης για τον εαυτό του. ?εν υπάρχει περίπτωση να µπω στην οµάδα των φαν που τον λατρεύουν σαν θεό. Δε χρειάζοµαι τη βοήθειά του για να βγω ζωντανή από το Σχολοµαντείο, όπως αυτοί. Τι να µου πουν οι ορδές των τεράτων και των καταραµένων τεχνουργηµάτων, τη στιγµή που το πιο επικίνδυνο πράγµα που υπάρχει στο σχολείο είµαι µάλλον εγώ; Δώστε µου µια ευκαιρία και θα ισοπεδώσω οροσειρές, θα σκοτώσω εκατοµµύρια, θα γίνω η σκοτεινή βασίλισσα του κόσµου.
Αυτό τουλάχιστον περιµένει ο κόσµος. Οι περισσότεροι µαθητές εδώ µέσα θα πανηγύριζαν αν ο Ωρίωνας µε σκότωνε σαν εκείνα τα τέρατα που σέρνονται έξω από τις αποχετεύσεις. Μερικές φορές, µου φαίνεται πως θα ήθελαν να γίνω η µοχθηρή µάγισσα που νοµίζουν ότι είµαι. Το σχολείο σίγουρα το περιµένει.
Αλλά το Σχολοµαντείο δε θα πάρει αυτό που θέλει από µένα. Ούτε ο Ωρίωνας Λέικ. Μπορεί να µην είµαι η λαµπερή ηρωίδα κανενός, αλλά θα βγω ζωντανή αποδώ µέσα, και θα το κάνω χωρίς να χρειαστεί να σκοτώσω χιλιάδες γι’ αυτό. Αν και σκέφτοµαι σοβαρά να κάνω µια εξαίρεση µόνο για έναν.