Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Οι άνθρωποι, όταν αναζητούν την έννοιά τους, το σημείο τους, αναζητούν πάντα τον Θεό. Μια μάνα τον βλέπει στον γιο της. Μια πόλη στον Βασιλιά. Η οικουμένη στους Μεσσίες. Ώσπου ο Ήλιος έδυσε και είδα τον ίδιο τον Θεό σαν Άνθρωπο πάνω στη γη να περπατά… Το Ζωντανό Πνεύμα τον καλεί να αποκριθεί. «Τι επιπλέον είσαι;» Επιστρέφει από την Έρημο, είναι στον Δρόμο, εισέρχεται ανάμεσα στους κεκλημένους. Ένα πνευματικό οδοιπορικό έργο που απευθύνεται σε στοχαστές εννοιών και ζητά από τον αναγνώστη να αφήσει τις έννοιες που γνωρίζει ήδη, για να τις επαναπροσδιορίσει μέσα από τον λόγο της γραφής.

Προσωπική άποψη:
Το βιβλίο της Ελένης Σέννοια, "Ο κεκλημένος", το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ακρίτας, θα το χαρακτηρίζαμε ως ένα ταξίδι στοχασμού, αναζήτησης, εξερεύνησης, αμφισβήτησης εννοιών, αξιών, σχέσεων. Δεν μας καλεί να τις γνωρίσουμε, γιατί αυτό το κάνουμε ήδη, αλλά να τις δούμε μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα και να τις επαναπροσδιορίσουμε, τόσο ως προς την ουσία τους όσο και ως προς την σημαντικότητα που αυτές έχουν για εμάς και το πως επηρεάζουν τη ζωή μας και καθορίζουν, τελικά, το ποιοι είμαστε, το τι θέλουμε, το πως βλέπουμε τον κόσμο και ό,τι υπάρχει μέσα σε αυτόν.

Ο σκοπός ενός βιβλίου όπως το συγκεκριμένο δεν είναι εύκολος, αφού η συγγραφέας, μέσα από άλλοτε πεζά, άλλοτε ποιητικά, άλλοτε ρητορικά κείμενα, μας προσκαλεί σε μια προσωπική ενδοσκόπηση που σίγουρα διαφέρει για τον καθένα μας, αλλά σαφέστατα έχει μια κοινή γραμμή πορείας, η οποία οδηγεί στα βαθύτερα τμήματα του νου και της ψυχής μας, εκεί που κρύβονται οι μεγαλύτερες προσωπικές μας αλήθειες, όπου καλούμαστε να τις κοιτάξουμε ξανά, πέρα από την επιφάνειά τους, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό, αν όχι ανακαλύπτοντάς τες, τουλάχιστον να τις παραδεχτούμε και τις αφήσουμε ν' αποτελέσουν έναυσμα γιατί μεγαλύτερο και σπουδαιότερο.

Ο τρόπος γραφής λυρικός, αισθαντικός, ρητορικός, μας οδηγεί σε ερωτήματα και προβληματισμούς πολυδιάστατους, με μια ποιητική διάθεση να είναι διάχυτη σε όλο το κείμενο. Μεταφορές, παρομοιώσεις, ρητορείες, συσχετισμοί, συγκριτική ανάλυση, όλα έχουν θέση σε αυτό και το καθένα από αυτά εξυπηρετεί τον δικό του σκοπό, αλλά όλα μας φέρνουν στο ίδιο σημείο. Σε εκείνο της διεκδίκησης της αλήθειας και της πραγματικής υπόστασης της ζωής και του ανθρώπου μέσα σε αυτή. Τα κείμενα απλά, αλλά όχι απλοϊκά, μπορούν να περάσουν την ουσία τους ακόμα και σε έναν πιο άπειρο αναγνώστη, χαρίζοντάς του μια σύγχρονη φιλοσοφική αναγνωστική εμπειρία, που σε κάθε της ανάγνωση ίσως να κερδίσει και κάτι νέο.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Σέννοια Ελένη
Εκδόσεις: Ακρίτας
Κατηγορία: Φιλοσοφικά
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 157
ISBN: 978-618-85042-8-8