Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Σε κανέναν δεν αρέσει να είναι μόνος του όταν έρχονται οι γιορτές των Χριστουγέννων.
Έτσι, η πιο εκλεκτή υπηρεσία ρομαντικών γνωριμιών της Νέας Υόρκης «Προσωπικά δικός σου» δουλεύει πυρετωδώς αυτή την εποχή για να φέρει τις μοναχικές καρδιές κοντά.
Όμως αυτή δεν είναι μία ακόμα ιστορία εφήμερης αγάπης.
Παραμονές διακοπών και η υπαστυνόμος Ιβ Ντάλας είναι ήδη κακόκεφη.
Το μόνο που της έλειπε ήταν μια επιπλέον αναστάτωση.
Ένας απρόσμενος επισκέπτης τριγυρνάει στις γειτονιές της Νέας Υόρκης.
Στα σπίτια που μπαίνει δεν αφήνει δώρα, αλλά βιάζει και δολοφονεί.
Τα νέα διαδίδονται και ο φόβος κατακλύζει την πόλη.
Όλα τα θύματα υπήρξαν μέλη στην υπηρεσία «Προσωπικά δικός σου».
Η υπόθεση μοιάζει με δυσεπίλυτο γρίφο ακόμα και για την έμπειρη υπαστυνόμο με το αξεπέραστο ρεκόρ συλλήψεων.
Καθώς ο δολοφόνος αναζητά το επόμενο θύμα του, η Ιβ, ακολουθώντας τα ίχνη του, μπαίνει σ’ έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι ψάχνουν την αληθινή αγάπη.
Έναν κόσμο όπου η δύναμη της αγάπης οδηγεί τους άντρες και τις γυναίκες στην απόλυτη… προδοσία!

Προσωπική άποψη:
Η φουτουριστική, αστυνομική, ερωτική σειρά βιβλίων της J.D. Robb -κατά κόσμον Nora Roberts- "Στον θάνατο", έφτασε αισίως στον έβδομο τίτλο κυκλοφορίας στη χώρα μας. Μια σειρά που ξεκίνησε πολλά υποσχόμενη, με τις καλύτερες δυνατές προδιαγραφές, αλλά που θα περίμενε κανείς ν' αρχίσει να φθίνει από ένα σημείο και μετά, ή έστω να μην έχει μια σταθερά καλή πορεία, αλλά μια πορεία με σκαμπανευάσματα, όπως στατιστικά συμβαίνει σε σειρές τόσο μεγάλης έκτασης. Όμως, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τη συγκεκριμένη περίπτωση, οι στατιστικές φαίνεται να διαψεύδονται πανηγυρικά, με την συγγραφέα ν' αποδεικνύει περίτρανα πως οι περιπέτειες της Ιβ δεν ήταν απλά ένα πυροτέχνημα που έκανε δυνατό θόρυβο, αλλά μια σειρά εκρήξεων που μας ξαφνιάζουν κάθε φορά.

Και μπορεί εμείς να διανύουμε τις άγιες ημέρες του Πάσχα, όμως η ιστορία μας αυτή τη φορά εξελίσσεται στην καρδιά των Χριστουγέννων, όπου η Ιβ δεν περνάει την καλύτερή της φάση, τα κέφια της βρίσκονται στα χειρότερά τους, και σαν να μην της έφταναν τα προσωπικά της βάσανα, η εμφάνιση ενός μανιακού στην πόλη έρχεται να ταράξει ακόμα περισσότερο τα νερά. Αυτός ο άντρας με τα άγρια ένστικτα εισβάλλει στα σπίτια των θυμάτων του, τα βιάζει και τα δολοφονεί. Κοινό στοιχείο ανάμεσα στις άτυχες αυτές γυναίκες; Πως όλες τους υπήρξαν μέλη μιας υπηρεσίας γνωριμιών που ακούει στο όνομα «Προσωπικά δικός σου», ένα στοιχείο που όχι μόνο δεν διευκολύνει την υπόθεση, αλλά αντίθετα την περιπλέκει ακόμα περισσότερο, με την Ιβ να βυθίζεται σε έναν κόσμο που οι άνθρωποι ψάχνουν το ταίρι τους και που θα την φέρει αντιμέτωπη με καταστάσεις που δεν φανταζόταν.

Η Ιβ είναι ένας εξαιρετικά γοητευτικός χαρακτήρας και η συγγραφέας καταφέρνει να εμβαθύνει στον χαρακτήρα της όλο και περισσότερο σε κάθε νέα της περιπέτεια. Μπορεί να είναι δυναμική και σκληρή φαινομενικά, αλλά παράλληλα διαθέτει και μια εσωτερική ευαισθησία και μια ευθραυστότητα που έρχεται σε άριστη ισορροπία με το σύνολο των χαρακτηριστικών της, καθιστώντας την ρεαλιστική και ανθρώπινη σε όλα της τα επίπεδα. Σίγουρα έχει αδυναμίες, αλλά ποιος άνθρωπος δεν έχει. Αυτό, άλλωστε, είναι που την καθιστά τελικά τόσο οικεία σε εμάς, συνδυαστικά με το γεγονός ότι προσπαθεί να ξεπεράσει όσο την έχουν σημαδέψει στο παρελθόν και να χτίσει πάνω σε παλιά συντρίμμια κάτι νέο, ακόμα κι όταν δεν είναι εύκολο για εκείνη, και στο συγκεκριμένο βιβλίο το βλέπουμε αυτό ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά, με την σκοτεινή υπόθεση που αναλαμβάνει να φέρνει στην επιφάνεια μνήμες που δεν είναι διόλου εύκολο ν' αντιμετωπίσει κανείς, αλλά εκείνη και πάλι το παλεύει.

Σε ό,τι αφορά την πλοκή, είναι σκοτεινή και άγρια, με την συγγραφέα να καταφέρνει να χτίσει ένα ακόμα αγωνιώδες θρίλερ που φέρνει στην επιφάνεια τις χειρότερες πλευρές της ανθρώπινης ψυχής, τόσο μέσα από τη δράση του δολοφόνου, όσο και μέσα από τις μνήμες της Ιβ, στο πλευρό της οποίας βρίσκεται πάντα ο σύζυγος και φύλακας άγγελός της -τον οποίο, ειλικρινά, δεν ξέρω αν μπορούμε να τον αγαπήσουμε περισσότερο, ούτε αν η χημεία του με την Ιβ μπορεί να εκτοξευτεί σε ακόμα μεγαλύτερα ύψη. Η δράση είναι έντονη, συνεχής, οι ανατροπές και οι εκπλήξεις είναι ικανοποιητικές για να εντείνουν το ενδιαφέρον και την αγωνία μας, καθώς ένας αγώνας δρόμου μοιάζει να βρίσκεται σε εξέλιξη, όπου κύριος σκοπός είναι το να μην αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων, αλλά και να έρθουν στο φως τα πραγματικά κίνητρα του δράστη.

Το "Διακοπές... στον θάνατο" είναι μια εξαιρετική συνέχεια σε μια πολύ δυνατή σειρά, η οποία μας προσφέρει αγωνιώδης περιπέτεια και δράση που φτάνει ορισμένες στιγμές να μας κόβει την ανάσα. Πάνω απ' όλα, όμως, μας προσφέρει μια ιστορία που εμβαθύνει στον ψυχισμό των χαρακτήρων της, τους οποίους σκιαγραφεί άψογα, επιτρέποντας να έρθουν στις επιφάνεια οι πιο σκοτεινές μνήμες τους και πτυχές του εαυτού τους που μας προκαλούν έναν κόμπο στο στομάχι, αφού δεν μένουν μόνο στην αστυνομική παράμετρο, αλλά προσθέτουν στην αφήγηση κι έναν κάποιο κοινωνικό χαρακτήρα που, δυστυχώς, φαντάζει να "τρέχει" παράλληλα με το δικό μας παρόν κι ας τοποθετείται η δράση της σε ένα μέλλον πολύ μακρινό. Κι αν κάτι είναι σίγουρο και δεν χωρά αμφισβήτηση, αυτό είναι πως περιμένουμε με αγωνία τις νέες περιπέτειες της Ιβ, που είμαι βέβαιη πως θα συνεχίσουν να μας καθηλώνουν για πολύ καιρό.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: J.D. Robb
Μεταφραστής: Ελιασά Νοέλα
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 400
ISBN: 978-618-5543-61-7