Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ
ΜΙΑ ΖΩΗ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΩΝ
ΜΙΑ ΑΞΕΧΑΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Η Βιολέτα ήρθε στον κόσμο εν μέσω μιας καταιγίδας το 1920. Ήταν η πρώτη κόρη μιας οικογένειας που είχε ήδη πέντε ζωηρά αγόρια. Από την αρχή, η ζωή της σημαδεύτηκε από ξεχωριστά γεγονότα: οι αναταράξεις του Μεγάλου Πολέμου ήταν ακόμη αισθητές, όταν η ισπανική γρίπη έφτασε στις ακτές της Λατινικής Αμερικής, όπου ήταν η πατρίδα της, σχεδόν ταυτόχρονα με τη γέννησή της.
Σε ένα γράμμα που η Βιολέτα γράφει στο πιο αγαπημένο της πρόσωπο ξεδιπλώνει την ιστορία της ζωής της, που καλύπτει εκατό χρόνια με αβάσταχτους καημούς και παθιασμένους έρωτες, πλούτη και φτώχεια, τρομερές απώλειες και μεγάλες χαρές. Η διαδρομή της ξετυλίχτηκε παράλληλα με τις ιστορικές εξελίξεις ενός ολόκληρου αιώνα και διαμορφώθηκε από τον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών, την άνοδο και την πτώση τυράννων και, εντέλει, όχι από μία αλλά από δύο πανδημίες.
Μέσα από τα μάτια μιας γυναίκας η οποία, χάρη στο ακατάβλητο πάθος, την αποφασιστικότητα και το χιούμορ της, κατάφερε να επιβιώσει σε ταραγμένους καιρούς, η Ιζαμπέλ Αλιέντε μάς προσφέρει για άλλη μια φορά ένα έπος που εμπνέει αλλά και συγκινεί.

Προσωπική άποψη:
Η Isabel Allende είναι χαρακτηριστική περίπτωση συγγραφέα που είτε θα τη λατρέψεις είτε θα τη μισήσεις -που λέει ο λόγος-, αν και θεωρώ πως η συντριπτική πλειοψηφία του αναγνωστικού κοινού υπάγεται στην πρώτη κατηγορία, εξού και η μακρόχρονη επιτυχία της, ενώ όσοι ανήκουν στη δεύτερη είναι εκείνοι που δεν μπορούν τόσο εύκολα να διαχειριστούν πως ένας συγγραφέας μπορεί να εναλλάσσεται και ν' αφηγείται ιστορίες διαφορετικού ύφους και χαρακτήρα κάθε φορά. Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια, η Allende, επιλέγει και κινείται σε μονοπάτια αρκετά διαφορετικά από εκείνα που μας συστήθηκε στα πρώτα χρόνια της καριέρας της, και σε προσωπικό επίπεδο θεωρώ πως το κάνει εξαιρετικά καλά, προσφέροντάς μας κάθε φορά μια νέα, ιδιαίτερη αναγνωστική εμπειρία.

Στο νέο της βιβλίο παρακολουθούμε τη ζωή της Βιολέτας, που ξεκίνησε εν μέσω μιας πανδημίας για να τελειώσει εν μέσω μιας άλλης, εκατό ολόκληρο χρόνια μετά. Λίγο πριν τη δύση αυτής, γράφει ένα γράμμα στο πιο αγαπημένο της πρόσωπο, στον εγγονό της, ξεδιπλώνοντας την ιστορία της ζωής της με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Μια ιστορία γεμάτη από βάσανα, καημούς, μεγάλους έρωτες, απίστευτη φτώχεια μα και πλούτη, μεγάλες απώλειες που τη σημάδεψαν μα και εξίσου μεγάλες χαρές που πλημμύρισαν ευτυχία την ψυχή της. Μια ζωή που όσο εκτυλισσόταν, μαζί της συνέβαιναν κι εξαιρετικά σημαντικές ιστορικές αλλαγές, που οδήγησαν όχι μόνο τη Χιλή, αλλά ολόκληρο τον κόσμο, στο να διαμορφωθεί έτσι όπως αυτός είναι σήμερα.

Η Βιολέτα είναι μια γυναίκα που δεν μπορεί παρά να κερδίσει τον θαυμασμό. Μια γυναίκα που δεν δέχτηκε να υποταχθεί σε συμβάσεις και κανόνες, που δεν ήταν ποτέ όνειρό της το να παντρευτεί και να κάνει οικογένεια, όπως τόσες και τόσες γυναίκες της εποχής της, αλλά που έζησε τη ζωή της έτσι όπως όριζε η καρδιά και η ψυχή της, με τόλμη, θάρρος, αποφασιστικότητα και γενναιότητα. Με απλά λόγια, η Βιολέτα είναι η προσωποποίηση του φεμινισμού, αλλά και της ατίθασης καρδιάς που δεν διστάζει να διεκδικήσει και να ζήσει όσα πραγματικά λαχταρά, αντιμετωπίζοντας κάθε δυσκολία, πόνο και απώλεια που θα συναντήσει, επιβιώνοντας από πολέμους, διακρίσεις, ασθένειες, κοινωνική κριτική, μην επιτρέποντας στον εαυτό της ν' αλλοιωθεί απ' όλα αυτά, μα βγαίνοντας πιο δυνατή μέσα απ' τις εμπειρίες της και τους προσωπικούς της αγώνες, φτάνοντας στην πραγματική για εκείνη ολοκλήρωση.

Η συγγραφέας έχει καταφέρει ν' αποτυπώσει με ρεαλισμό και ζωντάνια τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που διαμόρφωσαν και καθόρισαν τη χώρα της Χιλής, και όχι μόνο, μέσα από ένα οδοιπορικό ενός ολόκληρου αιώνα, κι όλα αυτά χωρίς το όνομα της χώρας να αναφερθεί ούτε μια φορά. Αλλά στην πραγματικότητα, δεν χρειαζόταν να συμβεί, γιατί ο τρόπος που περιγράφει τις τοποθεσίες όπου εξελίσσεται η δράση της ιστορίας, καθώς και τα γεγονότα που αποτυπώνονται στο χαρτί και μας μεταφέρουν συμβάντα και καταστάσεις, είναι αρκετά για να καταλάβουμε, κι αυτό από μόνο του είναι μαγικό κι αξιοθαύμαστο. Εποχές ταραγμένες, εν μέσω στρατιωτικών πραξικοπημάτων, εξεγέρσεων, μιας ηγεσίας που αντιπροσωπεύει τον αυταρχισμό και την επιβολή, οικονομικοί κύκλοι που οδηγούν τους ανθρώπους από το ζενίθ στο ναδίρ, εγκληματικές δράσεις, κάθε ένα απ' αυτά μεταφέρεται σε εμάς με λεπτομέρεια, γλαφυρότητα, μα πάνω απ' όλα με απόλυτη ειλικρίνεια και χωρίς καμία διάθεση ωραιοποίησης.

Και μέσα σε όλα αυτά, η Βιολέτα περιγράφει τις σχέσεις με την οικογένεια και τους συγγενείς της, με τους γείτονές της, μα και με τους άντρες της ζωής της, με άλλους να της προκαλούν ανείπωτο πόνο και άλλους τεράστια χαρά. Ωστόσο, καθένας απ' αυτούς, συνέβαλλε στη διαμόρφωση του χαρακτήρα μιας συναρπαστικής γυναίκας που ποτέ δεν έπαψε ν' αγαπά τη φύση της, ν' αγωνίζεται γι' αυτή και για τα δικαιώματά της, μα που πάνω απ' όλα ποτέ δεν έπαψε ν' αγαπά τον εαυτό της και τη ζωή της, διεκδικώντας αυτά που θεωρούσε, όχι τόσο πως της άξιζαν, όσο πως θα την έκαναν πραγματικά ευτυχισμένη. Το "Βιολέτα" είναι ένα ιστορικό οδοιπορικό, αλλά την ίδια στιγμή είναι και το ταξίδι της ζωής μιας γυναίκας με τεράστια εσωτερική δύναμη, θάρρος, αποφασιστικότητα και χιούμορ, που όχι μόνο αξίζει να διαβαστεί, αλλά έχει και να μας διδάξει πολλά.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Isabel Allende
Μεταφραστής: Δρακάκη Δέσποινα
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 392
ISBN: 978-618-01-4242-6