Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Ο άλλοτε πολλά υποσχόμενος συγγραφέας Τζέικομπ Φιντς Μπόνερ διδάσκει σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα δημιουργικής γραφής, παλεύοντας να διασώσει ό,τι έχει απομείνει από τον αυτοσεβασμό του, καθώς δεν έχει εκδώσει –ούτε καν γράψει– κάτι αξιόλογο εδώ και χρόνια. Όταν ο Έβαν Πάρκερ, ο πιο αλαζόνας από τους φοιτητές του, δηλώνει ότι το μυθιστόρημα που γράφει θα του εξασφαλίσει τεράστια επιτυχία, ο Τζέικ νομίζει ότι πρόκειται απλώς για μια τυπική περίπτωση ναρκισσισμού ενός ερασιτέχνη… ώσπου ακούει την πλοκή.
Μέσα σε λίγα χρόνια όλες οι προβλέψεις του Έβαν Πάρκερ για την επιτυχία της ιστορίας του βγαίνουν αληθινές, αλλά ο συγγραφέας που απολαμβάνει το πρωτοφανές κύμα δημοσιότητας είναι ο Τζέικ. Όμως στο αποκορύφωμα της δόξας του λαμβάνει ξαφνικά ένα λακωνικό μήνυμα: Είσαι κλέφτης!
Ποιος είναι ο αποστολέας που τον απειλεί; Ποιος ήταν τελικά ο Έβαν Πάρκερ και από πού άντλησε την ιδέα για αυτή την πλοκή, που αποτέλεσε σίγουρο εισιτήριο για την επιτυχία; Ποια ιστορία κρύβεται πίσω από το μυθιστόρημά του και ποιος το έκλεψε από ποιον;

Προσωπική άποψη:
Διανύουμε μια εποχή όπου ο καθένας μπορεί να γίνει συγγραφέας. Δεν ξέρω κατά πόσο αυτό είναι καλό ή κακό -αν και μάλλον τείνω λίγο περισσότερο προς το δεύτερο, αφού η θέληση δεν συνάδει πάντα με το ταλέντο-, το σίγουρο είναι όμως πως υπάρχουν πολλές περισσότερες ευκολίες απ' ότι άλλοτε, ώστε να μπορέσει κάποιος να βρει τρόπους να εκφραστεί, αλλά και δρόμους προς το να εκδοθεί. Παράλληλα, όμως, έχουμε δει αρκετές φορές περιπτώσεις όπου δημιουργεί έχουν καρπωθεί τα έργα άλλων και τα έχουν παρουσιάσει ως δικά τους και σε αρκετές απ' αυτές τις περιπτώσεις, οι σχετικές υποθέσεις έχουν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη. Βέβαια, η δικαίωση του αρχικού εμπνευστή σπάνια έρχεται, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Στην προκειμένη περίπτωση, έχουμε να κάνουμε με μια ιστορία που βασίζεται ακριβώς σε αυτό, στην κλοπή μιας ιδέας, την επιτυχία της οποίας καρπώνεται κάποιος άλλος, καλούμενος να πληρώσει το ανάλογο τίμημα.

Ο Τζέικομπ Φιντς Μπόνερ υπήρξε ένας πολλά υποσχόμενος συγγραφέας. Τα τελευταία χρόνια, όμως, όχι απλά δεν έχει εκδώσει κάποιο έργο του, δεν έχει καν καταφέρει να γράψει κάτι αξιόλογο. Ο ίδιος είναι ο πιο σκληρός κριτής του εαυτού του και νιώθει τον αυτοσεβασμό του να χάνεται μέρα με τη μέρα, νιώθοντας απίστευτη ζήλια για όποιον έχει την ικανότητα που εκείνος φαίνεται να έχει χάσει. Ένα συναίσθημα που θα κορυφωθεί, όταν ο αλαζόνας φοιτητής του στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα δημιουργικής γραφής όπου διδάσκει, Έβαν Πάρκερ, του μιλάει για την πλοκή του μυθιστορήματος που σκοπεύει να γράψει και που είναι σίγουρος πως θα κάνει τεράστια επιτυχία. Πράγματι, λίγα χρόνια μετά, ένα μυθιστόρημα με την πλοκή του Έβαν κυκλοφορεί και κάνει τεράστια επιτυχία. Όμως το μυθιστόρημα αυτό δεν φέρει την υπογραφή του, αλλά εκείνη του Τζέικ, ο οποίος απολαμβάνει την αναγνώριση και τη δημοσιότητα που έχει κερδίσει. Μέχρι τη στιγμή που λαμβάνει το μήνυμα: Είσαι κλέφτης!, και η ζωή που έχει χτίσει απειλείται να καταρρεύσει.

Το βιβλίο μοιάζει να είναι χωρισμένο σε δύο μέρη, τα οποία είναι κάπως άνισα μεταξύ τους, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον ρυθμό εξέλιξης της πλοκής και της δυναμικής που έχει αυτή. Το πρώτο μισό κυλάει αρκετά αργά συγκριτικά με το δεύτερο, όπου η ένταση και η ροή ολοένα και κλιμακώνονται, αλλά αργότερα συνειδητοποιούμε πως αυτό ίσως και να ήταν στοχευμένο, αφού εκεί είναι που μας δίνονται οι περισσότερες πληροφορίες που θα επηρεάσουν σημαντικά τις εξελίξεις, αλλά και ορισμένα στοιχεία που δεν είναι τόσο εμφανή και που πρέπει να δώσεις αρκετή βάση ώστε να τα παρατηρήσεις και να τα κρατήσεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου, τα οποία θα βοηθήσουν, σε συγκεκριμένες στιγμές, ν' ανοίξουν πόρτες και να ξεκλειδώσουν κουτάκια όπου περιέχουν απαντήσεις σε πολύ καίρια ερωτήματα. Αρκετά ευφυές, θα έλεγα, κι αν η δράση ήταν λίγο πιο σταθερή, θα μπορούσαμε να μιλάμε για μια σχεδόν άψογη εκτέλεση της όλης ιδέας.

Η συγγραφέας επιλέγει να επικεντρωθεί στο ηθικό σκέλος της ιστορίας, και στις ψυχολογικές προεκτάσεις που αυτό δημιουργεί, και πάνω σε αυτό χτίζεται και η δράση της. Μέχρι που είναι πρόθυμος να φτάσει κανείς προκειμένου να πραγματοποιήσει το όνειρό του; Πόσο μακριά μπορείς να φτάσεις και τι είσαι έτοιμος να θυσιάσεις στην πορεία; Ποια ηθικά όρια διατίθεται να ξεπεράσει και ποιο τίμημα είναι έτοιμος να πληρώσει σε μια τέτοια περίπτωση; Πόσο απαιτητική δουλειά είναι το να είσαι συγγραφέας, τι σημαίνει να είσαι μέλος του λογοτεχνικού κόσμου; Πολλά τα ερωτήματα, πολλαπλές και οι απαντήσεις που μπορούν να δοθούν, ανάλογα με το ποιος θα τις δώσει κάθε φορά. Γιατί δεν είμαστε όλοι οι άνθρωποι το ίδιο, δεν έχουμε κοινά όρια κι αναστολές και ως εκ τούτου δεν προβαίνουμε σε κοινές αποφάσεις, που πολλές φορές καθορίζονται από μια τυχαία στιγμή η οποία, ωστόσο, μπορεί να μας χαρακτηρίσει για πάντα. Ή και όχι...

Αυτό που πολύ έξυπνα έχει χειριστεί η συγγραφέας, είναι ο χαρακτήρας του Τζέικ και το ψυχογράφημα αυτού, το οποίο μας παρουσιάζει αναπτυγμένο σε όλη του την ολότητα, εμβαθύνοντας σε αυτό όσο δεν πάει, κάνοντας έναν χαρακτήρα που εύκολα θα μπορούσε να είναι αντιπαθής σε εμάς, αν όχι συμπαθητικό, τουλάχιστον εύκολο στο να τον κατανοήσουμε και να τον δικαιολογήσουμε στα σημεία. Γιατί, αν το καλοσκεφτούμε, δεν είναι απατεώνας ολκής, δεν έκλεψε ένα έργο, αλλά μια ιδέα, όταν ήταν σίγουρος πως κανείς δεν θα τον κυνηγήσει γι' αυτό, άσχετα αν στην πορεία τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά, την οποία ανάπτυξε, διαμόρφωσε και εξέλιξε μόνος του, στηριζόμενος στις δικές του ικανότητες και στη φαντασία του, που όπως αποδείχθηκε πολλές φορές πορεύεται παράλληλα με την πραγματικότητα χωρίς καν να το γνωρίζουμε. Συνολικά, έχουμε να κάνουμε με ένα καλογραμμένο, ενδιαφέρον, με σφιχτή πλοκή και καλή ανάπτυξη αυτής, αλλά και εξαιρετική εξέλιξη του κεντρικού της χαρακτήρα, που όσο πλησιάζει στην κορύφωσή του, τόσο αυξάνεται και η αφηγηματική του ένταση και η ψυχολογική δραματουργία του.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Jean Hanff Korelitz
Μεταφραστής: Κάντζολα-Σαμπατάκου Βεατρίκη
Εκδόσεις: Μίνωας
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 488
ISBN: 978-618-02-2135-0