Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ο πρώτος πύραυλος θα κάνει πέντε λεπτά για να χτυπήσει το Λονδίνο. Έχετε έξι λεπτά για να σταματήσετε τον δεύτερο.
Ο Ρούντι Γκραφ, ένας μηχανικός που ονειρευόταν να στείλει ρουκέτες στη Σελήνη, καταλήγει να δουλεύει στο πλευρό του Βέρνερ φον Μπράουν, για λογαριασμό των Ναζί, βομβαρδίζοντας το Λονδίνο με πυραύλους V2. Τα Ες Ες ασκούν όλο και πιο ασφυκτικό έλεγχο σε αυτή την επιχείρηση, και ο Γκραφ πρέπει να επιστρατεύσει όλες του τις δυνάμεις, προκειμένου να συμβαδίσει με την κομματική γραμμή. Και όταν στους κύκλους των υψηλόβαθμων Γερμανών αξιωματικών αρχίζουν να κυκλοφορούν φήμες για έναν προδότη, ο Γκραφ μετατρέπεται σε βασικό ύποπτο.
Η Κέι Κέιτον-Ουόλς ζει κι εκείνη μέσα στη δίνη του πολέμου. Όταν, εν μέσω ενός βομβαρδισμού με πύραυλο V2, η σχέση της με τον εραστή της, έναν αξιωματικό της RAF, αποκαλύπτεται, προσφέρεται να μεταβεί σε μια μικρή πόλη του Βελγίου, όπου μαζί με άλλες σμηνίτισσες της βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας ευελπιστούν να εντοπίσουν και να καταστρέψουν τα σημεία εκτόξευσης των φονικών πυραύλων V2. Ωστόσο, σε αυτό το στάδιο του πολέμου, είναι δύσκολο να ξέρει ποιον μπορεί να εμπιστευτεί. Αν υπάρχει κάποιος…
Ενώ ο απολογισμός των θυμάτων αυξάνεται καθημερινά, οι δύο αυτές ιστορίες ξετυλίγονται παράλληλα με τη γερμανική εκστρατεία βαλλιστικών επιθέσεων και το πεπρωμένο του Γκραφ θα συγκρουστεί αναπόφευκτα με τη μοίρα της Κέι.
Από τον συγγραφέα των μπεστ σέλερ Fatherland και Μόναχο: ένα θρίλερ με θέμα τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, για έναν Γερμανό μηχανικό πυραύλων, μια Βρετανίδα στρατιωτικό και τα «όπλα εκδίκησης» των Ναζί.

Προσωπική άποψη:
Αν υπάρχει κάποιος συγγραφέας που γνωρίζει πολύ καλά πως να "παντρέψει" την Ιστορία με τη μυθοπλασία, αυτός είναι ο Robert Harris. Τα βιβλία του χαρακτηρίζονται για την έμφαση στις λεπτομέρειες εκείνες που καθιστούν μια αφήγηση άκρως παραστατική, γραφική και ρεαλιστική, και το "V2" δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα αυτό. Όπως κάθε φορά, έτσι και τώρα, καταφέρνει να μας μεταφέρει στον τόπο και στον χρόνο που διαδραματίζονται τα γεγονότα της ιστορίας του, και να τα αποτυπώσει στο χαρτί με τέτοιον τρόπο, που είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς που τελειώνει η πραγματικότητα και που αρχίζει η μυθοπλασία, και αυτός είναι ο λόγος που βυθιζόμαστε τόσο πολύ μέσα σε αυτή και παρασυρόμαστε στον έντονο και γρήγορο ρυθμό της, από την πρώτη μέχρι και την τελευταία σελίδα.

Το βιβλίο μάς ταξιδεύει στον Νοέμβριο του 1944, και στις ολοένα και πιο απρόσκοπτες ενέργειες των Ναζί, στην προσπάθειά του να κερδίσουν τον πόλεμο, οι οποίες τους οδήγησαν στο να χρησιμοποιήσουν τους τότε νέους βαλλιστικούς τους πυραύλους V2, βομβαρδίζοντας καθημερινά το Λονδίνο για να σκοτώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους αμάχους. Οι βρετανικές δυνάμεις, από την άλλη, προσπαθούν απεγνωσμένα να εντοπίσουν τις κρυφές τοποθεσίες εκτόξευσης των πυραύλων, έτσι ώστε να βάλουν ένα τέλος στον φόβο των Βρετανών πως μπορεί να είναι τα επόμενα θύματα της μανίας των Ναζί, με μια μικρή ομάδα γυναικών ν' αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας το έργο αυτό. Σε μια εποχή κρίσης, όμως, είναι πολύ δύσκολο το ν' αποφασίσεις ποιον πρέπει να εμπιστευτείς, πολύ περισσότερο δε όταν εν μέσω όλων αυτών, οι προσωπικές σχέσεις των εμπλεκόμενων στις επιχειρήσεις αυτές γίνονται ολοένα και πιο περίπλοκες, με μια επερχόμενη σύγκρουση να μοιάζει αναπόφευκτη.

Ο Harris εστιάζει για μια ακόμα φορά στα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου χωρίζοντας, ουσιαστικά, το βιβλίο του σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος είναι αυτό που εμπεριέχει τις περισσότερες ιστορικές λεπτομέρειες, δίνοντας έμφαση στους πυραύλους V2, στην παραγωγή και στην κυκλοφορία αυτών στην αγορά, στη λειτουργία τους, στην καταστροφή που προκάλεσαν, γεγονός που ίσως καθιστά την εξέλιξη της πλοκής λίγο πιο αργή απ' όσο θα επιθυμούσε ο μέσος αναγνώστης, αλλά καταφέρνοντας την ίδια στιγμή να του προσφέρει γνώσεις που δεν είχε μέχρι τώρα, οι οποίες διαθέτουν μια δικιά τους γοητεία. Το δεύτερο μέρος, από την άλλη, εστιάζει περισσότερο στους πρωταγωνιστές της ιστορίας, στη δράση αυτών και στην αντίδραση που αυτή προκαλεί, όχι μόνο σε ένα επιφανειακό επίπεδο, όπου ο καθένας από εμάς θα περίμενε, αλλά εμβαθύνοντας σε αυτούς με τρόπο ιδιαίτερα ενδοσκοπικό και αναλυτικό.

Η αφήγηση είναι μοιρασμένη ανάμεσα στα δύο αντίπαλα στρατόπεδα, γεγονός που μας επιτρέπει να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα της πραγματικότητας και της αλήθειας και των δύο, έτσι όπως το καθένα απ' αυτά τη βιώνει, ενώ παράλληλα μας βάζει σε μια διαδικασία να δούμε, να αναλύσουμε και να ζυγίσουμε τις καταστάσεις, όχι βασιζόμενοι μόνο στο συναίσθημά μας, αλλά σε κάτι πιο βαθύ και ρεαλιστικό, έστω κι αυτό αποδεικνύεται ιδιαίτερα σκληρό κάποιες φορές. Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου δίνεται περισσότερος χρόνος και στους δεύτερους χαρακτήρες, με τον καθέναν απ' αυτούς να προσθέτει το δικό του λιθαράκι, και με ορισμένους εξ' αυτών να κερδίζουν το ενδιαφέρον μας, ακόμα και την συμπάθειά μας, κατά περιπτώσεις, και όλα αυτά με φόντο ένα Λονδίνο στις πιο σκοτεινές του μέρες, μέσα απ' το οποίο αναδεικνύεται όλη η αγριότητα και η βαναυσότητα που βίωνε η Ευρώπη την εποχή εκείνη.

Η αλήθεια είναι πως το συγκεκριμένο βιβλίο επ' ουδενί δεν πρόκειται για το καλύτερο του συγγραφέα, αφού θα μπορούσαμε να πούμε πως κινείται σε κάπως βατά μονοπάτια, χωρίς να μας προσφέρει κάτι το πρωτότυπο που δεν έχουμε ξανασυναντήσει, αλλά νομίζω πως στο τέλος της ανάγνωσης, αυτό που έχει περισσότερη σημασία απ' όλα τ' άλλα, είναι το κατά πόσο, η εξιστόρηση μιας ιστορίας, σε κάνει να περνάς καλά, να διασκεδάζεις και να μαθαίνεις κάτι μέσα από αυτήν, και στην προκειμένη περίπτωση επιτυγχάνονται όλα αυτά σε πολύ μεγάλο βαθμό. Σίγουρα, οι φανατικοί αναγνώστες του συγγραφέα θα απολαύσουν την ιστορία του αυτή, όπως και τις προηγούμενές του, και θα παρασυρθούν από τη δυναμική και την αλήθεια της αφήγησής του.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Robert Harris
Μεταφραστής: Πανσέληνος Κωστής
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Πεζογραφία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 344
ISBN: 978-618-01-4628-8