"Ρετσιτατίβο" του Toni Morrison

Μια συναρπαστική ιστορία της Τόνι Μόρισον για τη φυλετική ταυτότητα και τις σχέσεις που μας διαμορφώνουν, για πρώτη φορά σε αυτόνομη έκδοση, με εισαγωγή της πολυβραβευμένης Αγγλίδας συγγραφέως Zadie Smith.
Σε αυτό το διήγημα του 1983 –το μοναδικό που έγραψε η Μόρισον– η Τουάιλα και η Ρομπέρτα γνωρίζονται σε ηλικία οκτώ ετών και περνούν τέσσερις μήνες μαζί στο Ίδρυμα Σεντ Μποναβέντσουρ. Γίνονται αχώριστες φίλες, χάνονται καθώς μεγαλώνουν και ξαναβρίσκονται αργότερα. Παρότι διαφέρουν, οι δύο γυναίκες δεν μπορούν να αρνηθούν τον βαθύ δεσμό που έχει δημιουργηθεί μέσα από τις κοινές τους εμπειρίες.
Η συγγραφέας διαχειρίζεται με αφηγηματική δεινότητα τη φυλετική καταγωγή της Τουάιλα και της Ρομπέρτα. Γνωρίζουμε ότι η μία είναι λευκή και η άλλη είναι μαύρη, αλλά δεν μαθαίνουμε ποτέ ποια είναι ποια…
Μια βαθιά και στοχαστική ματιά σε αυτό που μας κρατά ενωμένους αλλά και σε εκείνο που μας απομακρύνει, καθώς και στο πώς οι αντιλήψεις μας διαμορφώνονται όταν δοκιμάζονται από τη σκληρή πραγματικότητα. Το Ρετσιτατίβο είναι ένα δώρο προς τους αναγνώστες σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο.

"Αποτροπή και άμυνα" του Μάνου Καραγιάννη

Η φύση του πολέμου παραμένει διαχρονικά αναλλοίωτη. Η μορφή του όμως εξελίσσεται συνεχώς. Περνάμε πλέον από τον συμβατικό στον υβριδικό πόλεμο, όπου δεν υπάρχουν όρια και περιορισμοί. Τώρα χρειάζεται θεωρητική και πρακτική κατανόηση για την αποτροπή (στρατηγική διάσταση) και την άμυνα (επιχειρησιακή/τακτική). Τα μέχρι στιγμής διδάγματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία αναλύονται ενδελεχώς. Οι ελληνικές επιλογές μεταξύ αποτροπής και άμυνας μετά το 1974, δίνουν αφορμή στον συγγραφέα να προτείνει μια νέα στρατιωτική φιλοσοφία για την παρούσα και την επόμενη δεκαετία.
Η σειρά ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ περιλαμβάνει βιβλία αναφοράς , γραμμένα από ειδικούς, τα οποία δίνουν έγκυρη και σε βάθος πληροφόρηση για θέματα άμεσου ενδιαφέροντος. Απλή αλλά όχι απλουστευτική, επιστημονική αλλά όχι απροσπέλαστη, σύντομη αλλά και πλήρης, η σειρά προσφέρει στον σύγχρονο αναγνώστη τα κλειδιά ώστε να κατανοήσει σε βάθος τον πολύπλοκο και μεταβαλλόμενο κόσμο μας.

"Πόντος - Μια ιστορία από τον Μικρασιατικό Βορρά" του Βλάση Αγτζίδη

Η παρούσα μελέτη τοποθετεί το Ποντιακό Ζήτημα στο πραγματικό του πλαίσιο, αυτό του ευρύτερου Μικρασιατικού Ζητήματος. Αναφέρεται στο ποντιακό αντάρτικο στη βόρεια Μικρά Ασία, το οποίο συγκροτεί μια συγκλονιστική σελίδα αντίστασης ενός λαού απέναντι σε μια σκληρή, απολυταρχική εξουσία, υπενθυμίζοντας ότι η μετάβαση από την πολυεθνική Οθωμανική Αυτοκρατορία στην εποχή του εθνικού τουρκικού κράτους δεν ήταν ούτε αναίμακτη ούτε και ευθύγραμμη.
Aναλύεται εδώ η πολιτική της γενοκτονίας την οποία εμπνεύστηκε και υλοποίησε ο ακραίος εθνικισμός των Νεότουρκων, καθώς και οι διεθνοτικές σχέσεις που αναπτύχθηκαν στην περιοχή με τα αντίστοιχα κινήματα, όπως αυτό των Αρμενίων.
Τέλος, παρουσιάζεται η εξέλιξη της καταληκτήριας φάσης της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης 1919-1922, που θα κορυφωθεί με την ελληνική ήττα και την οριστική πλέον έξοδο των ελληνικών πληθυσμών από τον Πόντο και την υπόλοιπη Μικρά Ασία.

"Σύντομη ιστορία του πολέμου - Ο διαχρονικός ρόλος του πολέμπυ στην ανθρώπινη Ιστορία" του Gwynne Dyer

Ένα επίκαιρο ανάγνωσμα που αφηγείται την ιστορία του πολέμου από τις προϊστορικές – ίσως και τις προανθρώπινες – απαρχές του μέχρι τη σημερινή εποχή των αλγορίθμων, των ατομικών όπλων και της κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των παγκόσμιων υπερδυνάμεων. Η ζωηρή περιγραφή και η οξυδερκής ματιά του Dyer, ο οποίος εν είδει επιλόγου διερευνά και την πιο πρόσφατη απειλή που διαμορφώνεται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την ανατροπή της παγκόσμιας τάξης πραγμάτων, το καθιστούν ζωτικής σημασίας για τον σημερινό αναγνώστη που θέλει να κατανοήσει τον ρόλο του πολέμου στη μακροχρόνια ανθρώπινη ιστορία: γιατί τον κάνουμε – και πώς μπορούμε να τον σταματήσουμε.

"Πριγκίπισσες Τσιμπώ - Μαλλιά Κανταϊφι" της Μαριαλένα Σπυροπούλου

Ποιες είναι άραγε οι πριγκίπισσες Τσιμπώ;
Είναι τίποτα γαλαζοαίματες, Βρετανίδες υπήκοοι από το μακρινό βασίλειο Τσιμπώ;
Μήπως είναι ζώα, πτηνά, δελφίνια;
Ή μήπως είναι κορίτσια σαν και εσάς;
Και τι σημαίνει σήμερα να είναι κανείς κορίτσι;
Σημαίνει να είναι και λίγο αγόρι, και λίγο πριγκίπισσα αλλά και πολύ μα πάρα πολύ Τσιμπώ. Σίγουρα είναι και απεριόριστο “Γελώ”. Η Έλλη είναι η πριγκίπισσα Τσιμπώ.

"Η Πινάς Τζόουνς και η εικονογραφημένη πόλη" του Rob Biddulph

Οι θρύλοι γεννιούνται… ή ζωγραφίζονται!
Για την Πίνατ Τζόουνς, η ζωγραφική και το σχέδιο είναι μαγικά. Η τέχνη όμως δεν μπορεί να της λύσει τα προβλήματα. Ο μπαμπάς της έχει εξαφανιστεί κι η ίδια πηγαίνει σε καινούργιο σχολείο, στο οποίο βαριέται τη ζωή της. Ώσπου μια μέρα βρίσκει ένα πολύ ιδιαίτερο μολύβι, ένα μολύβι γεμάτο υπερδυνάμεις! Ξαφνικά μεταφέρεται σ’ έναν κόσμο γεμάτο φωτεινά χρώματα, δημιουργικότητα, περιπέτεια και κινδύνους – όλα αυτά σε τεράστιες δόσεις, που ούτε μπορούσε να φανταστεί ποτέ της. Και μάλιστα εκεί, ίσως κατορθώσει επιτέλους να μάθει τι απέγινε ο πατέρας της.
Το πρώτο βιβλίο μια νέας συναρπαστικής σειράς!
Για παιδιά από 8 ετών.

"Καληνύχτα, φεγγάρι" της Margaret Wise Brown

Το πιο αγαπημένο βιβλίο καληνύχτας εδώ και 75 χρόνια. Για εκατομμύρια παιδιά, σε πάνω από 24 χώρες, το βιβλίο αυτό έχει αποτελέσει το πιο γλυκό νανούρισμα, δημιουργώντας μια αίσθηση ασφάλειας την ώρα του ύπνου.

"Τα ασημένια πατίνια" της Mary Mapes Dodge

Πιστεύεις στα θαύματα;
Ολλανδία, 19ος αιώνας. Μια όμορφη χώρα γεμάτη κανάλια και όμορφα σπίτια. Δύο αδέρφια, ο Χανς και η Γκρέτελ, έχουν ένα όνειρο. Να κερδίσουν τα ασημένια πατίνια, το έπαθλο του μεγάλου διαγωνισμού πατινάζ. Η οικογένειά τους είναι φτωχή και ο πατέρας τους πολύ άρρωστος.
Τα πατίνια τους ξύλινα και άβολα. Θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες της ζωής τους; Η επιμονή, η εργατικότητα, αλλά και οι φίλοι θα είναι σύμμαχοί τους. Τα Ασημένια πατίνια κυκλοφόρησαν το 1865 και παραμένουν έπειτα από τόσα χρόνια ένα κλασικό βιβλίο που έχουν διαβάσει και συνεχίζουν να διαβάζουν παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο.