Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Ο Φαράζ έχει να βρεθεί από παιδί στον Μοχαλά, στη διαβόητη γειτονιά των κόκκινων φαναριών της Λαχόρης, όπου οι γυναίκες εξαναγκάζονται στην πορνεία. Ακόμα θυμάται τη μέρα που τον πήραν με τη βία από το σπίτι στο οποίο έμενε με τη μητέρα και την αδερφή του, ύστερα από εντολή του ισχυρού πατέρα του, ο οποίος ήθελε να του δώσει την ευκαιρία να ζήσει μια αξιοσέβαστη ζωή.
Τώρα, ο Φαράζ έρχεται αναπάντεχα αντιμέτωπος με το παρελθόν του καθώς διορίζεται διοικητής του αστυνομικού τμήματος του Μοχαλά με μία μόνο αποστολή: να συγκαλύψει τον βίαιο θάνατο μιας νεαρής κοπέλας.
Βαθύτατα ευαίσθητο και καταιγιστικό, το καθηλωτικό αυτό μυθιστόρημα θέτει ένα αιώνιο ερώτημα: Ποιους επιλέγουμε να προστατεύσουμε και με ποιο τίμημα;

Προσωπική άποψη:
Παίρνοντας στα χέρια μου το εν λόγω βιβλίο, και αφού θεωρούσα πως είχα πάρει μια γεύση για το περιεχόμενό του διαβάζοντας την περίληψη, βρέθηκα μπροστά σε μια μεγάλη έκπληξη. Ίσως, μάλιστα, σε μια απ' τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της χρονιάς που μόλις έφυγε, καθώς το περιεχόμενό του δεν αποδείχθηκε μόνο πολύ διαφορετικό απ' όσο υπέθετα ή φανταζόμουν, αλλά και πολύ βαθύτερο, ουσιαστικό και συναισθηματικό απ' όσο ήμουν έτοιμη ν' αντέξω τη δεδομένη στιγμή, αποτελώντας γροθιά που με χτύπησε στο στομάχι, αφήνοντάς με ζαλισμένη και με δεκάδες σκέψεις να κατακλύζουν το μυαλό μου, κι άλλα τόσα συναισθήματα να έχουν κατακλύσει την καρδιά μου, σε μια σύγκρουση που δεν είχε τέλος. Αν αυτό δεν είναι τεράστια επιτυχία, πόσο μάλλον για μια πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέα, τότε δεν ξέρω τι άλλο θα μπορούσε να είναι.

Πρωταγωνιστής της ιστορίας μας είναι ο Φαράζ Άλι, ένας αστυνομικός ντετέκτιβ, ο οποίος στέλνεται στη Λαχόρη προκειμένου να καλύψει ένα φρικτό έγκλημα σεξουαλικής βίας, με σκοπό να προστατευτεί ο δράστης, για λόγους που προφανώς ξεπερνούν τα όρια της ηθικής. Ο Φαράζ, επί της ουσίας, λειτουργεί ως μαριονέτα του πατέρα του, ο οποίος έχει υψηλή θέση την κοινωνία, και που όταν ήταν παιδί ακόμα, τον απομάκρυνε από τη γενέτηρά του και τη μητέρα του, αφού η Μοχαλά, από την οποία κατάγεται, είναι μια περιοχή όπου οι γυναίκες εξαναγκάζονται στην πορνεία, με τις κόρες τους να είναι καταδικασμένες ν' ακολουθήσουν την ίδια μοίρα στο μέλλον. Φυσικά, η μητέρα του Φαράζ, όπως και η αδερφή του, δεν αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα. Ενώ ο Φαράζ κάνει την προσπάθειά του να εξιχνιάσει το έγκλημα, αποδίδοντας έστω κι ένα μικρό κομμάτι δικαιοσύνης, οι καταστάσεις τον φέρνουν στον δρόμο της αδερφής του, Ροζίνα, η οποία δεν έχει καταφέρει να ξεφύγει από το πεπρωμένο που της κληροδοτήθηκε από τη γέννησή της.

Οι αρχικές μας σκέψεις, όσον αφορά την ιστορία, είναι πως πρόκειται για ένα θρίλερ με έντονη ατμόσφαιρα μυστηρίου, όμως πολύ σύντομα αντιλαμβανόμαστε πως δεν είναι μόνο αυτό και πως αν ξύσεις λίγο την επιφάνεια, μπορείς να βρεις άλλα πράγματα να βρίσκονται κρυμμένα από κάτω. Η συγγραφέας μάς ταξιδεύει στον χρόνο, σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για την Ιστορία της χώρας του Πακιστάν, και με πηγαίο ρεαλισμό και με μια φωνή που δεν διστάζει να μιλήσει για τις αλήθειες εκείνες που μόνο ομορφιά δεν κρύβουν μέσα τους, μας αφηγείται μια ιστορία ανθρώπων που έχει τις ρίζες της στην πιο σκληρή πραγματικότητα που μπορεί να φανταστεί κανείς, προσεγγίζοντάς την χωρίς ωραιοποιήσεις ή γλυκά λόγια, αλλά την ίδια στιγμή, με βαθιά ενσυναίσθηση και τρυφερότητα, εξερευνώντας σε βάθος τις ζωές όλων εκείνων των γυναικών που εξαναγκάστηκαν να γίνουν εταίρες και που με τη σειρά τους είδαν τις κόρες τους ν' ακολουθούν τα βήματά τους, μην έχοντας άλλη επιλογή, αλλά και για να είναι σε θέση να τις στηρίξουν στο μέλλον, όταν εκείνες θα μπορούσαν να στηρίξουν πλέον τους εαυτούς τους.

Η Ahmad βουτάει βαθιά στον πυρήνα της στρατιωτικής και πολιτικής πραγματικότητας του Πακιστάν της εποχής, όπου οι πρεσβευτές της ελίτ των προαναφερόμενων, εκμεταλλευόμενοι τη θέση και την υπεροχή τους, εκμεταλλεύονται τις γυναίκες που ανήκουν στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, και στις οποίες δεν δίνεται καμία έξοδος διαφυγής από τον βούρκο στον οποίο κάποιοι άλλοι τους έχουν καταδικάσει. Η διαφθορά κυριαρχεί και η ηθική φαντάζει να μην έχει θέση στον κόσμο αυτό, ο οποίος σαπίζει κάθε μέρα όλο και πιο πολύ, καταπίνοντας ανθρώπους, συνειδήσεις, ελευθερίες και καταπατώντας παντός είδους δικαιώματα, μα πάνω απ' όλα εκείνο της ίδιας της ζωής. Το "πάντρεμα" μυθοπλασίας και Ιστορίας είναι εξαιρετικό, καθιστώντας δυσδιάκριτο του που ξεκινάει το ένα και που τελειώνει το άλλο, κάτι που μας επιτρέπει ν' απορροφηθούμε ακόμα περισσότερο από την αφήγηση κι όχι απλά να σταθούμε ως παρατηρητές της αλήθειας της, αλλά να την βιώσουμε στο πετσί μας.

Χρησιμοποιώντας τη ζωή του Φαράζ ως κεντρικό άξονα, η συγγραφέας επιλέγει ν' αφηγηθεί την ιστορία της μέσα από τρεις διαφορετικές φωνές, χρησιμοποιώντας παράλληλα την τεχνική της αμφίδρομης αφήγησης, στοιχεία που μας επιτρέπουν τόσο το να κατανοήσουμε βαθύτερα τους Φαράζ, Ροζίνα και Βάτζιντ, τον τρόπο σκέψεις τους, το γιατί οδηγήθηκαν σε ορισμένες αποφάσεις και το πως βιώνουν γεγονότα και καταστάσεις, όσο και να έχουμε μια όσο το δυνατόν πιο πλήρη εικόνα του παρελθόντος και τον αντίκτυπο που η πορεία του έχει στο παρόν, εξερευνώντας παράλληλα τα βάρη της γονεϊκότητας, μέσα από διαφορετικά αλλά εξίσου σημαντικά πρίσματα. Πάνω απ' όλα, όμως, εξερευνούνται τα ανθρώπινα όρια και ειδικά εκείνα της ηθικής, και μέχρι που είναι διατεθειμένος να φτάσει κανείς προκειμένου να προστατέψει εκείνους που θαρρεί πως το αξίζουν, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως πρέπει να θυσιάσουν την ακεραιότητα και τις αξίες τους, χάνοντας στη διαδρομή ένα κομμάτι του εαυτού τους.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Aamina Ahmad
Μεταφραστής: Σωτηροπούλου Χριστίνα
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 496
ISBN: 978-960-645-352-6