Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Ο ΝΟΞ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΟΣ, ΜΟΝΑΧΙΚΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΔΡΑΜΑ.
Η ΝΑΟΜΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΝΥΦΗ ΠΟΥ ΤΟ ’ΣΚΑΣΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΞΕΝΩΜΕΝΗ ΔΙΔΥΜΗ ΑΔΕΛΦΗ ΤΗΣ.
Η τακτοποιημένη ζωή της Ναόμι διαλύεται στην κυριολεξία.
Έχει εγκαταλείψει τον αρραβωνιαστικό της στα σκαλιά της εκκλησίας και έχει βρεθεί σε ένα άγνωστο μέρος για να βοηθήσει την παραβατική δίδυμη αδελφή της, την Τίνα. Εκεί όμως θα παγιδευτεί: χωρίς αυτοκίνητο, χωρίς δουλειά, χωρίς χρήματα, χωρίς σχέδιο δράσης και με μια εντεκάχρονη ανιψιά, την ύπαρξη της οποίας αγνοούσε εντελώς, στη φροντίδα της.
Όλα αυτά συμβαίνουν μπροστά στα μάτια του Νοξ Μόργκαν, ενός τύπου με τατουάζ, μούσι και μόνιμα κακή διάθεση, που είναι αποφασισμένος να αποφεύγει τις ρομαντικές και απαιτητικές γυναίκες. Δεν μπορεί όμως παρά να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τη δίνη των προβλημάτων της. Θα ασχοληθεί με τη νεοφερμένη ώσπου τα πράγματα να στρώσουν. Τουλάχιστον αυτό είναι το σχέδιό του πριν τα πράγματα γίνουν στ’ αλήθεια επικίνδυνα.

Προσωπική άποψη:
Κάθε χρονιά φέρνει μαζί της τα δικά της trends, κι αν ένα ήταν το κυρίαρχο trend που αφορούσε το TikTok για το 2022, αυτό δεν ήταν άλλο από το Booktok. Βέβαια, συνήθως αυτά τα trends δεν είναι τίποτα άλλα από "φούσκες", που έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα σπάνε, κυρίως επειδή δεν έχουν και πολλά πράγματα να προσφέρουν πέραν από κάποιες περιστασιακές μόδες. Ωστόσο, όσον αφορά το συγκεκριμένο, μπορώ να δηλώσω απερίφραστα πως μας πρόσφερε την ευκαιρία να γνωρίσουμε ορισμένα πολύ αξιόλογα βιβλία και ορισμένους συγγραφείς, που είτε δεν τους γνωρίζαμε μέχρι εκείνη τη στιγμή, είτε δεν γνωρίζαμε τόσο πολύ εις βάθος το ταλέντο τους. Μια τέτοια περίπτωση είναι και η Lucy Score και το βιβλίο της "Όσα ποτέ δεν ξεπεράσαμε", που στην εκπνοή του έτους κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Η Ναόμι έχει μια ζωή όπου όλα είναι τακτοποιημένα στην εντέλεια και μάλιστα ετοιμάζεται να παντρευτεί. Ωστόσο, τελευταία στιγμή, η Ναόμι εγκαταλείπει τον αρραβωνιαστικό της και τρέχει σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, προκειμένου να βοηθήσει τη παραβατική δίδυμη αδερφή της, Τίνα, με την οποία καμία άλλη ομοιότητα δεν έχει, πέραν της εξωτερικής τους εμφάνισης -η οποία και θα κάνει τους πάντες να την μπερδέψουν με εκείνη. Η Ναόμι περίμενε ν' αντιμετωπίσει οτιδήποτε, όχι όμως την ύπαρξη μιας εντεκάχρονης ανιψιάς, την οποία αγνοούσε παντελώς και που ξαφνικά βρέθηκε υπό την φροντίδα της, αλλά ούτε και το ενδεχόμενο να βρεθεί σε έναν ξένο τόπο χωρίς τρόπο διαφυγής, χωρίς δουλειά και χρήματα και κυρίως, χωρίς να ξέρει τι να κάνει με τη ζωή της, που παίρνει ξαφνικά μια τροχιά εκτός του ελέγχου της. Γείτονάς της, ο Νοξ Μόργκαν, ένας εσωστρεφής και δυσκοίλιος άνθρωπος, που δεν έχει καμία διάθεση να μπλεχτεί ρομαντικά με καμία γυναίκα, αλλά που δεν μπορεί ν' αποστρέψει το βλέμμα του από τα προβλήματα της Ναόμι, την οποία κι αποφασίζει να βοηθήσει να ενταχθεί στην τοπική κοινωνία και να βάλει τα πράγματα σε μια σειρά.

Η Lucy Score είναι μια συγγραφέας με αρκετά πλούσιο βιογραφικό και με μεγάλη προϋπηρεσία στο είδος του σύγχρονου αισθηματικού μυθιστορήματος, και χαίρομαι πάρα πολύ που δόθηκε η ευκαιρία και στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό να το γνωρίσει, έχοντας την ελπίδα πως το βιβλίο της αυτό δεν είναι παρά μονάχα η αρχή. Ο τρόπος γραφής της θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αρκετά απλοϊκός, αν θέλουμε να τον αναλύσουμε με αυστηρές λογοτεχνικές διαστάσεις, όμως, για μένα, αυτός είναι και ο τρόπος που ίσως να είναι πιο εύκολο να "μιλήσει" ένα βιβλίο στην καρδιά κάποιου αναγνώστη. Δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει με περίπλοκες αφηγηματικές αποδόσεις, αλλά στοχεύει στο συναίσθημα, βρίσκοντας τον στόχο αυτό με αρκετά μεγάλη ευκολία, θίγοντας απλά και καθημερινά ζητήματα, καρδιάς, ψυχής και όχι μόνο, με τα οποία ο καθένας μπορεί να ταυτιστεί, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, αλλά βρίσκοντας σίγουρα μέσα σε αυτά κομμάτια του εαυτού και της ζωής του.

Οι χαρακτήρες μας είναι σύγχρονοι, άνθρωποι του σήμερα, με πραγματικά, ρεαλιστικά προβλήματα, που μπορεί ορισμένες στιγμές να μεγαλοδραματοποιούνται, αλλά που και αυτό κρύβει μέσα του μια μεγάλη αλήθεια, καθώς όλοι μας έχουμε την τάση, αρκετές φορές στην πορεία της ζωής μας, να δίνουμε μεγαλύτερη διάσταση σε ορισμένα γεγονότα και καταστάσεις απ' όσο θα έπρεπε, χάνοντας τον προσανατολισμό μας, ίσως ακόμα και τον ίδιο μας τον εαυτό, αλλά την ίδια στιγμή καλούμαστε να δώσουμε την προσωπική μας μάχη, όχι μόνο για να ξαναμπούμε σε μια σωστή σειρά, αλλά ν' ανακαλύψουμε ποιοι πραγματικά είμαστε, τι αποζητάμε και να το διεκδικήσουμε με όλο μας το είναι, ακόμα κι αν αυτό πρόκειται να μας στοιχίσει. Γιατί, στο κάτω κάτω, ποια νίκη έχει αξία, αν δεν έχεις παλέψει για να φτάσεις σε αυτή;

Αν θα μπορούσα να εντοπίσω κάποια αρνητικά στοιχεία στο βιβλίο αυτό, τότε ίσως να εστίαζα στον όγκο του, που με λίγη προσπάθεια θαρρώ πως θα μπορούσε να ήταν λίγο μικρότερος -χωρίς, ωστόσο, αυτό να επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα του βιβλίου στο σύνολό του-, και λίγο περισσότερο στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν και κυρίως, στον τρόπο με τον οποίο εκφράζονται οι ήρωές μας, ιδίως οι δύο κεντρικοί πρωταγωνιστές, που είναι αρκετά έξω από την ηλικία τους, δεδομένου ότι η ιστορία, ξεκάθαρα, δεν απευθύνεται μόνο στο πολύ νεανικό κοινό, αλλά και σε ένα άλλο, αρκετά μεγαλύτερο. Παρ' όλα ταύτα, η χημεία ανάμεσά τους είναι εκρηκτική, ακόμα και τις στιγμές εκείνες που η τοξικότητα ίσως να έχει ανεβάσει λίγο τα επίπεδά της, προσφέροντάς μας μια ιστορία με εκπλήξεις, ανατροπές, βαθιά συγκινητικές στιγμές, με έναν ουσιώδη και πηγαίο ρομαντισμό που ανήκει ξεκάθαρα στο σήμερα, χωρίς, όμως, να υποσκελίζει την σπουδαιότητα της οικογένειας και τη δύναμη των ευρύτερων ανθρωπίνων σχέσεων μέσα σε ένα κοινωνικό σύνολο.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Lucy Score
Μεταφραστής: Δεληγιάννη Αναστασία
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 568
ISBN: 978-618-01-4786-5