"Η ερωμένη του πατέρα" της Σοφίας Βόικου

Δυο γυναίκες, δυο μουσικές, δυο χώρες, ένας άντρας. Την άνοιξη του 1999, την ώρα που το Βελιγράδι φλέγεται από τις βόμβες των Αμερικανών και των συμμάχων τους, ο πολεμικός ανταποκριτής Νέστορας Μπενέτος γνωρίζει την εκρηκτική Λίλα. Τη Λίλα, που έχει ζωγραφίσει έναν στόχο στο στήθος της και ξεσηκώνει με τους ήχους της μουσικής της τα πλήθη. Πίσω στη Θεσσαλονίκη, τον περιμένουν οι δυο κόρες του και η γυναίκα του, η διάσημη τσελίστρια Ελισάβετ Λευκαδία. Ο δρόμος όμως φαντάζει δίχως επιστροφή.
Χρόνια αργότερα, την ημέρα της κηδείας της Ελισάβετ, η Άρια ανακαλύπτει τα γεμάτα πάθος γράμματα της ερωμένης του πατέρα της. Θέλει πάση θυσία να γνωρίσει τη γυναίκα που οδήγησε τη μητέρα της στην ψυχική κατάρρευση. Πώς μπορεί όμως ν’αντισταθεί στη σαγήνη της ερωμένης χωρίς να προδώσει τη μνήμη της μητέρας;
Ένα μυθιστόρημα για τις ανθρώπινες σχέσεις, τον έρωτα, τη μητρική αγκαλιά, την ανθρώπινη υπέρβαση και το ερώτημα εάν η αγάπη μοιράζεται στα τρία.

"Οι γυναίκες δεν κλαίνε" της Μαρίας Παναγοπούλου

Είμαι η Μπιάνκα. Ετών τριάντα. Διαφημίστρια. Μέχρι πριν από δύο εβδομάδες, η ζωή μου πήγαινε από το καλό στο καλύτερο. Δεκατέσσερις ημέρες χρειάστηκαν για να ανατραπούν όλα. Σε κάθε ανάσα μου, έχω πλέον την αίσθηση πως κάποιος με παρακολουθεί. Έπαψα να ενεργοποιώ το τηλέφωνό μου. Έπαψα να μπαίνω στο Διαδίκτυο. Έπαψα να βγαίνω από το σπίτι μου. Δε με έχει αγγίξει. Κι όμως, έχω κακοποιηθεί βάναυσα. Δεν έχει διεισδύσει στο σώμα μου. Κι όμως, έχω βιαστεί άγρια.
Το πήρα πια το μάθημά μου: ζω σε μια κοινωνία όπου η γυναίκα είναι πάντα συνυπεύθυνη. Ό,τι κι αν της συμβαίνει, φταίει και αυτή. Ενίοτε, φταίει μόνο αυτή. Όπως κάθε εγκληματική πράξη, έτσι κι αυτή, της οποίας είμαι θύμα, έχει έναν επιστημονικό ορισμό. Την αποκαλούν stalking και την περιγράφουν ως «έμμονη παρενοχλητική παρακολούθηση, που προκαλεί στρες ή φόβο». Αδημονώ για την ημέρα που θα λήξει το μαρτύριό μου. Όποιο κι αν είναι το φινάλε του… Μια αληθινή ιστορία stalking και πολύτιμες συμβουλές για να ξεχωρίσετε τον stalker από τον θαυμαστή/ ακόλουθο, να τον αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά και να αξιοποιήσετε τη νομοθεσία για να προστατευτείτε.

"Το μαύρο βιβλίο των ωρών" της Eva García Sáenz de Urturi

Βιτόρια, 2022. Ο πρώην αστυνόμος Ουνάι Λόπεθ ντε Αγιάλα, γνωστός και ως Κράκεν, λαμβάνει μία ανώνυμη κλήση που μέλλει να αλλάξει όλα όσα –νομίζει πως– ξέρει για το παρελθόν της οικογένειάς του: έχει μία εβδομάδα στη διάθεσή του για να ανακαλύψει το θρυλικό Μαύρο Βιβλίο των Ωρών, έναν βιβλιογραφικό θησαυρό, διαφορετικά η μητέρα του, η οποία εδώ και δεκαετίες αναπαύεται εν ειρήνη, θα πεθάνει.
Μα πώς είναι δυνατόν! Μπορεί κάποιος που θεωρείται νεκρός επί μία τεσσαρακονταετία να πέσει θύμα απαγωγής; Κι έτσι ξεκινά μια μάχη ενάντια στον χρόνο από τη Βιτόρια και τη Xώρα των Βάσκων ως τα παλιά τυπογραφικά εργαστήρια της Μαδρίτης.
Το ένα και μοναδικό αντίτυπο από αυτό το μεσαιωνικό εικονογραφημένο προσευχητάρι, το Μαύρο Βιβλίο των Ωρών, θα αποδειχτεί ο σημαντικότερος γρίφος που θα κληθεί να λύσει ο αστυνόμος Κράκεν.
Μπορεί η μητέρα του να είναι η καλύτερη πλαστογράφος παλιών χειρογράφων όλων των εποχών;

"Μια σύντομη ιστορία του εικοστού αιώνα" του R. Keith Schoppa

Μέχρι το 1900 κανένας αιώνας στην Ιστορία δεν είχε γνωρίσει τον συνεχώς επιταχυνόμενο ρυθμό και την έκταση της αλλαγής του 20ού αιώνα. Οι επαναστατικές ανακαλύψεις, οι τεχνολογικές επινοήσεις, οι πολιτικές ανακατατάξεις και οι επιστημονικές πρόοδοι επέφεραν ριζικές αλλαγές σχεδόν σε όλες τις πλευρές της ζωής.
Χρησιμοποιώντας έναν ευρυγώνιο φακό που καλύπτει την Αφρική, τη Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, την Ασία και τον Ειρηνικό, την Ευρώπη και την ήπειρο της Αμερικής, ο Σόπα καταγράφει τις σημαντικότερες εξελίξεις αυτού του αιώνα, από την κατάρρευση των αυτοκρατοριών ως την ανάδυση των αποαποικιοποιημένων εθνικών κρατών, από την άνοδο της παγκοσμιοποίησης ως την αυγή της ψηφιακής εποχής.
Με χαρακτηριστικό, εκτός των άλλων, την έκρηξη της βίας που οδήγησε σε εκτοπισμό μεγάλων πληθυσμών, ο 20ός είναι ο «αιώνας του πρόσφυγα». Το ανά χείρας βιβλίο μάς προσφέρει μια πλούσια χρονολογική αφήγηση του πρόσφατου παρελθόντος μας και κυρίως μια πολύτιμη ιστορική οπτική για τον 21ο αιώνα.

"Φύλακας ιστοριών" της Sally Page

Δε θυμάται πώς ξεκίνησε τη συλλογή της. Ίσως από μια φράση σε μια κουβέντα που άκουσε τυχαία καθώς έπλενε έναν νεροχύτη; Σύντομα πρόσεξε ότι (ενώ ξεσκόνιζε ένα καθιστικό ή έκανε απόψυξη σε ένα ψυγείο) οι άνθρωποι της έλεγαν τις ιστορίες τους. Ίσως το έκαναν πάντα, όμως τώρα είναι αλλιώς, τώρα οι ιστορίες τής απλώνουν το χέρι κι αυτή τις τραβάει κοντά της…
Όταν η Τζάνις αναλαμβάνει να καθαρίζει το σπίτι της κυρίας Μπ –μιας παμπόνηρης και ύπουλης ενενηνταδυάχρονης– γνωρίζει εντέλει έναν άνθρωπο που θέλει να μάθει τη δική της ιστορία. Αλλά η Τζάνις της το ξεκόβει: αυτή είναι φύλακας ιστοριών, δεν έχει δική της ιστορία. Τουλάχιστον, όχι μια ιστορία που να μπορεί να τη διηγηθεί.
Η κυρία Μπ δεν ξεγελιέται, καταλαβαίνει πως με την Τζάνις το ζήτημα είναι πολύ πιο περίπλοκο απ’ ό,τι φαίνεται. Τι θέλει να κρύψει; Στο κάτω κάτω, κάθε άνθρωπος δεν έχει μια ιστορία;

"Μια σύντομη ιστορία του Α' Παγκοσμίου Πολέμου" του Gordon Kerr

Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν ένας από τους μεγαλύτερους, σε εξάπλωση και σε διάρκεια, πολέμους της Ιστορίας. Πήραν μέρος σε αυτόν περίπου 70 εκατομμύρια άντρες, από τους οποίους περίπου 10 εκατομμύρια μη Ευρωπαίοι. Περίπου 16,5 εκατομμύρια ήταν οι νεκροί.
Το ανά χείρας βιβλίο αφηγείται την ιστορία αυτού του κατακλυσμιαίου γεγονότος, περιγράφοντας το παρασκήνιο, τις διεθνείς αντιπαλότητες και τις συγκρούσεις των προηγούμενων δεκαετιών που οδήγησαν στη διαμόρφωση αντίπαλων στρατοπέδων μεταξύ των εθνών της Ευρώπης, την ανελέητη κλιμάκωση της εξοπλιστικής κούρσας των αρχών του 20ού αιώνα, τις μεγάλες φυσιογνωμίες που προσπάθησαν να αποτρέψουν την έκρηξή του ή που, αντιθέτως, επιδίωξαν ενθουσιωδώς την πρόκλησή του.
Αποτελεί μια έξοχη εισαγωγή στα γεγονότα αυτής της καθοριστικής ιστορικής φάσης, που συμπληρώνεται κατατοπιστικό Επίμετρο, για την ελληνική εμπλοκή στη σύρραξη αυτή, της πανεπιστημιακού Έλλης Λεμονίδου.

"Παιδί σε κρίση" των Anne-Claire Kleindienst & Lynda Corazza

Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε από τη συνάντηση ανάμεσα σε δύο μαμάδες. Μαζί, και διασταυρώνοντας τις απόψεις, τις ευαισθησίες και τις εμπειρίες τους, προσκαλούν κάθε γονιό να αλλάξει οπτική για να κατανοήσει το παιδί του και όσα παίζονται στην καθημερινή συγκρουσιακή σχέση:
Πώς είναι Πώς το βλέπουν
δημιουργικό στα σύννεφα
αυθόρμητο κακομαθημένο
περίεργο παράτολμο
ανυποχώρητο πεισματάρικο
υπερευαίσθητο κλαψιάρικο
παθιασμένο ιδιότροπο
συναισθηματικό ανεξέλεγκτο
αποφασιστικό τυραννικό
παθιασμένο με το δίκαιο αυθάδικο
Βασισμένο στην προσέγγιση της Θετικής Πειθαρχίας της Τζέιν Νέλσεν, το βιβλίο αυτό αποδίδει την καινοτόμο δύναμη της μεθόδου, ζωντανεύοντας μέσα από τη χιουμοριστική εικονογράφηση καθημερινές καταστάσεις και προσφέροντας πρακτικές και άμεσες λύσεις, ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΕΡΕΥΑΙΣΘΗΤΑ (με ή χωρίς υψηλό νοητικό δυναμικό, με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος, Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες κ.ά.). Μια άμεση και κατατοπιστική εισαγωγή στη συναισθηματική νοημοσύνη.