"Γιαβόλ! Αίμα, λήθη και υποτέλεια" του Γιώργου Χαρβαλιά

Μ' αν τύχει και στη στράτα σας βρεθούν αυτοί που μας σκλάβωσαν, με τις σταχτιές και πράσινες στολές, γυρίστε αλλού τα μάτια σας, δείχνοντας την περιφρόνησή σας…" (Από προκήρυξη της αντιστασιακής οργάνωσης ΠΕΑΝ για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1943.)
H κατάκτηση της ευρωπαϊκής ηπείρου με τα όπλα υπήρξε το ανεξίτηλο απωθημένο της γερμανικής ελίτ από την εποχή του Μπίσμαρκ. Το 1945, τα όνειρα της ναζιστικής Γερμανίας για παγκόσμια κυριαρχία ναυάγησαν οριστικά.
Εγκατέλειψε όμως το Βερολίνο τις βλέψεις για επιβολή στην Ευρώπη;
Στο κρίσιμο αυτό ερώτημα απαντάει το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας.
Ο Γιώργος Χαρβαλιάς καταρρίπτει με εντυπωσιακή τεκμηρίωση τους δημοφιλείς αστικούς μύθους που έχουν χτιστεί γύρω από το σημερινό πρόσωπο της "καλής" δημοκρατικής Γερμανίας. Και αναδεικνύει έξοχα την ελληνική περίπτωση, φωτίζοντας τις αθέατες όψεις του δωσιλογισμού και της υποτέλειας, που φτάνουν μέχρι τις μέρες μας. Πάνω απ' όλα όμως προτάσσει την οφειλή. Το υλικό χρέος για τη βιβλική καταστροφή της χώρας στην Κατοχή, που επιμένουν να μην αποδίδουν οι Γερμανοί, και το ηθικό χρέος των ελληνικών κυβερνήσεων, που αποφεύγουν να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα…