Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Διασχίζει τον κόσμο μας αθέατη. Φροντίζει τα παιδιά μας, καθαρίζει τα σπίτια μας. Τη φωνή της δεν την ακούμε. Έχει μια ιστορία να πει. Εσύ θα την ακούσεις;
Η Νίσα έχει περάσει ωκεανούς ολόκληρους προκειμένου να προσφέρει ένα μέλλον στο παιδί της. Τη μέρα φροντίζει την κόρη της Πέτρας. Τη νύχτα αναλαμβάνει χρέη μητέρας για το δικό της κοριτσάκι από τη φωτεινή οθόνη ενός τάμπλετ. Ο εραστής της Νίσα, ο Γιάννης, είναι λαθροκυνηγός. Κυνηγά μικροσκοπικά ωδικά πτηνά που κάνουν στάση στην Κύπρο στην πορεία τους προς την Αφρική για να ξεχειμωνιάσουν. Τα όνειρά του για μια καινούργια ζωή, και για τον γάμο του με τη Νίσα, γίνονται θρύψαλα όταν εκείνη εξαφανίζεται. Κανείς δε νοιάζεται για την εξαφάνιση μιας οικιακής βοηθού, πέρα από την Πέτρα και τον Γιάννη. Καθώς ξεκινούν να αναζητούν τη Νίσα, συνειδητοποιούν πόσο λίγα πράγματα γνωρίζουν για εκείνη. Αυτά που θα ανακαλύψουν θα τους αλλάξουν εντελώς.
Με φόντο τον τόπο καταγωγής της, την Κύπρο, η Κρίστι Λεφτέρι έχει δημιουργήσει μια δυνατή, λυτρωτική ιστορία για την απώλεια, τον θρίαμβο του ανθρώπινου πνεύματος, και την άσβεστη αγάπη μιας μητέρας για το παιδί της.

Προσωπική άποψη:
Νομίζω πως όλοι θυμόμαστε την ιστορία που συντάραξε την Κύπρο πριν από λίγα χρόνια, όταν αποκαλύφθηκε πως πίσω από τις εξαφανίσεις κάποιων γυναικών, που είχαν μεταναστεύσει στην Κύπρο για να εργαστούν ως οικιακοί βοηθοί, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον για τις ίδιες και τις οικογένειές τους, βρισκόταν ένας άντρας, ο οποίος τις είχε παραπλανήσει, οδηγώντας στον βίαιο θάνατό τους τόσο εκείνες όσο και τα παιδιά τους, σε ορισμένες των περιπτώσεων. Μια ιστορία που έχουμε δει να επαναλαμβάνεται πολλάκις, σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά που ποτέ άλλοτε δεν έκανε το στομάχι μας να σφιχτεί τόσο πολύ, ίσως γιατί πρώτη φορά συνέβαινε τόσο κοντά στην πόρτα του δικού μας σπιτιού, κάνοντάς μας να συνειδητοποιήσουμε πως αυτή η φρίκη δεν αφορά μόνο ορισμένους, αλλά όλους μας.

Η συγγραφέας Christi Lefteri, με καταγωγή από την Κύπρο, δεν έμεινε καθόλου ανεπηρέαστη από την συγκεκριμένη υπόθεση, και αυτό δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός πως αυτά τα φρικτά εγκλήματα τελέστηκαν στην πατρίδα της, αλλά και στο ότι η ίδια έχει έρθει σε πολύ στενή επαφή με τέτοιες γυναίκες, που χωρίς να το θέλουν ή να έχουν προκαλέσει, φέρουν ένα κοινωνικό στίγμα που τις χαρακτηρίζει ως κάτι που δεν είναι, κατατάσσοντάς τες χαμηλά στην αλυσίδα της ζωής, τουλάχιστον στα μάτια κάποιων. Ωστόσο, μιλάμε για ανθρώπους με όνειρα, ελπίδες, πίστη, συναισθήματα, ανθρώπους που ζουν και υπάρχουν γύρω μας, και που αν δεν σημαίνουν κάτι για εμάς, αν δεν επηρεάζουν τη δική μας τη ζωή, σίγουρα σημαίνουν κάτι για κάποιους άλλους εκεί έξω. Σίγουρα έχουν αντίκτυπο στη δικιά τους τη ζωή.

Φαινομενικά, ο πυρήνας της ιστορίας έχει να κάνει με την εξαφάνιση μιας γυναίκας και που οφείλεται αυτή. Όμως, στην πραγματικότητα, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία δεν είναι ν' απαντηθούν τα "πώς" και τα "γιατί", αλλά ο αντίκτυπος που έχει η εξαφάνισή της σε όσους άφησε πίσω και αποτελούν, με όποιον τρόπο, κομμάτι της ζωής της. Περισσότερο και πάνω απ' όλα, η ιστορία αυτή αφορά την ανάδειξη της σπουδαιότητας που έχει η παρουσία κάποιων ανθρώπων στη ζωή μας και το πόσο αυτή επηρεάζεται, τόσο όταν αυτοί είναι εδώ, όσο και όταν φεύγουν -εντός κι εκτός εισαγωγικών-, με εμάς να πρέπει να ζήσουμε με αλήθειες που ίσως να μην ήμασταν έτοιμοι ν' ανακαλύψουμε, αλλά και με το να πρέπει να τις διαχειριστούμε και να τις κάνουμε κομμάτι της πραγματικότητάς μας.

Η Νίσα είναι από τους χαρακτήρες εκείνους που στην πραγματική ζωή, πολύ πιθανόν να περνούσε απαρατήρητη, αν δεν είχες κάποια στενή επαφή μαζί της. Όμως, μέσα απ' το βιβλίο αυτό, ακολουθώντας την στο ταξίδι της ζωής της, συνειδητοποιείς πως δεν έχεις μόνο ν' ανακαλύψεις πολλά πράγματα για την ίδια τα οποία δεν θα φανταζόσουν, αλλά και πως έχεις να διδαχτείς πολλά μέσα απ' αυτήν. Μια γυναίκα που έχει πολλές ταυτότητες, εκείνη της φίλης, της ερωμένης, της βοηθού, της μητέρας, της αγωνίστρια, και που μέσα απ' την κάθε μία απ' αυτές δείχνει τα διαφορετικά της πρόσωπα, μα και τις ξεχωριστές της ικανότητες, στις οποίες είναι τόσο δοσμένη, όχι με πρωταρχικό της σκοπό να κερδίσει, αλλά να προσφέρει, και σε πολλές περιπτώσεις, δυστυχώς, αυτό το αντιλαμβάνεσαι όταν είναι πια πολύ αργά.

Η πρόζα της αφήγησης είναι πολύ όμορφη, βαθιά συναισθηματική και με μια πολύ ανθρώπινη και ουσιαστική προσέγγιση, που μας κάνει να θυμόμαστε όλα εκείνα που είναι πραγματικά σημαντικά κι έχουν αξία στη ζωή, αλλά που πολλές φορές τείνουμε να τα ξεχνάμε, χάνοντας έτσι στιγμές. Υπάρχει έντονο μυστήριο και αγωνία, μα πολύ περισσότερο, υπάρχει εστίαση στα κοινωνικά στερεότυπα και πως αυτά μας "καταπίνουν", είτε βρισκόμαστε στη μεριά του κριτή είτε του κρινόμενου -γιατί ποτέ δεν ξέρεις πως τα φέρνει η ζωή, και όπως φοράς ταμπέλες σε ανθρώπους, πολύ εύκολα μπορεί κάποιος άλλος να φορέσει αντίστοιχες ταμπέλες και σε σένα. Δεν είναι επιλογή, αλλά θέμα συνθηκών, και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάει κανείς μας. Ειλικρινές, παθιασμένο, σπαρακτικό, "Το τραγούδι των πουλιών" δεν είναι ένα εύκολο βιβλίο, αλλά ένα βιβλίο που θα κάνει την καρδιά σου να σφιχτεί και θα σου φέρει αρκετές φορές δάκρυα στα μάτια, μα πάνω απ' όλα ίσως να σε κάνει λίγο καλύτερο όταν τελειώσει.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Christy Lefteri
Μεταφραστής: Πεκιαρίδη Στέλλα
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 360
ISBN: 978-618-01-4669-1