Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Όποιος σκάβει τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής θα βρεθεί αντιμέτωπος με το Κακό.
Η σταρ θεραπεύτρια Κλαρίσα Βίρτανεν έχει αντιμετωπίσει πολλά δύσκολα περιστατικά στο παρελθόν. Όταν δέχεται στο γραφείο της την Ίρα, μια ψυχικά τραυματισμένη νεαρή κοπέλα η οποία ίσα που μπορεί να ψελλίσει κάποιες λέξεις, σημαίνει συναγερμός μέσα της. Το κορίτσι φαίνεται ότι πρόκειται να κάνει κακό στον εαυτό του. Πρέπει να την αποτρέψει με κάθε τρόπο. Δεν επιτρέπεται άλλωστε να χάσει μία από τις ασθενείς της. Γιατί αυτό θα κατέστρεφε τη φαινομενικά τέλεια ζωή της. Ωστόσο δε γνωρίζει ότι η Ίρα την επέλεξε για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο…
Ένα κορυφαίο ψυχολογικό θρίλερ: κάθε φορά που νομίζεις ότι μπορείς να προβλέψεις την εξέλιξή του σε περιμένει ακόμα μια ανατροπή.

Προσωπική άποψη:
Η Martta Kaukonen είναι ένα απ' τα πιο φρέσκα ονόματα στον χώρο της σκανδιναβικής λογοτεχνίας, με το πρώτο της μυθιστόρημα, που ακούει στον τίτλο "Ματωμένη πεταλούδα", να έχει ήδη εξασφαλίσει την κυκλοφορία του σε δεκατέσσερις χώρες, ενώ ήταν υποψήφιο και για το Savonia Prize. Ένα βιβλίο που έφτασε και στη χώρα μας και κυκλοφόρησε μόλις πριν από λίγες ημέρες από τις εκδόσεις Ψυχογιός, και το οποίο αποδείχθηκε πολύ διαφορετικό απ' ό,τι περίμενα, μα και πολύ πιο ενδιαφέρον συνάμα. Και μπορεί να είναι ένα απ' τα βιβλία εκείνα που φέρνουν σε δύσκολη θέση των αναγνώστη τους, και μάλιστα όχι μόνο μία φορά, κατά τη διάρκεια της ανάγνωσής του, όμως, την ίδια στιγμή, είναι ένα απ' τα βιβλία εκείνα που σε κάνουν να τα γυροφέρνεις στο μυαλό σου ακόμα και πολύ ώρα μετά που τα έχεις κλείσει.

Η Κλαρίσα Βίρτανεν είναι μια απ' τις πιο γνωστές ψυχολόγους-θεραπεύτριες, η οποία έχει κληθεί να αντιμετωπίσει στη διάρκεια της καριέρας της πολλές δύσκολες περιπτώσεις. Όταν αναλαμβάνει την περίπτωση της Ίρα, μιας νεαρής κοπέλας με βαθιά ψυχικά τραύματα, που φαίνεται πως είναι έτοιμη να βλάψει τον εαυτό της, συνειδητοποιεί γρήγορα πως αυτή η περίπτωση είναι διαφορετική και ιδιαίτερη και είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να μην επιτρέψει να της συμβεί κάποιο κακό. Όχι τόσο για την ασθενή της, όσο για να προστατέψει τη δική της υστεροφημία. Όμως δεν γνωρίζει πως η Ίρα δεν την επέλεξε τυχαία, ούτε μπορεί να φανταστεί το πως θα εξελιχθεί η σχέση τους και το πως αυτή θα επηρεάσει τόσο τις ίδιες όσο και τους γύρω τους, αποδεικνύοντας πως το κακό έχει πολλά περισσότερα πρόσωπα απ' όσα μπορεί να δείχνει. Το παιχνίδι της γάτας και του ποντικιού έχει μόλις αρχίσει!

Η αφήγηση είναι μοιρασμένη ανάμεσα σε τέσσερα πρόσωπα, παραμένοντας σταθερά πρωτοπρόσωπη κάθε φορά που κάποιος απ' αυτούς έχει τον λόγο και μας παρουσιάζει τη δικιά του οπτική των πραγμάτων, μα πολύ περισσότερο, τα δικά του κίνητρα για να κάνει ό,τι θα επιλέξει να κάνει, όσο η ιστορία προχωρά και εξελίσσεται. Αυτό, όπως κάθε φορά που χρησιμοποιείται αυτή η αφηγηματική τεχνική, μας επιτρέπει να έχουμε μια σφαιρική εικόνα της ιστορίας, μα το πιο σημαντικό είναι ότι μας δίνει τη δυνατότητα να εμβαθύνουμε σε κάθε χαρακτήρα χωριστά, να κοιτάξουμε στα σκοτάδια της ψυχής του, συνειδητοποιώντας, με κάθε σελίδα που γυρίσουμε, πως τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως φαίνονται και πως η πραγματικότητα είναι πολύ πιο άρρωστη και διεστραμμένη απ' όσο φανταζόμασταν.

Η Ίρα είναι η νεότερη ηρωίδα και περιγράφει τον εαυτό της ως κατά συρροή δολοφόνο. Όμως, την ίδια ακριβώς στιγμή, δηλώνει πως είναι μια χρόνια παθολογική ψεύτρα. Άραγε, πώς μπορείς να εμπιστευτείς τα λόγια ενός τέτοιου ανθρώπου; Η απάντηση είναι απλή! Δεν μπορείς, και αυτό είναι που την καθιστά τόσο γοητευτική και ιδιαίτερη, κάνοντάς σε να θέλεις να ανακαλύψεις το πραγματικό της πρόσωπο. Και όταν το παρελθόν της αρχίζει κι έρχεται στην επιφάνεια, νιώθεις όλο και περισσότερη συμπάθεια απέναντί της και αρχίζεις να κατανοείς όλα όσα φαίνονταν δυσνόητα μέχρι εκείνη τη στιγμή. Η Κλαρίσα, από την άλλη, είναι μια θεραπεύτρια με εμπειρία είκοσι χρόνων, πολύ δημοφιλής και καλή στη δουλειά της, όμως στην πράξη η συμπεριφορά της σε κάνει να νιώθεις αποστροφή απέναντί της, καθώς ξεπερνάει κατά πολύ τα όρια της ηθικής. Ο Πέκα, ο σύζυγός της, είναι εκείνος ο ήρεμος άνθρωπος που θα μπορούσε να περάσει σχεδόν απαρατήρητος, όμως κρύβει μέσα του πολύ περισσότερο σκοτάδι απ' όσο μπορείς να φανταστείς. Τέλος, ο Άρτο, ένας αποτυχημένος δημοσιογράφος με προβλήματα αλκοολισμού που πρέπει να σώσει όχι μόνο τη δουλειά του, αλλά τον ίδιο του τον εαυτό. Πώς συνδέονται όλοι αυτοί;

Η ιστορία εξελίσσεται μέσα από μικρά, σύντομα κεφάλαια, όπου δεν εναλλάσσονται μόνο τα πρόσωπα που την αφηγούνται, αλλά και η συνολική διάθεση αυτής, όπου σε κάθε της βήμα γίνεται ολοένα και πιο σκοτεινή. Τα μυστικά του παρελθόντος αποκαλύπτονται αργά αλλά σταθερά, επιβεβαιώνοντας πως κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις και πως τα πράγματα δεν είναι πάντοτε όπως φαίνονται. Η συγγραφέας θίγει αρκετά ζητήματα, όπως είναι αυτά της ανορεξίας, των εθισμών, της παιδεραστίας, προσεγγίζοντας μέσα απ' αυτά την έννοια της διαστροφής και της ψυχοπαθολογίας μ' έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο, που μπορεί αρκετές φορές να μας προσκαλεί αποστροφή και να μας κάνει να νιώθουμε άβολα, αλλά που εν τέλει πετυχαίνει τον σκοπό της. Ένα αρκετά δυνατό λογοτεχνικό ντεμπούτο, που σίγουρα δεν είναι για όλους -σίγουρα όχι για τους υπερβολικά ευαίσθητους-, και μια πολυεπίπεδη ιστορία με εντάσεις, εκπλήξεις και ανατροπές που σε ξαφνιάζουν, ή ακόμα και σε σοκάρουν.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Martta Kaukonen
Μεταφραστής: Μαρτζούκου Μαρία
Εκδόσεις: ΨΥχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 392
ISBN: 978-618-01-4958-6