"Υπό τη βασιλική δρυ" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Όλοι γνωρίζουμε τη βελανιδιά!
Αυτό το μακρόβιο δέντρο προικισμένο με τις αρετές της δύναμης και της αντοχής, που ανέκαθεν συντροφεύει τη ζωή, τον πολιτισμό και την ιστορία μας, πλουτίζοντας με τη μορφή της το φυσικό μας περιβάλλον.
Μια τέτοια αιωνόβια, βασιλική βελανιδιά (δρυ), που πέντε παιδιά δεν φτάνουν για να αγκαλιάσουν τον πελώριο κορμό της, αντικρίζουν από μακριά τα αθώα μάτια του μικρού Παπαδιαμάντη. Τι θα συμβεί όμως όταν ξαφνικά θα επιθυμήσει να βρεθεί κοντά της; Θα πάρει τη μεγάλη απόφαση να το σκάσει από τους δικούς του, ενώ όλοι γιορτάζουν την Πρώτη Ανάσταση; Και τι θα συμβεί όταν μετά από πολλά χρόνια ξενιτιάς επιστρέφει πίσω στον τόπο που πρωτοσυνάντησε τη μαγική βελανιδιά;
Ας ζήσουμε την περιπέτεια κι ας ονειρευτούμε κι εμείς μαζί του κάτω από τη σκιά του πελώριου δέντρου. Ο ευαίσθητος για το φυσικό περιβάλλον Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, κατορθώνει να συνδυάσει σε αυτό το διήγημα την αλήθεια με το όνειρο, το ρεαλιστικό με το μεταφυσικό, την πραγματικότητα με τον θρύλο, τον αρχαίο κόσμο με τον νεοελληνικό, ευαισθητοποιώντας τους αναγνώστες για τη σημασία της διατήρησης της πολιτιστικής και φυσικής μας κληρονομιάς, αλλά και την τιμωρία σε αυτούς που την αψηφούν.
Γιατί τα δέντρα έχουν «ψυχή και νιώθουν»!