"Με πινέλο και ψυχή: Η τέχνης της ζωής για παιδιά" της Αρετής Δόνου


Το πιο σημαντικό που πρέπει να θυμάσαι, Αφροδίτη μου, είναι πως η ίδια η ζωή είναι τέχνη. Και, βέβαια, θέλει και τέχνη για να ζεις όμορφα! Το να ξεκινάς τη μέρα σου με χαμόγελο και αισιοδοξία είναι κι αυτό τέχνη! Το να έχεις πάθος και φαντασία είναι επίσης τέχνη! Το να βρίσκεις την ομορφιά και τη σοφία ακόμα και μέσα στις δυσκολίες είναι σίγουρα τέχνη! Το να ελέγχεις πώς σκέφτεσαι και να δαμάζεις τα συναισθήματά σου θέλει τέχνη! Το καλό νέο είναι πως αυτή η τέχνη, η τέχνη της ζωής, διδάσκεται. Το μυστικό για να μάθει κανείς την τέχνη της ζωής είναι να έχει πάντα ανοιχτά τα μάτια της ψυχής του, να έχει πάθος και φαντασία, να μη φοβάται να βάζει στόχους, να κοιτάζει πάντα ψηλά!
Στη σημερινή ενδιαφέρουσα και γεμάτη προκλήσεις εποχή μας, η καλλιέργεια της ψυχικής ανθεκτικότητας, ιδιαίτερα στα παιδιά, είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Tα παιδιά πρέπει να είναι ψυχικά ανθεκτικά, πρέπει να έχουν τις δυνάμεις και τις δεξιότητες για να αντεπεξέρχονται με αισιοδοξία, ηρεμία και αποτελεσματικότητα στις αβεβαιότητες και τις δυσκολίες της καθημερινής ζωής.
Αυτή την ψυχική ενδυνάμωση των παιδιών μας μπορούμε να την πετύχουμε εύκολα με τη βοήθεια της τέχνης. Οι απλές ιστορίες ζωής, που ξεδιπλώνονται σε αυτό το τρυφερό και γεμάτο πλούσια συναισθήματα βιβλίο, συνθέτουν ένα χρήσιμο και ευχάριστο εγχειρίδιο συναισθηματικής καλλιέργειας για παιδιά. Οι ιστορίες της μικρής ηρωίδας φέρνουν τα παιδιά αλλά και τους γονείς σε επαφή με κάποια από τα σπουδαιότερα έργα τέχνης και τους διδάσκουν πολύτιμα μαθήματα ζωής.
Οι γονείς, εκτός από σημαντικές πληροφορίες για την ψυχική ανθεκτικότητα και τον τρόπο που μπορούν να την καλλιεργήσουν στα παιδιά τους, θα βρουν πολλές χρήσιμες δραστηριότητες για να περάσουν δημιουργικό και εποικοδομητικό χρόνο μαζί τους.
Γιατί «με πινέλο και ψυχή» μπορούμε να ζήσουμε όμορφα κι ευτυχισμένα!