"Η σκάλα - Ιστορίες για γονείς" της Ντίνας Νομικού

Από την αχνή ροζ γραμμή του τεστ εγκυμοσύνης μέχρι να αδειάσει το σπίτι ξανά, μια ανάσα δρόμος, ανοδικός κυρίως. Με σκαλιά πολλά και διαφορετικά. Αναγκαία και επίπονα.
Όσο ανεβαίνουμε τα σκαλοπάτια στη σχέση γονιού-παιδιού, τόσο την απολαμβάνουμε. Πιο κουρασμένοι, πιο ώριμοι και πιο υποψιασμένοι. Στις επαναλήψεις ξεκινάμε με φόρα και αυτοπεποίθηση, για να φάμε τα μούτρα μας, γιατί το δεύτερο, το δίδυμο ή το τρίτο παιδί μας έχει άλλη σκάλα να μας δώσει. Και πάλι από την αρχή. Με γνώση μεν, ανάγκη για ευελιξία δε.
Ένα βιβλίο για γονείς σε δράση, για γονείς υπό σκέψη και για υποψήφιους. Μια ανάβαση, με μικρές απενοχοποιητικές στάσεις. Για να ξεκουράσουμε τις τύψεις μας και να τους δώσουμε μια πιο χρήσιμη χροιά. Για να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είμαστε οι μόνοι, αλλά είμαστε μόνοι. Γιατί τα πέρασαν κι άλλοι, αλλά καθένας μας θα βρει τον τρόπο του στον δικό του χώρο και χρόνο, με τους δικούς του συνεργάτες στην ανάβαση.
Πριν από όλα, έρχεται η παρατήρηση. Όσων μας συμβαίνουν μόλις γίνουμε γονείς και όσων κρύβονται από κάτω επιμελώς. Υπάρχει η πληροφορία, οι αναπτυξιακές ανάγκες. Το τι θα τα κάνουμε είναι προσωπικό θέμα. Υπάρχουν λάθος τρόποι και σωστοί. Υπάρχουν και οι άλλοι. Αυτοί που προκύπτουν στις αληθινές οικογένειες και έχουν λίγο από όλα.
Καλή ανάβαση. Να τη χαρείτε.

"Χρονικό των ιών" του Γκίκα Μαγιορκίνη

Η ιατρική τον 20ό αιώνα «χαλιναγώγησε» τις περισσότερες από τις ανίατες θανατηφόρες μεταδοτικές ασθένειες του παρελθόντος. Για κάποιες προσέφερε πλήρη ίαση, ενώ για άλλες χρόνια διαχείριση και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Όμως, η πρόσφατη πανδημία της COVID-19 μάς υπενθύμισε ότι η καθημερινότητά μας μπορεί να διαταραχθεί δραματικά από νέες και άγνωστες μεταδοτικές ασθένειες. Έτσι θυμηθήκαμε πώς ένας ιός μπορεί να οδηγήσει τα συστήματα υγείας στα όρια της κατάρρευσης και να μας υποχρεώσει να λάβουμε μέτρα υγειονομικής προστασίας. Αναφέρω τη λέξη «θυμηθήκαμε» γιατί ο άνθρωπος, όπως και οι υπόλοιπες μορφές ζωής στον πλανήτη μας, συναντάει και μολύνεται από άγνωστους για αυτόν ιούς επί εκατομμύρια χρόνια.
Στο βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας προσπαθώ να δώσω μέσα από το δικό μου πρίσμα μία γενικότερη εικόνα για αυτά τα περίεργα «εξωτικά» παράσιτα και για τη σημασία που έχουν παίξει στο να διαμορφωθεί η ανθρώπινη ύπαρξη αλλά και γενικότερα η ζωή όπως την ξέρουμε σε αυτόν τον πλανήτη. Ανάμεσα στις ιστορικές επιδημίες και στα επιστημονικά-φιλοσοφικά ερωτήματα για την ουσία της ζωής, αποπειρώμαι να συστήσω τις όχι άδικα παρεξηγημένες οντότητες των ιών. Αξίζει να τους μάθουμε γιατί μέσα από αυτούς θα μπορέσουμε να δούμε τις αντανακλάσεις της δικής μας πορείας και ύπαρξης. Η σειρά ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ περιλαμβάνει βιβλία αναφοράς , γραμμένα από ειδικούς, τα οποία δίνουν έγκυρη και σε βάθος πληροφόρηση για θέματα άμεσου ενδιαφέροντος. Απλή αλλά όχι απλουστευτική, επιστημονική αλλά όχι απροσπέλαστη, σύντομη αλλά και πλήρης, η σειρά προσφέρει στον σύγχρονο αναγνώστη τα κλειδιά ώστε να κατανοήσει σε βάθος τον πολύπλοκο και μεταβαλλόμενο κόσμο μας.

"Πληθωρισμός" του Μπάμπη Παπαδημητρίου

O υψηλός πληθωρισμός εμφανίστηκε τα δύο τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και στη διεθνή οικονομία, μετά από μακρά απουσία. Η χώρα μας έχει βαρύ ιστορικό: έζησε 22 χρόνια με διψήφιο τιμάριθμο, 17 με μονοψήφιο, 9 με μηδενικό ή «αρνητικό». Πληθωρισμό έχουμε όταν ανεβαίνουν οι τιμές και αυτό φέρνει την ακρίβεια. Είναι όμως διαφορετικό όταν κάτι «ακριβαίνει», άλλο κάτι που «είναι ακριβό» κι άλλο όταν «υπάρχει ακρίβεια». Ο πληθωρισμός είναι ροή τιμών, γι’ αυτό συνήθως μετριέται ως ποσοστό αύξησης. Η ακρίβεια μετριέται προς το επίπεδο των εισοδημάτων. Για τους οικονομολόγους, ο πληθωρισμός είναι νομισματικό φαινόμενο και αναφέρεται στην αξία του χρήματος. Για τους καταναλωτές και τους επιχειρηματίες, ο πληθωρισμός είναι ασθένεια του νομίσματος. Πώς όμως μετράμε τον πληθωρισμό, πώς και πότε ελπίζουμε ότι θα κερδηθεί η μάχη και με ποια εργαλεία;
Η σειρά ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ περιλαμβάνει βιβλία αναφοράς , γραμμένα από ειδικούς, τα οποία δίνουν έγκυρη και σε βάθος πληροφόρηση για θέματα άμεσου ενδιαφέροντος. Απλή αλλά όχι απλουστευτική, επιστημονική αλλά όχι απροσπέλαστη, σύντομη αλλά και πλήρης, η σειρά προσφέρει στον σύγχρονο αναγνώστη τα κλειδιά ώστε να κατανοήσει σε βάθος τον πολύπλοκο και μεταβαλλόμενο κόσμο μας.

"Η Χλόη στην Ελευσίαν" της Ερατούς Κουτσουδάκη-Γερολύμπου

Η Χλόη όλο μπλέκει σε απίστευτες περιπέτειες. Μέσα από αυτές θα έρθει σε επαφή με όψεις της νεότερης ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Στο απίθανο αυτό ταξίδι της στον χωροχρόνο συναντά σημαντικές φυσιογνωμίες του παρελθόντος, άλλοτε ιστορικά και άλλοτε φανταστικά πρόσωπα, μέσα από περιστατικά που γίνονται αστεία, ακριβώς λόγω της διαφοράς στις συνήθειες και τους τρόπους των ανθρώπων από άλλες εποχές.
Η Ελευσίνα είναι η αρχαιότερη και μικρότερη πόλη της Ευρώπης που γίνεται Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Ευκαιρία να τη γνωρίσουμε ξανά!

"Μια φορά κι ένα δάσος" της Pam Fong

Ακόμα και οι πιο μικρές πράξεις μπορούν να φέρουν την πιο μεγάλη αλλαγή.
Μια αποφασισμένη μικρή μαρμότα κι ο πολυμήχανος φίλος της προσπαθούν να σώσουν το σπίτι τους, το δάσος, μετά από μια πυρκαγιά.