Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Όταν η Μέρεντιθ Φοξ έχασε την αδελφή της, την Κλερ, πριν από δεκαοκτώ μήνες, απομονώθηκε τελείως. Αυτό το καλοκαίρι όμως είναι αποφασισμένη να ξαναβγεί στον κόσμο.
Οι καθιερωμένες οικογενειακές διακοπές στο Martha’s Vineyard φαίνονται ιδανική ευκαιρία για να το καταφέρει. Ολόκληρη η οικογένειά της έρχεται για έναν μεγάλο καλοκαιρινό γάμο, και παρόλο που η Μέρεντιθ δεν έχει συνοδό αφού το αγόρι της την παράτησε απροσδόκητα, είναι ενθουσιασμένη που θα πάρει μέρος στο παιχνίδι Assassin (Δολοφόνος) που διοργανώνει η οικογένειά της κατά την εβδομάδα των γαμήλιων εορτασμών. Η Κλερ ανέκαθεν λάτρευε το παιχνίδι αυτό, μια οικογενειακή παράδοση, και η Μέρεντιθ είναι αποφασισμένη να τιμήσει τη μνήμη της.
Όταν όμως η Μέρεντιθ συμμαχεί στο παιχνίδι με έναν χαριτωμένο κουμπάρο, η προσοχή της αρχίζει να στρέφεται αλλού. Η Μέρεντιθ προσπαθεί να συγκεντρωθεί στο παιχνίδι και να κερδίσει για χάρη της αδελφής της – όμως έχει ξετρελαθεί μ’ εκείνον. Και καθώς προχωράνε οι μέρες, συνειδητοποιεί ότι κινδυνεύει να χάσει όχι μόνο το παιχνίδι, αλλά και την καρδιά της.
Ένα ρομαντικό μυθιστόρημα εμπνευσμένο από τα τραγούδια της Taylor Swift.

Προσωπική άποψη:
Το #booktok μάς χτυπάει το καμπανάκι για ακόμα μία φορά, με τις εκδόσεις Μεταίχμιο να φέρνουν στη χώρα μας όχι απλά ένα απ' τα πλέον πετυχημένα βιβλία της κατηγορίας, αλλά και ίσως το πλέον καλοκαιρινό όλων. Και μπορεί ακόμα να έχουμε φθινόπωρο και ο καιρός να μην μας κάνει το χατίρι, ωστόσο, πού θα πάει... θα έρθει η στιγμή που θα βγει ο ήλιος κι εμείς θ' αρχίσουμε το καλοκαιρινό μας σεργιάνι στις παραλίες, και όταν συμβεί αυτό θα χρειαστούμε να έχουμε τα κατάλληλα εφόδια μαζί μας. Και ποιο είναι το καλύτερο όλων, αν όχι ένα δροσερό, νεανικό και απολαυστικό βιβλίο, όπως το "Ένα καλοκαίρι χωρίς κανόνες".

Έχουν περάσει δεκαοχτώ μήνες απ' όταν η αδερφή της Μέρεντιθ, Κλερ, έφυγε από τη ζωή. Δεκαοχτώ μήνες που έχει βυθιστεί στη θλίψη της, έχει κλειστεί στον εαυτό της και έχει απομονωθεί από τον κόσμο. Όμως αυτό το καλοκαίρι είναι αποφασισμένη να βγει έξω, να συνεχίσει τη ζωή της -και να ξεχάσει και το αγόρι της που πρόσφατα την παράτησε-, και ποιος καλύτερος τρόπος για να κάνει τη νέα αυτή αρχή, από το να πάει καλοκαιρινές διακοπές με την οικογένειά της, με αφορμή έναν γάμο, σε ένα υπέροχο παραθαλάσσιο μέρος, με τα μέλη της οικογένειας να διοργανώνουν ένα διασκεδαστικό παιχνίδι, το οποίο μάλιστα η Κλερ λάτρευε, κάτι που κάνει την Μέρεντιθ να θέλει να συμμετάσχει σε αυτό, και να το κερδίσει, ακόμα περισσότερο. Όταν, όμως, θα βρει να είναι σύμμαχος σε αυτό με τον Στίβεν, η προσοχή της θα αρχίσει ν' αποσπάται και να στρέφεται όλο και περισσότερο σε εκείνον.

Μην σας παραμυθιάζει ο τίτλος του βιβλίου! Μπορεί το καλοκαίρι της Μέρεντιθ να μην ακολουθεί κανόνες, η συγγραφέας μας, όμως, ακολουθεί όλους εκείνους τους κανόνες που οφείλει ν' ακολουθεί κάθε yound adult μυθιστόρημα που σέβεται τον εαυτό του, το οποίο επιθυμεί να είναι ρομαντικό αλλά όχι μελό, αστείο αλλά να μην ξεφεύγει από τα όρια, συναισθηματικό αλλά όχι δακρύβρεχτο, να διαθέτει μια κάποια δόση δράματος αλλά να μην είναι μελοδραματικό. Με απλά λόγια, να είναι ένα βιβλίο που προκαλεί τα συναισθήματά μας και που δεν τα εκβιάζει να έρθουν στην επιφάνεια, και που τα κάνει να συγκρούονται ενίοτε μεταξύ τους, χωρίς όμως αυτό να βαραίνει το κλίμα περισσότερο απ' όσο θα έπρεπε και θα μπορούσε να σηκώσει στις πλάτες της μια ιστορία όπως αυτή.

Η Μέρεντιθ και ο Στίβεν, που αποτελούν και τους δύο βασικούς χαρακτήρες της ιστορίας μας, έχουν μια πολύ όμορφη και γλυκιά χημεία μεταξύ τους, από εκείνες που τους επιτρέπει να έχουν μια άνεση και μια οικειότητα η οποία, με τη σειρά της, μπορεί να δικαιολογήσει και την ταχύτητα με την οποία εξελίσσονται όλα στη σχέση τους -αν και για μένα, το νεαρό της ηλικίας τους είναι αρκετό, γιατί τότε είναι που λειτουργούμε περισσότερο με το συναισθήματα, παρορμητικά και χωρίς να φιλτράρουμε πολύ τα πράγματα, κι εκεί βρίσκεται η ομορφιά που χάνεται με την μετέπειτα ενηλικίωσή μας και δεν επιστρέφει ποτέ ξανά, γι' αυτό και τείνουμε να την θυμόμαστε με τόση νοσταλγία. Είναι όμορφο να τους βλέπεις μαζί, ενώ το ότι το ρομαντικό κομμάτι διαδραματίζεται εν μέσω ενός τόσο ιδιαίτερο και διασκεδαστικού παιχνιδιού, του χαρίζει μια ακόμα πιο παιχνιδιάρικη διάθεση απ' ό,τι θα ίσχυε σε άλλη περίπτωση.

Η αφήγηση έχει αρκετά έντονο και γρήγορο ρυθμό, δεδομένου ότι υπάρχει μόλις μία βδομάδα περιθώριο για να ολοκληρωθεί η πλοκή αυτής, μα και μια αρκετά κινηματογραφική διάθεση. Η συγγραφέας έχει αποτυπώσει με πολύ όμορφο και γλαφυρό τρόπο την ομορφιά του τοπίου γύρω από τους ήρωές της, που δεν είναι απλά ένα σκηνικό δράσης, αλλά κι ένας άτυπος, μεταφυσικός -κατά μία έννοια- συμμετέχοντας σε αυτήν. Οι δεύτεροι χαρακτήρες είναι άρτια δομημένοι και οι δεσμοί ανάμεσα στην οικογένεια αποτυπώνονται με πολύ όμορφο τρόπο, αλλά το σημαντικότερο όλων, για μένα, είναι το πως καταφέρνει η συγγραφέας να μιλήσει για τον θάνατο και το πένθος, με τρόπο τόσο ρεαλιστικό και ανθρώπινο, χωρίς να γίνεται υπέρμετρα συναισθηματική, αλλά αντιμετωπίζοντας τη θλίψη έτσι ακριβώς όπως πρέπει, θυμίζοντάς μας πως οι αναμνήσεις και η αγάπη δεν χάνονται και πως η ζωή πάντα βρίσκει τον τρόπο της να συνεχίζει.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: K.L. Walther
Μεταφραστής: Δρακάκη Δέσποινα
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 432
ISBN: 978-618-03-3535-4