Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Βερολίνο, 1939
Ο πόλεμος ξεκινά και η Χάνα αναγκάζεται να μείνει με τους θείους της. Δεν είχε φανταστεί ποτέ την πολυτελή ζωή που την περίμενε εκεί, ούτε όμως και τον γάμο με έναν αξιωματικό των Ες-Ες. Η ανεξάρτητη φύση της σύντομα θεωρείται πρόβλημα και κρίνεται απαραίτητο να παρακολουθήσει μια από τις σχολές νυφών του Ράιχ. Σε ένα κτίριο μακριά από τα φώτα της πόλης, η Χάνα μαθαίνει πώς πρέπει να είναι μια σωστή Γερμανίδα σύζυγος.
Παράλληλα, με φόντο το φασιστικό καθεστώς του Χίτλερ, η Γερμανοεβραία Τίλντε κάνει τα πάντα για να κρατήσει ασφαλές το αγέννητο μωρό της. Όταν η Χάνα ανακαλύπτει ότι η Τίλντε κρύβεται κοντά στη σχολή, αποφασίζει, με τη βοήθεια της φίλης της Κλάρα, να τη βοηθήσει βάζοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια της τη ζωή.

Προσωπική άποψη:
Τα τελευταία χρόνια έχω διαβάσει τόσες πολλές ιστορίες που διαδραματίζονται κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που, ειλικρινά, είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου πως δεν θα διάβαζα σύντομα κάποιο άλλο βιβλίο παρόμοιας θεματολογίας. Ωστόσο, ήρθε το "Σχολή για Γερμανίδες νύφες" για να με κάνει να αναθεωρήσω και να πάρω πίσω την υπόσχεσή μου αυτή, κυρίως λόγω της ιδιαίτερης θεματολογίας του, που προσωπικά δεν είχα ξανακούσει, αλλά και γιατί με έκανε να νιώσω πως είναι περισσότερο ένα κοινωνικό δράμα εποχής, παρά ένα τυπικό ιστορικό μυθιστόρημα, και όπως αποδείχθηκε και στην πράξη, η πραγματικότητα ήταν πολύ κοντά σε αυτό.

Βρισκόμαστε στη Γερμανία, λίγο πριν μας αποχαιρετήσει η δεκαετία του '30 και μπούμε σε αυτή του ΄40, στην έναρξη, δηλαδή, του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, κάτι που αναγκάζει τη Χάνα να πάει να ζήσει με τους θείους της και που θα ανατρέψει ολόκληρη τη ζωή της, αφού σύντομα βρίσκεται αρραβωνιασμένη με ένα αξιωματικό των Ες-Ες, ο οποίος την θεωρεί κτήμα του και πως μπορεί να την μεταχειρίζεται σύμφωνα με τα θέλω και τα κέφια του. Ωστόσο, αυτό δεν πτοεί τη Χάνα και τον ατίθασο χαρακτήρα της, γεγονός που κρίνει απαραίτητη την είσοδό της σε μια σχολή για νύφες του Γ' Ράιχ, όπου νεαρές κοπέλες διδάσκονται όχι απλά πως να είναι καλές σύζυγοι, αλλά πως να σκύβουν το κεφάλι για χάρη του άντρα τους. Παράλληλα, η Τίλντε, μισή Εβραία μισή Γερμανίδα, είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να φέρει στον κόσμο το μωρό της, και όταν η Χάνα βρεθεί στον δρόμο της, θα κάνει κι εκείνη, με τη σειρά της, ό,τι μπορεί για να την βοηθήσει.

Νομίζω πως ήδη έχετε αντιληφθεί πως αυτό που προανέφερα, δηλαδή πως το συγκεκριμένο μυθιστόρημα δεν είναι τόσο συνηθισμένο, τουλάχιστον για το είδος του, ισχύει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η συγγραφέας χρησιμοποιεί μεν την σκληρή αυτή χρονική περίοδο, αξιοποιώντας ορισμένα ιστορικά στοιχεία αυτής προκειμένου να χτίσει το σκηνικό της δράσης της και να μας τοποθετήσει σε ένα συγκεκριμένο χωροχρονικό πλαίσιο, όπου επικρατούν συγκεκριμένοι κοινωνικοί και πολιτικοί κανόνες, και όχι μόνο, αλλά όλα αυτά λειτουργούν κυρίως ως φόντο της αφήγησής της, παρά ως καταλύτες, των ρόλο των οποίων αναλαμβάνουν να υπηρετήσουν, κάνοντάς το πάρα πολύ καλά, οι ίδιοι οι χαρακτήρες της ιστορίας αυτής, η οποία εστιάζει στην ανθρώπινη ψυχή και στις διαστάσεις αυτής.

Η αφήγηση είναι μοιρασμένη ανάμεσα στις Χάνα και Τίλντε, γεγονός που μας επιτρέπει να έχουμε μια σφαιρική εικόνα της όλης συνθήκης, αλλά και να κατανοήσουμε βαθύτερα το πόσο και με ποιους τρόπους επηρεάζεται η κάθε μία απ' το ευρύτερο υπάρχον καθεστός, αλλά και από τη μεταξύ τους σχέση, που καθορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την πορεία της εν γένει προσωπικότητάς τους, αλλά και του πως αυτή εξελίσσεται και ωριμάζει όσο η μία βρίσκεται κοντά στην άλλη, ανακαλύπτοντας νέα πράγματα για τη ζωή, τους ανθρώπους, μα πάνω απ' όλα για τον ίδιο τους τον εαυτό -με τη Χάνα να παρουσιάζει λίγο περισσότερο ενδιαφέρον, για μένα, επειδή τολμάει, στην εποχή της, να επιθυμεί αυτά που οι άλλοι της απαγορεύουν, όπως το να γίνει γιατρός, χωρίς να είναι διατεθειμένη να παραδοθεί στη μοίρα της, επειδή κάποιοι την καταδίκασαν σε μια ζωή χωρίς αγάπη, ώστε να ικανοποιήσουν τα συμφέροντά τους, ενώ η τραγικότητα της ιστορίας της Τίλντε είναι κάτι που έχουμε ξανασυναντήσει, άρα, μας στεναχωρεί μεν, δεν μας εκπλήσσει δε.

Όπως και να 'χει, η διάδραση ανάμεσα στις δύο αυτές ηρωίδες είναι πολύ όμορφη, βαθιά και ουσιαστική, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η παρουσία της Κλάρα, φίλης της Χάνα από τη Σχολή, αποδεικνύοντας πως ακόμα και οι δεύτεροι χαρακτήρες, σε ένα μυθιστόρημα, μπορούν να λάμψουν, αρκεί να τους δοθεί η ευκαιρία για να το πετύχουν αυτό. Συνολικά, έχουμε να κάνουμε με ένα ιδιαίτερα καλογραμμένο βιβλίο, που στοχεύει στο συναίσθημα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο και ως προς αυτό τα καταφέρνει περίφημα. Σίγουρα, έχει ορισμένα στοιχεία που δεν μας εκπλήσσουν με την πρωτοτυπία τους, ωστόσο, η ιδέα πίσω από την όλη αφήγηση, είναι ιδιαίτερη και αξιοποιημένη, όχι τέλεια, αλλά αρκετά καλά, ώστε η ιστορία να μας πάρει μαζί της και να μας ταξιδέψει σε αυτό τον κόσμο που είναι γεμάτος τραγικά γεγονότα, μα και γεμάτος μικρές και μεγάλες στιγμές γενναιότητας.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Aimie Runyan
Μεταφραστής: Ελιασά Νοέλα
Εκδόσεις: Μίνωας
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 456
ISBN: 978-618-02-2322-4