Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Δεμένοι με αίμα.
Παρασυρμένοι από τον πόθο.
Ελεύθεροι από το πεπρωμένο.
Η Μπράις Κουίνλαν ήταν η ψυχή της Κρέσεντ Σίτι, διασκέδαζε όλη νύχτα στα κλαμπ μαζί με ένα πλήθος από ξωτικά, φαύνους και μεταλλαγμένους.
Και ξαφνικά ένας δαίμονας σκότωσε τους καλύτερους φίλους της, αφήνοντάς τη μόνη σε έναν κόσμο εχθρικό.
Δύο χρόνια αργότερα, ο καταδικασμένος δολοφόνος είναι πίσω από τα σίδερα, αλλά οι φόνοι ξεκινούν πάλι.
Οι αρχηγοί της πόλης διατάζουν την Μπράις να βοηθήσει στην έρευνα.
Στέλνουν έναν έκπτωτο άγγελο, τον Χαντ Αθαλάρ, να βεβαιωθεί ότι θα το κάνει.
Καθώς η Μπράις προσπαθεί να ανακαλύψει την αλήθεια –και να αντισταθεί στην έλξη που νιώθει για τον βλοσυρό άγγελο που έχει γίνει η σκιά της–, καταλήγει να ακολουθήσει ένα μονοπάτι που θα την οδηγήσει στο δικό της σκοτεινό παρελθόν.

Προσωπική άποψη:
Την Sarah J. Mass τη γνωρίσαμε το 2017, όταν στην χώρα μας κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο της -τότε- τριλογίας της, "Αγκάθια και τριαντάφυλλα", η οποία είχε εξαιρετικά μεγάλη απήχηση στις χώρες του εξωτερικού όπου είχε κυκλοφορήσει. Μια απήχηση που ακολούθησε και από τους Έλληνες αναγνώστες, που αμέσως αγκάλιασαν αυτή την ιδιαίτερη σειρά, που κατάφερε να συνδυάσει παλιές κλασσικές αγάπες των αναγνωστών με σύγχρονα αισθητικά κι αφηγηματικά στοιχεία, δημιουργώντας ένα νέο σύμπαν μέσα στο οποίο τα πάντα μπορούσαν να συμβούν. Οι εκδόσεις Διόπτρα, τώρα, έφεραν μια ακόμα σειρά της συγγραφέως, όχι τόσο young adult όσο η προαναφερόμενη, μα περισσότερο ενήλικη, παρά τα φανταστικά και ρομαντικά στοιχεία αυτής, δημιουργώντας μια πραγματικά υπέροχη σκληρόδετη έκδοση, που από μόνη της είναι στολίδι για κάθε βιβλιοθήκη.

Ας ξεκινήσουμε από τα προφανή... Η Maas είναι μια συγγραφέας που είτε θα λατρέψεις είτε θα μισήσεις. Το ύφος γραφής της είναι πολύ συγκεκριμένο, κάπως ιδιαίτερο θα τολμούσα να πω, και φέρει την προσωπική της σφραγίδα. Οπότε, αν έχεις διαβάσει άλλα βιβλία της και σου άρεσαν, τότε θα σου αρέσει σίγουρα και το συγκεκριμένο, το οποίο διαθέτει έντονα και δυναμικά αφηγηματικά στοιχεία, που κάνουν το κείμενο να ρέει και να σε παίρνει μαζί του -παρά την κάπως, ομολογουμένως, αργή αρχή του, κάτι που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν στην αρχική επιμέλεια είχε κοπεί το 1/4 του βιβλίου γιατί, ας είμαστε ειλικρινείς, είναι μεγαλύτερο απ' όσο θα έπρεπε. Ωστόσο, η ιστορία της Μπράις, που παλεύει μόνη της μέσα σε έναν απειλητικό κι επικίνδυνο κόσμο, έπειτα από τη δολοφονία των φίλων της, και η οποία αναγκάζεται να βοηθήσει στην έρευνα μιας νέας σειράς φόνων, συνδυάζει άψογα τη φαντασία και το θρίλερ σε ένα κράμα ιδεών που τελικά αποδίδει τα μέγιστα.

Από 'κει κι έπειτα, έχουμε ένα πολύ καλό χτίσιμο του κόσμου μέσα στον οποίο εξελίσσεται η ιστορία μας, που είναι πολυδιάστατος και πολυεπίπεδος, ενώ πάρα πολλά πράγματα συμβαίνουν την ίδια στιγμή, σε διάφορα σημεία αυτού, τα οποία είναι αλληλένδετα, ακόμα κι όταν η σύνδεσή τους δεν είναι εμφανής από την πρώτη στιγμή. Τα πάντα λειτουργούν σαν μια καλοκουρδισμένη μηχανή, οι τροχοί της οποίας κινούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να εφαρμόσουν εκεί που πρέπει τη στιγμή ακριβώς που πρέπει. Η απεικόνιση του κόσμου αυτού είναι λεπτομερής και παραστατική, ενώ η γλώσσα που πολλές φορές χρησιμοποιείται δεν διστάζει να είναι σκληρή και ωμή, στοιχείο που ίσως ενοχλήσει κάποιους, συμβάλλει όμως στην αύξηση του ρεαλισμού, κάτι που προσωπικά εκτιμώ κι απολαμβάνω, ενώ παράλληλα δεν διστάζει να θίξει και θέματα που ίσως να χαρακτηρίζαμε αμφιλεγόμενα, αλλά που δεν πρέπει να τα απορρίπτουμε στα πλαίσια μιας δήθεν πολιτικής ορθότητας. Άλλωστε, μιλάμε για μυθοπλασία!

Το δυνατότερο χαρακτηριστικό της Maas δεν είναι άλλο από τη δημιουργία και ανάπτυξη πολύ ενδιαφέροντων χαρακτήρων, οι οποίοι συνεχώς εξελίσσονται μέσα από τις αφηγήσεις της και μέσα από τις περιπέτειες στις οποίες εμπλέκονται κάθε φορά. Παράλληλα, έχουν εξαιρετική διάδραση μεταξύ τους, κάτι που συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη του διαπροσωπικού, και όχι μόνο, δράματος, κάτι που με τη σειρά του συμβάλλει και στη δραματουργική κορύφωση των εντάσεων που κλιμακώνονται κατά τη διάρκεια της πορείας της αφηγηματικής ροής. Και μπορεί η ιστορία αυτής, εκτός όλων των άλλων, να είναι κι εξαιρετικά πολυπρόσωπη, γεγονός που ίσως σας αποσυντονίσει κάπως στην αρχή της ανάγνωσης, όμως, σταδιακά, ο καθένας βρίσκει τη θέση του κι εξυπηρετεί ιδανικά τον ρόλο που του έχει ανατεθεί και κατ' επέκτασιν τον σκοπό του.

Εν κατακλείδι, το "Ο Οίκος της Γης και του Αίματος" είναι ένα ιδιαίτερο βιβλίο, με αρκετά καλή αφηγηματική ροή, με πολλές εκπλήξεις κι ανατροπές που συνεχώς σε κρατάνε σε εγρήγορση, με το ενδιαφέρον σου όχι απλά να παραμένει αμείωτο, αλλά να κορυφώνεται όσο περισσότερο βυθίζεσαι στον κόσμο αυτό, αφήνοντάς σε μάλιστα σε ένα από τα cliffhangers εκείνα που αγαπάμε να μισούμε, επειδή θα θέλαμε να έχουμε τη συνέχεια στα χέρια μας την ίδια εκείνη στιγμή. Σίγουρα, το αρχικό κείμενο θα μπορούσε να έχει καλύτερη επιμέλεια, κατά συνέπεια μικρότερη έκταση, αλλά αυτό είναι συχνό φαινόμενο στα βιβλία του είδους, οπότε, μάλλον το έχουμε κάπως συνηθίσει. Ως εκ τούτου, περιμένουμε τη συνέχεια με μεγάλη αγωνία, όχι μόνο γιατί έχουμε μια σκοτεινή κι επικίνδυνη περιπέτεια εν εξελίξει, αλλά και μια ερωτική ιστορία, που φαίνεται να έχει εξαιρετικές προοπτικές προοπτικές, κυρίως λόγω των ενδιαφέροντων χαρακτήρων αυτής -με μια φιλοφεμινιστική διάθεση, αλλά ειπωμένη έτσι όπως θα έπρεπε και όχι όπως συνηθίζεται τελευταία.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Sarah J. Maas
Μεταφραστής: Ελιασά Νοέλα
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 744
ISBN: 978-618-220-232-6