Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

O Καρλ Κόλχοφ δεν είναι ένας συνηθισμένος εβδομηνταπεντάχρονος. Είναι λάτρης των βιβλίων, ζει προσκολλημένος σε μια παλιότερη εποχή, και τον χαρακτηρίζει ένας πρωτόγνωρος ρομαντισμός.
Τις βραδινές ώρες, αφού το βιβλιοπωλείο κλείσει, παραδίδει βιβλία σε κάποιους ξεχωριστούς πελάτες, με τους οποίους με τον καιρό θα αποκτήσει ένα ιδιαίτερο δέσιμο.
Αποτελεί για αυτούς τον σύνδεσμό τους με τον έξω κόσμο και με τα βιβλία που τους μπρομηθεύει τους δίνει χαρά και γεμίζει τη ζωή τους.
Ξαφνικά όμως ο Καρλ θα χάσει τη δουλειά του.
Και τότε θα χρειαστούν η δύναμη τρων βιβλιων και έαν κοριτσάκι εννιά χρονών για να βρουν το θάρρος να προσεγγίσουν ο ένας τον άλλον...

Προσωπική άποψη:
Μία απ' τις μεγαλύτερες μάστιγες της εποχής μας είναι η μοναξιά, η έλλειψη συντροφικότητας, το αίσθημα πως δεν έχεις κανέναν πλάι σου με τον οποίο να μπορείς να μοιραστείς τις σκοτούρες, τις έγνοιες, τις χαρές και τις λύπες σου. Συναισθήματα που νιώθουν ακόμα και οι άνθρωποι εκείνοι που φαινομενικά περιτριγυρίζονται από πολλούς, που στην πραγματικότητα όμως δεν έχουν κανέναν αρκετά κοντά τους ώστε να μπορέσουν ν' αλαφρώσουν απ' όλα όσα τους βαραίνουν την ψυχή. Και ίσως είναι, όταν η συνειδητοποίηση αυτή, η στιγμή εκείνη που αρχίζεις να αναθεωρείς τις συνθήκες, τις καταστάσεις, τους ανθρώπους, μα πάνω απ' όλα όσα πίστευες για τον ίδιο σου τον εαυτό.

O Καρλ Κόλχοφ, παλιός βιβλιοπώλης, στα εβδομήντα πέντε του χρόνια, μοιάζει να είναι κολλημένος σε μιαν άλλη εποχή, πιο αθώα, πιο ρομαντική, που φαίνεται πως έχει περάσει ανεπιστρεπτί, κι εκείνος έχει επιλέξει να ζει στη μοναξιά του, με μοναδική του συντροφιά τα βιβλία που τόσο λατρεύει. Εργάζεται στο βιβλιοπωλείο του Γκούσταβ, του μέντορά του, και τα βράδια, αφού το βιβλιοπωλείο κλείσει, διανέμει στα σπίτια ορισμένων πελατών του, όμορφα και προσεκτικά τυλιγμένα βιβλία, οι παραλήπτες των οποίων τα περιμένουν με μεγάλη ανυπομονησία, αφού πάντοτε κάνει τις καλύτερες επιλογές για εκείνους. Όμως η κόρη του Γκούσταβ, που έχει αναλάβει τη διεύθυνση του βιβλιοπωλείου, δεν βλέπει με καλό μάτι την πράξη του αυτή, θεωρώντας την άσκοπη και χάσιμο χρόνου, όπως και τον ίδιο τον Καρλ τον οποίο αντιπαθεί χωρίς καμία προσπάθεια να το κρύψει.

Σε μία από τις βραδινές του παραδόσεις, ο Καρλ θα συναντήσει ένα εννιάχρονο κορίτσι, την Σάσα, και που παρά τις αντιρρήσεις του θα αρχίσει να τον συνοδεύει, έχοντας μέσα στο οξυδερκές μυαλουδάκι της σκέψεις για το πως να βοηθήσει τόσο τον Καρλ όσο και τους πελάτες του, με τον καθέναν από αυτούς να αντιμετωπίζει τα δικά του προβλήματα και να αντιπαλεύεις τις προσωπικές του δυστυχίες πίσω από τις κλειστές πόρτες του σπιτιού του και μακριά από τα βλέμματα του κόσμου. Με τα χρόνια, και παρά τον μοναχικό κι εσωστρεφή του χαρακτήρα, ο Καρλ έχει κατορθώσει να αναπτύξει μια πολύ ιδιαίτερη σχέση με τους πελάτες του βιβλιοπωλείου, που με την παρουσία της Σάσα στη ζωή του φαίνονται να ισχυροποιείται ακόμα περισσότερο, την οποία δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει, ακόμα κι αν χάσει τη δουλειά του, μια στιγμή που ξέρει πως δεν θα αργήσει να έρθει.

Το βιβλίο αυτό ανήκει στη νέα κατηγορία βιβλίων που καθιερώθηκε κυρίως μέσω του TikTok, την επιλεγόμενη feel good, και δεν θα μπορούσε ν' αποτελεί τίποτα λιγότερο από ένα απόλυτα αντιπροσωπευτικό δείγμα αυτής. Γιατί το βιβλίο αυτό καταφέρνει να ζεστάνει την καρδιά σου με χίλιους τρόπους, από την σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στον εσωστρεφή Καρλ και την εννιάχρονη Σάσα, μέχρι τη σχέση του με τους πελάτες του, την αλληλεπίδραση όλων τους με τα βιβλία και το πως αυτά καταφέρνουν ν' αποτελέσουν όχι απλά μια διέξοδο από τα προβλήματά τους, αλλά ένα νέο μονοπάτι που αν το διαβούν μπορεί να τους οδηγήσει στο φως και στην προσωπική λύτρωση που ο καθένας μας έχει ανάγκη και αποζητά, ακόμα κι αν αυτό συμβαίνει κι εκφράζεται με διαφορετικό τρόπο. Γιατί, στο τέλος της ημέρας, η ουσία είναι μία, και αυτή βρίσκεται στην εσωτερική μας γαλήνη και στις μικρές εκείνες στιγμές ευτυχίας που μας ολοκληρώνουν και που όλοι αξίζουν να έχουν.
 
Ο Henn έχει γράψει ένα πολύ όμορφο μυθιστόρημα, με πολύ έντονες λογοτεχνικές αναφορές σε πολύ σπουδαία βιβλία, τα οποία προσφέρουν πολλά, όχι μόνο ως αναγνώσματα ή ως αναφορές, όπως στην προκειμένη περίπτωση, αλλά ως προς τη δύναμη που έχουν συνολικά τα βιβλία στο να διαμορφώνουν χαρακτήρες, να μεταμορφώνουν τις ζωές μας και τελικά να μας καθορίζουν με τρόπους βαθύτερους απ' όσο θα μπορούσε ποτέ κανείς να φανταστεί. Άλλες φορές αστείο, άλλες βαθιά συγκινητικό, με γλώσσα απλή και με αφήγηση που ρέει σαν γάργαρο νεράκι, το "Ο ταχυδρόμος των βιβλίων" είναι ένα ανάγνωσμα που σου θυμίζει μια ζεστή κούπα κακάο ανάμεσα στις παλάμες σου μια βροχερή ημέρα, θυμίζοντάς σου πόσο επίπονη είναι η μοναξιά, η κακοποίηση, τα σημάδια που αφήνουν τα τραύματα του παρελθόντος, μα και πόσο σημαντική είναι η ανθρώπινη επαφή, πόσο λυτρωτική μπορεί να αποδειχθεί η φιλία, μα πόσο σπουδαία κι αναγκαία είναι η ενσυναίσθηση.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Carsten Henn
Μεταφραστής: Μαντή Μαρία
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 272
ISBN: 978-618-03-3638-2