Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Ρόζι Γκράχαμ έχει ένα πρόβλημα. Για να λέμε την αλήθεια, όχι μόνο ένα. Παραιτήθηκε από την καλά αμειβόμενη δουλειά της για να αφοσιωθεί κρυφά στη συγγραφή ρομαντικών βιβλίων.
Μόνο που η έμπνευση απουσιάζει και το διαμέρισμά της καταρρέει. Στην κυριολεξία. Με συνοπτικές διαδικασίες μετακομίζει προσωρινά στο σπίτι της κολλητής της, της Λίνα, όσο εκείνη βρίσκεται στο εξωτερικό. Αγνοεί όμως το εξής: Η Λίνα έχει παραχωρήσει προσωρινά το διαμέρισμά της στον ξάδερφό της Λούκας, το διαδικτυακό της crush, έναν ελκυστικό Ισπανό σέρφερ με γοητευτικό χαμόγελο και σπουδαίες μαγειρικές ικανότητες.
Ο Λούκας δέχεται να μείνει η Ρόζι μαζί του, τουλάχιστον προσωρινά. Και έχει μια εξωφρενική ιδέα για να τη βοηθήσει: να βγουν μαζί μερικά πειραματικά ραντεβού με σκοπό να επανέλθουν η έμπνευσή της για τη συγγραφή και η ρομαντική της διάθεση.
Η Ρόζι δεν έχει τίποτα να χάσει. Το επιπόλαιο crush της είναι υπό έλεγχο, αλλά ο χρόνος του Λούκας στη Νέα Υόρκη έχει ημερομηνία λήξης και έξι εβδομάδες μπορεί να μην είναι αρκετές ούτε για εκείνη ούτε για την προθεσμία της.

Προσωπική άποψη:
Το "Συγκάτοικοι με ημερομηνία λήξης" είναι το δεύτερο βιβλίο της σειράς "The Spanish Love Deception", το οποίο, αυτή τη φορά, μας αφηγείται τις περιπέτειες της ερωτικής ζωής της Ρόζι, της καλύτερης φίλης της Λίνα, την οποία συναντήσαμε στο πρώτο βιβλίο της σειράς -με την οποία, όπως φαίνεται, μοιράζονται το ίδιο εγκεφαλικό κύτταρο σε ό,τι αφορά τα αισθηματικά τους και αυτό δεν το λέω με διόλου κακή διάθεση, αντιθέτως, θα έλεγα πως στον πυρήνα του είναι αστείο, διασκεδαστικό και γλυκό, με έναν τρόπο που σίγουρα δεν σε κάνει να επαναπροσδιορίσεις την άποψή σου για τον έρωτα και τις σχέσεις, αλλά που σίγουρα το διασκεδάζεις.

Η Ρόζι, λοιπόν, έχει πάρει μια τεράστια απόφαση για τη ζωή της, χωρίς όμως να σκεφτεί τις συνέπειες που αυτή φέρει μαζί της. Μια απόφαση που δεν είναι άλλη απ' το να παρατήσει τη σίγουρη και σταθερή δουλειά της, ώστε να αφοσιωθεί στη συγγραφή ρομαντικών μυθιστορημάτων. Έλα όμως που η έμπνευση δεν λέει να την επισκεφτεί, ενώ την ίδια στιγμή της έρχεται ο ουρανός στο κεφάλι, κυριολεκτικά και μεταφορικά, με το ταβάνι του διαμερίσματός της να καταρρέει, άρα να είναι αναγκασμένη να το εγκαταλείψει. Και ποια είναι η καλύτερη λύση απ' το να πάει να μείνει προσωρινά στο διαμέρισμα της Λίνα, η οποία λείπει στο γαμήλιο ταξίδι της; Ή τουλάχιστον έτσι νόμιζε, μέχρι τη στιγμή που μπήκε σε αυτό, με το κλειδί της, διαπιστώνοντας πως κάποιος άλλος την έχει προλάβει κι έχει εγκατασταθεί εκεί.

Αυτός ο άλλος είναι ο Λούκας, ο ξάδερφος της Λίνα, σέρφερ από την Ισπανία με γοητευτικό χαμόγελο, που εκτός όλων των άλλων είναι και το διαδικτυακό crush της Ρόζι. Οι δυο τους βρίσκονται να μοιράζονται την ίδια στέγη, έστω και λίγο, αφού ο Λούκας σε έξι εβδομάδες πρόκειται να φύγει από την πόλη, αλλά μοιράζονται και κάτι ακόμα: τον προσωπικό τους χρόνο, με τον Λούκας να προτείνει στη Ρόζι να βγουν κάποια ραντεβού, θέλοντας να βοηθήσει με το ζήτημα του συγγραφικού της block. Κι όσο η Ρόζι αναζητά την έμπνευση μέσα απ' αυτά τα ραντεβού, σταδιακά αρχίζει ν' ανακαλύπτει κι άλλες πτυχές του εαυτού της που δεν ήξερε, μα κυρίως, συνειδητοποιεί πως όσα νιώθει για τον Λούκας δεν είναι επιπόλαια αλλά πως εξελίσσονται σε κάτι περισσότερο απ' αυτό, αλλά όταν το ψέμα μπλέκεται με την αλήθεια, πού τελειώνει το ένα και πού ξεκινά το άλλο;

Πάνω σε αυτό το τελευταίο βασίζεται όλη η ιδέα του βιβλίου, με την σχέση των Λούκας και Ρόζι να φαντάζει εξαιρετικά περίπλοκη, ενώ στην πραγματικότητα θα μπορούσε να είναι πολύ απλή. Όμως, σε μια εποχή όπου τα social media μάς έχουν "καταπιεί" και που οι άνθρωποι έχουμε μάθει να κρύβουμε τις αλήθειες που αφορούν τον εαυτό μας, ή έστω, να λέμε μισές αλήθειες, γιατί όταν τις πασπαλίζουμε με λίγο ψέμα μπορούν να γίνουν πιο θελκτικές, πόσο εύκολο είναι δύο άνθρωποι να ανοιχτούν πραγματικά μεταξύ τους, να ρίξουν κάτω οποιοδήποτε προσωπείο μπορεί να φοράνε, εγκαταλείποντας τις ανασφάλειές τους κι αφήνοντας, έστω κι ένα μέρος του εαυτού τους, στα χέρια κάποιου άλλου ανθρώπου; Ίσως όχι τόσο εύκολο όσο θα θέλαμε να πιστεύουμε, αλλά όχι και τόσο δύσκολο όσο ίσως να φοβόμαστε.

Η χημεία ανάμεσα στους δύο ήρωές μας είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, καθώς αποτελούν δύο δίπολα που θα μπορούσαν να συμπληρώνουν το ένα το άλλο. Ο Λούκας είναι ένας άντρας που έχει χάσει τον σκοπό του και δεν έχει ξεκάθαρο στόχο ή προορισμό, άρα δεν μπορείς να βασιστείς πάνω του, ενώ η Ρόζι είναι το στήριγμα όλων, εκείνη που δεν χάνει ποτέ την ψυχραιμία και τη λογική της. Ίσως, τελικά, ο πρώτος να πρέπει κάπου να βρει να "δέσει", ενώ η δεύτερη πρέπει να συνειδητοποιήσει πως δεν μπορεί να φορτώνεται τα βάρη όλων, πως πρέπει να εστιάσει στη ζωή της και καμιά φορά ν' αφήνεται στο κύμα. Το βιβλίο, στο σύνολό του, είναι αρκετά διασκεδαστικό, σίγουρα ανάλαφρο, έχει τις τρυφερές του στιγμές, και χωρίς ν' αποτελεί κολοφώνα της αισθηματικής λογοτεχνίας, σου κρατά όμορφη συντροφιά και σε κάνει να χαμογελάς -και καμιά φορά αυτό είναι το πιο σημαντικό απ' όλα.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Elena Armas
Μεταφραστής: Δελέγκος Μιχάλης
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 552
ISBN: 978-618-220-398-9