Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΕΡΔΙΣΕΙ…
ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΨΕΜΑΤΑ.
Γοητευτικός, επικίνδυνος και τόσο έξυπνος, που δεν κρύβεται, ο Κρίστιαν Χάρπερ είναι ένα τέρας ντυμένο με το άψογο κοστούμι ενός τζέντλεμαν. Ελάχιστα τον νοιάζει η ηθική και ακόμη λιγότερο η αγάπη, όμως δεν μπορεί να αρνηθεί την παράξενη έλξη που νιώθει για τη γυναίκα που ζει στον από κάτω όροφο. Είναι το αντικείμενο των πιο σκοτεινών πόθων του, ο μόνος γρίφος που δεν μπορεί να λύσει. Και όταν του δίνεται η ευκαιρία να την πλησιάσει, παραβιάζει τους κανόνες του για να της προσφέρει μια συμφωνία που δεν μπορεί να αρνηθεί.
Κάθε τέρας έχει την αδυναμία του. Εκείνη είναι η δική του.
Η εμμονή του.
Ο εθισμός του.
Η εξαίρεση στον κανόνα του.
***
Γλυκιά, ντροπαλή και εσωστρεφής παρά τη φήμη της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Στέλλα Αλόνσο είναι μια ρομαντική γυναίκα που κρατά την καρδιά της κλειστή. Κάνοντας δύο δουλειές, δεν έχει ούτε τον χρόνο ούτε τη διάθεση για σχέση. Όταν όμως μια απειλή από το παρελθόν της την οδηγεί στην αγκαλιά –και στο σπίτι– του πιο επικίνδυνου άντρα που έχει γνωρίσει ποτέ, μπαίνει στον πειρασμό να αφεθεί να νιώσει κάτι για πρώτη φορά μετά από καιρό. Γιατί, παρά την ψυχρή του φύση, ο Κρίστιαν την κάνει να νιώθει τα πάντα όταν είναι μαζί του.
Παθιασμένη.
Ασφαλής.
Πραγματικά ποθητή.
Η αγάπη τους είναι μπλεγμένη με μυστικά και ποτισμένη με ψέματα…
Και όταν η αλήθεια τελικά αποκαλύπτεται, κινδυνεύουν να χάσουν τα πάντα.

Προσωπική άποψη:
Όπως ίσως να θυμάστε, όταν ξεκίνησα να διαβάζω τη σειρά "Twisted" της Ana Huang, επηρεασμένη κι εγώ όπως και οι περισσότεροι από τον σάλο που είχε προκαλέσει κυρίως στην πλατφόρμα του TikTok, δεν είχα και την πιο θερμή ανταπόκριση, όχι γιατί αυτό που διάβασα δεν ήταν ευχάριστο, αλλά γιατί σε καμία των περιπτώσεων δεν άξιζε αυτό το hype που είχε προκαλέσει -είχα διαβάσει δεκάδες βιβλία του είδους μακράν καλύτερα, που δεν είχαν την ίδια ανταπόκριση, πράγμα που αποδεικνύει περίτρανα τη δύναμη του marketing. Ωστόσο, όσο η σειρά προχωρούσε, μπορούσα να διακρίνω τη συγγραφική εξέλιξη της Huang, αλλά και τη σοβαρότητα με την οποία άρχισε να αντιμετωπίζει την επιτυχία και την αναγνώρισή της, η αντανάκλαση της οποίας φαινόταν σε κάθε νέο της βιβλίο όλο και πιο πολύ, με το "Twisted lies" ν' αποτελεί το απαύγασμα όλο αυτού.

Αυτή τη φορά, ο πυρήνας της ιστορίας χτίζεται γύρω από τη θεματική των ανθρώπων που μπαίνουν σε μία εικονική σχέση, ο καθένας με τα δικά του, προσωπικά κίνητρα, προκειμένου να κερδίσουν κάτι από αυτήν, αλλά που στην πορεία δένονται κι έρχονται πιο κοντά -απ όσο, τουλάχιστον, θα περίμενε ο ένας απ' αυτούς, γιατί ο άλλος τείνει πάντοτε να είναι περισσότερο πρόθυμος να μετατρέψει το εικονικό σε πραγματικό. Έτσι κι εδώ, ο Κρίστιαν, ένα ανήθικο "τέρας" με τεράστια γοητεία, είναι αποφασισμένος να κατακτήσει τη γειτόνισσά του, Στέλλα, ό,τι κι αν χρειαστεί να κάνει, ακόμα κι αν παραβιάσει τους προσωπικούς του κανόνες. Κι όταν εκείνη θα βρεθεί υπό μιας απειλής από το παρελθόν της, ο Κρίστιαν είναι εκεί για να της προσφέρει αυτό που χρειάζεται για να προστατευτεί, αλλά κι αυτό που έχει ανάγκη ώστε να μπορέσει να αφεθεί, ίσως και για πρώτη φορά στη ζωή της, χωρίς καν να το καταλάβει, αλλά και χωρίς να έχει την πρόθεση να το αρνηθεί.

Το στοιχείο που μου άρεσε περισσότερο απ' όλα τα άλλα, είναι το πως η συγγραφέας χειρίστηκε τον Κρίστιαν, δεδομένου ότι πρόκειται για έναν χαρακτήρα που απέχει πολύ από τα πλαίσια και τα όρια της ηθικής και που θα μπορούσαμε να πούμε πως αποτελεί red flag σε αρκετά επίπεδα. Ωστόσο, και σε ό,τι αφορά τη σχέση του με την Στέλλα, αποδεικνύει πως αυτό που μπορεί να μην είναι ιδανικό για τους άλλους, μπορεί να είναι ιδανικό για κάποιον συγκεκριμένο άνθρωπο, όχι γιατί ο άνθρωπος αυτός έρχεται στα νερά του πρώτου, αλλά για εκείνος είναι που καταφέρνει να συμπληρώσει τα κενά του δεύτερου και να τον ολοκληρώσει έτσι όπως έχει πραγματικά ανάγκη. Κι ακριβώς αυτό συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση και ο τρόπος που το αποτυπώνει η Huang είναι τόσο αληθινός και άμεσος που δεν γίνεται να μην σε αγγίξει.

Από την άλλη, έχουμε τη Στέλλα, η οποία θα έλεγα πως αποτελεί ένα αρκετά κλασσικό δείγμα γυναίκας των σύγχρονων ημερών. Μια γυναίκα που άλλο δείχνει προς τα έξω, με τον κόσμο να εικάζει πράγματα για την προσωπικότητά της βασισμένος κυρίως στην εικόνα που προάγει μέσω των κοινωνικών της δικτύων, αλλά που στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο εσωστρεφής κι ανασφαλής απ' όσο θα μπορούσε κανείς να φανταστεί, με μια ανασφάλεια που μπορεί να φαίνεται ακόμα κι αφελής ορισμένες φορές, οι ρίζες της οποίας, όμως, βρίσκονται σε γόνιμα εδάφη για να συντηρηθούν. Ανασφάλειες που έχουν να κάνουν όχι μόνο με την σεξουαλικότητά της, αλλά και με τα όσα μπορεί να σκέφτεται και να αισθάνεται. Ανασφάλειες που για να σβήσουν, χρειάζονται τον σωστό άνθρωπο που θα ξεκλειδώσει τα σωστά κουτάκια, αποδεικνύοντας πως όλα είναι μια ιδέα, αρκεί να έχεις την διάθεση να αφεθείς και ν' απολαύσεις ό,τι έχει η ζωή να σου προσφέρει.

Για μένα, το κλείσιμο της τετραλογίας αποτελεί και το καλύτερο μέρος αυτής, με την Huang να έχει διανύσει πραγματικά πολύ μεγάλη απόσταση για να φτάσει ως εδώ. Στην πορεία της διαδρομής της, σαφέστατα κι εξελίχθηκε συγγραφικά, όχι μόνο ως προς τον τρόπο γραφής της, αλλά και ως προς το πως επιλέγει να αφηγηθεί τις ιστορίες της, με το δεύτερο να είναι το πιο σημαντικό απ' τα δύο καθώς, όπως έχω ξαναπεί πολλάκις, μια καλογραμμένη ιστορία δεν σημαίνει απαραίτητα πως είναι και μια ιστορία που μπορεί να "μιλήσει" στην καρδιά μας. Και μπορεί η Huang να μην έκανε την πιο δυνατή εκκίνηση, ωστόσο, σε κάθε της βήμα έδινε κάτι ακόμα περισσότερο, φτάνοντας στο photo finish με τον πιο εκρηκτικό και πλήρες τρόπο που θα μπορούσε, καταφέρνοντας να φτάσει στην κορύφωσή του αυτό που φάνταζε αδύνατον.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Ana Huang
Μεταφραστής: Σωτηροπούλου Χριστίνα
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 672
ISBN: 978-960-645-511-7