Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Η Πιπ Φιτζ-Αμόμπι στοιχειώνεται από την τελευταία της έρευνα.
Σύντομα, όμως, παρουσιάζεται μία νέα υπόθεση, η οποία την αφορά… Αρχίζει να λαμβάνει απειλητικά μηνύματα με την ερώτηση: Ποιος θα ψάξει για σένα όταν εξαφανιστείς;
Γρήγορα η Πιπ ανακαλύπτει τη σχέση ανάμεσα στον διώκτη της και έναν κατά συρροή δολοφόνο, αλλά οι αστυνομικοί αρνούνται να αναλάβουν δράση…

Προσωπική άποψη:
Η σειρά βιβλίων "Οδηγός φόνων για καλά κορίτσια" της Holly Jackson, που αγαπήθηκε από το αναγνωστικό κοινό κυρίως εξαιτίας της ιδιαίτερης πρωταγωνίστριάς του, ολοκληρώνεται με το τρίτο βιβλίο αυτής. Κι αν υπάρχει μία λέξη που θα μπορούσε να χαρακτηρίσει το βιβλίο αυτό, δεν είναι άλλη από το... controversial, για να μιλήσουμε και στη γλώσσα της νέας γενιάς. Και πράγματι, το φινάλε της τριλογίας είναι τόσο αμφιλεγόμενο, από τόσες διαφορετικές οπτικές, που αναμφίβολα εγείρει ερωτήματα, συζητήσεις και ηθικές ανησυχίες και προβληματισμούς, παίρνοντας μια εντελώς διαφορετική στροφή απ' αυτή που θα περιμέναμε. Το αν ξαφνιάζει ευχάριστα ή όχι, εξαρτάται από το πρίσμα που θα επιλέξεις να το εξετάσεις.

Η Πιπ δεν βρίσκεται στην καλύτερη φάση της ζωής της. Αντιθέτως, μετά την τελευταία της περιπέτεια, υποφέρει από PTSD -μετατραυματικό στρες-, με το οποίο παλεύει σε μια προσπάθειά της να το ξεπεράσει, πράγμα που φαντάζει διόλου εύκολο. Και σύντομα τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα για εκείνη, όταν μπλέκεται σε μια υπόθεση που την αφορά σε προσωπικό επίπεδο, αφού αρχίζει να λαμβάνει μυστηριώδη μηνύματα που απειλούν τη ζωή της. Σύντομα θα ανακαλύψει πως σύνδεση ανάμεσα στον διώκτη της και έναν κατά συρροή δολοφόνο, όμως, όσο κι αν προσπαθεί να πείσει την αστυνομία για τον κίνδυνο που διατρέχει, οι προσπάθειές της πέφτουν στο κενό, και τα πράγματα δεν αργούν να πάρουν μια σκοτεινή τροπή, με συνέπειες που δεν θα επηρεάσουν μόνο την ίδια, αλλά και όσους βρίσκονται γύρω της.

Μέχρι τώρα, η σειρά ήταν μια cozy young adult περιπέτεια μυστηρίου με στοιχεία θρίλερ, που ακόμα και στις πιο σκοτεινές της στιγμές δεν έχανε τον νεανικό και fun χαρακτήρα της, όχι τουλάχιστον μέχρι το φινάλε του δεύτερου βιβλίου, όπου ήδη μπορούσαμε να αντιληφθούμε πως τα πράγματα πρόκειται να αλλάξουν σύντομα. Και αυτό ακριβώς συνέβη, με την Πιπ να μην είναι πλέον το χαρούμενο, δυναμικό και γεμάτο ενθουσιασμό και περιέργεια κορίτσι που ήταν άλλοτε, βγαίνοντας από την ζώνη ασφαλείας της και αλλάζοντας τα χρώματα του χαρακτήρα της. Εκεί που βρισκόταν στο φως, αρχίζει να τείνει όλο και περισσότερο προς το σκοτάδι, ακολουθώντας μια πορεία που αναπόφευκτα την οδηγεί στην κορύφωση ενός δράματος που δεν έρχεται χωρίς επιπτώσεις, τόσο σε πρακτικό όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο. Γιατί, τώρα πια, η Πιπ ακροβατεί πάνω στη διαχωριστική γραμμή που χωρίζει το ηθικό απ' το ανήθικο, και καλείται να κάνει επιλογές απ' τις οποίες δεν υπάρχει επιστροφή.

Δεν θέλω να πω πολλά πράγματα αναφορικά με την πλοκή, δεδομένου ότι και το παραμικρό στοιχείο θα μπορούσε να καταστρέψει την ένταση της πλοκής, έτσι όπως η Jackson την έχει χτίσει με έναν περίτεχνο και πολύ δυνατό τρόπο, που αξίζει να βιώσετε γνωρίζοντας όσο το δυνατόν λιγότερο. Εκεί που μπορώ, και θαρρώ πως πρέπει να σταθεί κανείς περισσότερο, είναι πόσο καλά χειρίζεται την ηρωίδα της μέσα σε ένα πλαίσιο απολύτως ακραίων συνθηκών, που την σπρώχνουν στο να κάνει πράγματα που φαινομενικά είναι έξω από τον χαρακτήρα της, αλλά που με τις υπάρχουσες συνθήκες έχουν μια πολύ λογική βάση -χωρίς αυτό να σημαίνει πως η βάση αυτή ακολουθεί ορθολογικούς ή ηθικούς κανόνες. Η συγγραφέας αναλύει άψογα το ψυχογράφημα της Πιπ, όσο περισσότερο εκείνη βυθίζεται στο σκοτάδι, αποδίδοντας με ρεαλισμό και αληθοφάνεια το πόσο δύσκολο είναι το να παλεύει κανείς με ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας, πόσο αυτό επηρεάζει την κρίση και τις αποφάσεις του, αλλά και πόσο πολύ μπορεί να μας καθορίσει το να έρθουμε σε επαφή με την χειρότερη πλευρά των ανθρώπων, κάτι απ' το οποίο δεν μπορούμε να βγούμε αλώβητοι.

Η αλήθεια είναι πως το βιβλίο με δίχασε! Γνωρίζω πολύ καλά πως στη ζωή δεν είναι όλα άσπρα ή μαύρα, αλλά έχω την πεποίθηση πως η πιο δύσκολα διαχειρίσιμη ζώνη είναι η γκρι, γιατί εκεί είναι που το τοπίο είναι πιο θολό. Υπάρχει ένα πολύ λεπτό όριο ανάμεσα στο να κάνεις αυτό που είναι ηθικά σωστό κι αυτό που είναι σωστό για σένα. Είναι πολύ εύκολο από θύμα να γίνεις θύτης, χρειάζεται μόνο μια στιγμή. Και είναι πολύ πιο εύκολο να πάρεις αποφάσεις που δεν είναι απαραίτητα οι ιδανικές, αν θεωρείς πως αυτές είναι που θα προστατέψουν όχι απαραίτητα εσένα, αλλά όλους εκείνους που νοιάζεσαι και αγαπάς. Γιατί ακόμα κι αν προστατεύσεις τελικά τον εαυτό σου, δεν σημαίνει πως προστατεύεις παράλληλα και την ψυχή σου, όχι αν πρότερα την έχεις διαλύσει σε χίλια κομμάτια, ζώντας με τον φόβο και την απώλεια να κυριαρχούν πάντα στην καρδιά σου. Δυνατό, με γρήγορη ροή και καταιγιστική δράση, με έντονα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα, σασπένς και αγωνία, μα και ένα φινάλε που σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό, το φινάλε της τριλογίας αυτής δεν ξέρω αν είναι ιδανικό, αλλά σίγουρα είναι από εκείνα που δεν ξεχνάς ποτέ.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Holly Jackson
Μεταφραστής: Γιαννίσης Βαγγέλης
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 568
ISBN: 978-618-220-424-5