Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ.
Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ.
Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ.
Η Μπράις Κουίνλαν και ο Χαντ Αθαλάρ προσπαθούν να ζήσουν ήρεμα. Έσωσαν την Κρέσεντ Σίτι την περασμένη άνοιξη, αλλά με τόσες ανατροπές στη ζωή τους τον τελευταίο καιρό, είναι πολύ δύσκολο να χαλαρώσουν και να δουν τι τους επιφυλάσσει το μέλλον.
Οι Αστέρι κράτησαν τον λόγο τους μέχρι στιγμής, αφήνοντάς τους ανενόχλητους. Αλλά με τους επαναστάτες να απειλούν την εξουσία των Αστέρι, ο κίνδυνος για σκληρά αντίποινα αυξάνεται. Καθώς η Μπράις, ο Χαντ και οι φίλοι τους παρασύρονται στα σχέδια των επαναστατών, καλούνται να αποφασίσουν: να μείνουν αδρανείς ενώ οι άλλοι καταπιέζονται ή να πολεμήσουν ενάντια στην αδικία; Η αδράνεια όμως δεν τους ταίριαζε ποτέ.
Σε αυτή την αισθησιακή, γεμάτη δράση και αγωνία συνέχεια της τριλογίας του «Κρέσεντ Σίτι», η Sarah J. Maas υφαίνει μια μαγευτική ιστορία ενός κόσμου που ετοιμάζεται να εκραγεί και αυτών που θα κάνουν τα πάντα για να τον σώσουν.

Προσωπική άποψη:
Η Sarah J. Maas επιστρέφει με το δεύτερο βιβλίο της δημοφιλούς σειράς της "Κρέσεντ Σίτι", για να συνεχίσει την κατάδυσή της στον σκοτεινό, άγριο κι επικίνδυνο κόσμο που μας σύστησε πριν από περίπου μισό χρόνο -και ο οποίος έγινε αφορμή πολλών συζητήσεων, δεδομένου ότι η συγγραφέας πήρε μια στροφή που ίσως πολλοί να μην περίμεναν, προσεγγίζοντας το adult fiction και αφήνοντας πίσω της το youg adult fiction, κάτι για το οποίο ορισμένοι δεν ήταν προετοιμασμένοι, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να βρεθούν προ εκπλήξεων. Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί το ότι η Maas ξέρει να δημιουργεί κόσμους, να τους κατακτά ολότελα και να μας τους συστήνει με τον πιο γοητευτικό και καθηλωτικό τρόπο που θα μπορούσε -ακόμα και τις φορές εκείνες που παρασύρεται και φλυαρεί λίγο περισσότερο απ' όσο θα θέλαμε.

Οι Μπράις και ο Χαντ, αφού κατάφερνα να σώσουν την Κρέσεντ Σίτι, προσπαθούν να ζήσουν μια ήρεμη ζωή, μακριά από εντάσεις, ωστόσο αυτό αποδεικνύεται δυσκολότερο στην πράξη απ' όσο θα περίμεναν, δεδομένου ότι είναι ακόμα βαθιά επηρεασμένοι απ' όσα τους συνέβησαν κι απ' όσα αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν, με το μέλλον να παραμένει αμφίρροπο.Μπορεί οι Αστέρι να έχουν μείνει πιστοί στον λόγο τους και να τους έχουν αφήσει στην ησυχία τους, όσο όμως οι επαναστάτες απειλούν την εξουσία τους, κανείς δεν μπορεί να επαναπαυτεί και να πιστέψει πως αυτή η ηρεμία θα κρατήσει για πάντα. Και κάπως έτσι, έρχεται η στιγμή που τόσο οι ίδιοι όσο και οι φίλοι τους, φτάνουν σε ένα σημείο όπου καλούνται ν' αποφασίσουν αν θα παραμείνουν αμέτοχοι, βλέποντας άλλους να καταπιέζονται, ή αν θα εναντιωθούν μαζί με τους επαναστάτες, προκειμένου να καταπολεμήσουν την αδικία που συμβαίνει γύρω τους.

Θεωρητικά, τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με το πρώτο βιβλίο της σειράς, είχαμε να κάνουμε με μια ιστορία, ο κεντρικός άξονας της οποίας στηριζόταν στο μυστήριο που την περιέβαλε. Ένα μυστήριο στο οποίο, θεωρητικά πάλι, είχε δοθεί μια λύση, άρα η ιστορία θα μπορούσε να τραβήξει ένα εντελώς διαφορετικό μονοπάτι αυτή τη φορά. Όμως η Maas επιλέγει να μην απομακρυνθεί από αυτό, να το αξιοποιήσει ενεργά και στο δεύτερο βιβλίο της σειράς -μια σοφή απόφαση κατ' εμέ, ειδικά έτσι όπως το χειρίστηκε- και να δώσει στην ιστορία της μια διαφορετική κατεύθυνση μεν, όχι μακριά από την αρχική της προσέγγιση δε, επιτρέποντας έτσι στο εύρος της αφήγησης ν' ανοίξει ακόμα περισσότερο, αλλά και στους χαρακτήρες της να αναδιαμορφωθούν μέσα στην πορεία της εξέλιξης της ιστορίας, οδηγώντας του σε μια ενδοσκόπηση, μα και μια αναθεώρηση όσων πίστευαν ή είχαν αποφασίσει μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Είμαι λίγο διχασμένη σε ό,τι αφορά τον ρυθμό της αφήγησης. Ναι μεν μου έδωσε την αίσθηση πως ήταν κάπως αργός συγκριτικά με το πρώτο βιβλίο της σειράς, ωστόσο, νομίζω πως λειτούργησε καλύτερα ως πως το προς μετέδωσε τις πληροφορίες στον αναγνώστη. Σε αυτό ίσως να συμβάλλει και το γεγονός πως η συγγραφέας μάς είχε δώσει ήδη υπερβολικά πολλές πληροφορίες αναφορικά με το σύμπαν της ιστορίας της, από το πρώτο κιόλας βιβλίο, γεγονός που επέτρεψε στο δεύτερο να οδηγήσει τον αναγνώστη με πολύ οργανικό τρόπο στο να εστιάσει στα πιο ουσιώδη σημεία της αφήγησης, χωρίς η προσοχή του να αποσπάται από μικρές λεπτομέρειες που όλες μαζί αποτελούν ένα σύνολο που καλείσαι να ερμηνεύσεις, γιατί ήδη τις έχεις κατανοήσει και γνωρίζεις τον τρόπο με τον οποίο αυτές λειτουργούν.

Οι πολλαπλές αφηγηματικές οπτικές θα μπορούσαν να έχουν λειτουργήσει αρνητικά, όμως στην προκειμένη συνέβαλλαν στο ακριβώς αντίθετο καθώς, όχι μόνο είχαμε ολοκληρωμένα κεφάλαια και αφηγηματικές ενότητες, με την κάθε μία απ' αυτές να κάνει τον κύκλο τους, αλλά και την οπτική χαρακτήρων που δεν λειτουργούν απλά ως πιόνια για χάρη της εξέλιξης της πλοκής, αλλά που αποτελούν ζωτικά όργανα αυτής, τόσο ως μονάδες όσο και όλοι μαζί ως ομάδα, έχοντας μια ιδιαίτερη δυναμική που είναι αδύνατον να μην την απολαύσεις. Σαφέστατα, οι αντρικοί χαρακτήρες είχαν περισσότερο χρόνο απ' ότι οι γυναικείοι, όμως δεν θα έλεγα πως αυτό με ενόχλησε, όχι απ' τη στιγμή που αυτό εξυπηρέτησε τους σκοπούς της αφήγησης και επ' ουδενί λόγο δεν είχε άλλη διάθεση. Τέλος, το φινάλε ήταν άκρως εντυπωσιακό, από εκείνα που σε αφήνουν με κομμένη την ανάσα, οπότε, το να περιμένεις με αγωνία το επόμενο βιβλίο της σειράς, δεν είναι παρά μονόδρομος.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Sarah J. Maas
Μεταφραστής: Ελιασά Νοέλα
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 744
ISBN: 978-618-220-517-4