Τα Χριστούγεννα βρίσκονται μόλις μια βδομάδα μακριά και είμαι βέβαιη πως αρκετοί από εσάς αναζητάτε τα κατάλληλα εορταστικά δώρα για τους μικρούς σας φίλους. Κι αν τα βιβλία δεν αποτελούν μια απ' τις καλύτερες επιλογές, τότε δεν ξέρω τι άλλο θα μπορούσα να είναι. Οι εκδόσεις Μεταίχμιο, λοιπόν, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εξέδωσαν μερικούς υπέροχους τίτλους που απευθύνονται σε παιδιά, "ταξιδεύοντάς" τα με τον πιο όμορφο τρόπο, κάνοντάς τα να νιώσουν τη μαγεία των ημερών, αλλά και θυμίζοντάς τους πιο είναι το πραγματικό νόημα αυτών.

"Τα πιο όμορφα Χριστούγεννα" της Kerstin Hau:
Ο Βινς Νυφίτσας, όπως λέει και το επίθετό του, είναι μια νυφίτσα που λατρεύει τον χειμώνα, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως αυτόματα λατρεύει και τα Χριστούγεννα. Έχει άλλα ενδιαφέροντα κι άλλες έννοιες, όμως όλο αυτό αλλάζει όταν θα παρατηρήσει το χριστουγεννιάτικο δέντρο έξω από το παράθυρό του, τα λαμπάκια του οποίου αναβοσβήνουν και ξυπνούν μια σπίθα μέσα του, κάνοντάς τον να αναρωτηθεί, για πρώτη φορά στη ζωή του, αν μπορεί κι εκείνος ν' απολαύσει όσα απολαμβάνουν κι όλοι οι άλλοι τη μέρα αυτή. Έτσι, παρακολουθούμε τον ήρωά μας να συζητάει με τους φίλους, με τον καθέναν απ' αυτούς να του εξηγεί τους προσωπικούς του λόγους που καθιστούν τα Χριστούγεννα μια μοναδική μέρα, με κάθε κίνητρο ν' αποτελεί κι ένα λιθαράκι της εικόνας του τι σημαίνουν τα Χριστούγεννα συνολικά, ποιο είναι το πραγματικό τους νόημα, μα πάνω απ' όλα το ότι είναι μοναδικά, επειδή είναι μια μέρα που μοιραζόμαστε δώρα, στιγμές, συναισθήματα, χαμόγελα και γέλια με εκείνους που πραγματικά αγαπάμε. Συνδυαστικά με την πολύ όμορφη και ζωηρή εικονογράφηση της Laura Bednarski, το μοντέρνο αυτό παραμύθι αποτελεί μια ξεχωριστή επιλογή για παιδιά ηλικίας 3 ετών κι άνω, την οποία προτείνω ανεπιφύλακτα.

"Τι είναι Χριστούγεννα;" του Eoin McLaughlin:
Ο Σκαντζόχοιρος και η Χελώνα, οι δυο πολυαγαπημένοι ήρωες της σειράς της "Αγκαλιάς", επιστρέφουν, με ένα πολύτιμο μήνυμα για τα Χριστούγεννα, το οποίο θέλουν να μοιραστούν με παιδάκια ηλικία 3 ετών και άνω. Ένα μήνυμα που μας θυμίζει πως η σημασία των Χριστουγέννων δεν βρίσκεται στο να παίρνουμε δώρα, να τρώμε γλυκά και άλλες λιχουδιές, να τραγουδάμε χριστουγεννιάτικα τραγούδια, αν κι αρκετοί φαίνεται να το πιστεύουν αυτό, με τον καθένα να υπερασπίζεται την άποψή του. Κάτι που δημιουργεί φασαρία κι αναστάτωση, με τους μικρούς μας πρωταγωνιστές να χρειάζονται μια στιγμή ηρεμίας, προκειμένου να αναλογιστούν τι είναι πραγματικά τα Χριστούγεννα. Μια απάντηση που μόνο μέσα στην καρδιά του μπορεί να βρει κανείς, αφού το πραγματικό τους νόημα δεν βρίσκεται πουθενά αλλού παρά μόνο στην αγάπη, μα και στις στιγμές που μοιραζόμαστε μαζί με όσους αγαπάμε. Όμορφο, τρυφερό, συγκινητικό και βαθιά αληθινό, με την εικονογράφηση της Polly Dunbar να "ντύνει" με πολύ όμορφο τρόπο την αφήγηση, ο συγγραφέας μάς προσφέρει μια ακόμα ιστορία που αξίζει να διαβαστεί και που περνάει το σημαντικότερο μήνυμα απ' όλα.

"Ο μικρός δράκος Καρύδας - Χριστούγεννα στη δρακοσπηλιά" του Ingo Siegner:
Απευθυνόμενο σε παιδιά λίγο μεγαλύτερης ηλικίας -5 ετών και άνω- και με μια πιο παχιδιάρικη διάθεση και διασκεδαστική προσέγγιση, ένας ακόμα τίτλος έρχεται να προστεθεί στην πολύ δημοφιλή κι αγαπημένη σειρά βιβλίων "Ο μικρός δράκος Καρύδας" του Ingo Siegner, που εδώ και πολλά χρόνια έχει κατακτήσει τις καρδιές των μικρών αναγνωστών. Μια ιστορία άκρως χριστουγεννιάτικη, απολαυστική, όπου ο μικρός δράκος Καρύδας, ο φαγανόδρακος Όσκαρ και η σκαντζοχοιρίνα Ματίλντα ψάχνουν ένα ξεχωριστό χριστουγεννιάτικο δώρο για τον φίλο τους, τον ελεφαντόδρακο Γιουβαρλά. Κι εκεί που θαρρείς πως δεν υπάρχει απάντηση, πόσο μάλλον ιδανικό δώρο -όχι όταν η σπηλιά του φίλου σου είναι γεμάτη από όμορφα και ξεχωριστά πράγματα-, τότε σου έρχεται η πιο φαϊνή και ξεχωριστή ιδέα, που μπορεί να οδηγήσει σε ένα ξέφρενο... "πάρτι". Ανατρεπτικό, γρήγορο, ψυχαγωγικό, το σχέδιο του μικρού μας πρωταγωνιστή θα χαρίσει απολαυστικές στιγμές ανάγνωσης στους μικρούς μας φίλους, αλλά και γιατί όχι, στους μεγάλους συνοδοιπόρους αυτών, τούτες τις άγιες μέρες, όπου οι οικογενειακές στιγμές αποδεικνύονται δώρο ανεκτίμητης αξίας.