Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Όταν η Χέλενα κληρονομεί το διαμέρισμα των παππούδων της στην Αθήνα, κυριεύεται από τις αναμνήσεις των καλοκαιριών που είχε περάσει μαζί τους στα παιδικά της χρόνια κατά, την περίοδο της χούντας. Ο σκληρός και απόμακρος παππούς της ήταν στρατηγός στο δικτατορικό καθεστώς και, καθώς η Χέλενα ξεσκαρτάρει τα σκονισμένα δωμάτια, ανακαλύπτει πλήθος πολύτιμων αντικειμένων και αρχαιοτήτων. Πώς κατάφερε ο παππούς της να συγκεντρώσει έναν τέτοιο θησαυρό; Και ποιο ήταν το ανθρώπινο τίμημα;
Η αποφασιστικότητα της Χέλενα να βρει τις απαντήσεις μετατρέπεται σε ενθουσιασμό όταν ο έρωτάς της για τον αινιγματικό Νικ την οδηγεί να εργαστεί εθελοντικά μαζί του σε μια ανασκαφή σε ένα αιγαιοπελαγίτικο νησί. Τα ευρήματά τους θα γιγαντώσουν τη λαχτάρα της να προστατέψει τα αρχαία κειμήλια και να καταλάβει από πού προήλθε η συλλογή του παππού της.
Άθελά της βρίσκεται μπλεγμένη σ’ ένα επικίνδυνο δίκτυο αρχαιοκαπηλίας και αντιμέτωπη με μια προδοσία που θα κλονίσει τον κόσμο της και όλα όσα πίστευε και ένιωθε. Θα μπορέσει να βρει το κουράγιο να συγχωρήσει και να προχωρήσει στη ζωή της;

Προσωπική άποψη:
Τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του "Μια νύχτα του Αυγούστου", συνέχεια του αγαπημένου best seller "Το νησί", που την έκανε γνωστή σε ολόκληρο τον πλανήτη και εξαιρετικά αγαπητή στη χώρα μας, η Victoria Hislop επιστρέφει με ένα νέο μυθιστόρημα, η δράση του οποίου τοποθετείται για μια ακόμα φορά στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας ξανά την αγάπη της συγγραφέως για τη χώρα, την Ιστορία, αλλά και τους ανθρώπους αυτής, χωρίς ωστόσο να ωραιοποιεί τίποτα αυτά, παρουσιάζοντας τόσο το φως όσο και το σκοτάδι τους -γιατί όλα σε τούτη τη ζωή έχουν δύο όψεις και δύο οπτικές, και οφείλεις να μην παραβλέπεις και να μην απορρίπτεις καμία απ' αυτές.

Πρωταγωνίστρια της ιστορίας μας είναι η Χέλενα, η οποία επισκέπτεται την Αθήνα και το διαμέρισμα των παππούδων της, που περνάει ως κληρονομιά στα χέρια της, και μπαίνοντας μέσα σε αυτό κατακλύζεται από νοσταλγικές μνήμες των παιδικών της χρόνων και πιο συγκεκριμένα τα καλοκαίρια της περίοδο της δικτατορίας, όπου τα περνούσε μαζί τους, με τον παππού της να υπηρετεί ως στρατιωτικός το καθεστώς. Κι εκεί, ανάμεσα σε άλλα σκονισμένα αντικείμενα, ανακαλύπτει έναν μεγάλο αριθμό αρχαιοτήτων και διαφόρων άλλων αντικειμένων πολύ μεγάλης αξίας, γεγονός που γεννά μέσα της ένα μεγάλο ερώτημα: Πώς περιήλθαν όλα αυτά στην κατοχή του παππού της και τι κόστισε αυτός ο θησαυρός για να περιέλθει στα χέρια του;

Αυτή είναι μόνο η αρχή του "ταξιδιού" της αφού, ενώ ψάχνει απαντήσεις για την οικογένειά της, θα βρεθεί σε ένα αιγαιοπελαγίτικο νησί, στα πλαίσια μιας αρχαιολογικής ανασκαφής, έπειτα από την πρόταση του γοητευτικού και μυστηριώδους Νικ, που την συνεπαίρνει. Χωρίς να το γνωρίζει, όμως, έχει μπλεχτεί άθελά της σε μια υπόθεση πολύ μεγαλύτερη από εκείνη, με αρχαιοκάπηλους να απειλούν ακόμα και την ίδια της τη ζωή, την ίδια στιγμή που η πίστη της απέναντι σε όσα πίστευε κι αγαπούσε κλονίζεται και όλα μοιάζουν να καταρρέουν σαν πύργος από τραπουλόχαρτα. Μια στιγμή που όλοι μας έχουμε αντιμετωπίσει, λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο, και που όπως και η Χέλενα βρεθήκαμε μπροστά σε ένα απ' τα μεγαλύτερα διλήμματα της ζωής, εκείνο της συγχώρεσης, που μπορεί να φαντάζει απλό, αλλά διόλου έτσι δεν είναι.

Η Hislop έχει μια πολύ ιδιαίτερη ικανότητα στο να ζωντανεύει εικόνες μέσα από τις λέξεις της και η συγκεκριμένη ιστορία δεν θα μπορούσε ν' αποτελεί εξαίρεση του κανόνα. Πραγματικά, νιώθεις σαν να βρίσκεσαι μαζί με τη Χέλενα, περιδιαβαίνοντας όλες αυτές τις ομορφιές που κρύβει ο τόπος μας και που ίσως να μην εκτιμάμε πάντοτε όσο τους αξίζει, ενθυμούμενοι την αξία τους όταν αυτή αποτυπώνεται μέσα από τα μάτια και το συναίσθημα κάποιου άλλου. Παράλληλα, και παρά τον εκτεταμένο όγκο του βιβλίου, καταφέρνει να χτίσει μία πλοκή που αν και αργεί κάπως να μπει στο κυρίως θέμα της, λειτουργεί με τόσο όμορφα δομημένο τρόπο που δεν νιώθουμε καμία απολύτως δυσανασχέτηση σχετικά με αυτό, με τη δράση να κορυφώνεται συνεχώς, με τις αποκαλύψεις να έρχονται και ν' ανατρέπουν όλα μας τα δεδομένα, πόσο μάλλον τις σταθερές στη ζωή της Χέλενα, πολύ έξυπνα και οργανικά, με την αφήγηση να μας παρασύρει και να μας παίρνει μαζί της.

Η Χέλενα καλείται να αντιμετωπίσει το βάναυσο παρελθόν της οικογένειάς της, το οποίο κι αγνοούσε, και να αποφασίσει αν μπορεί να συμβιβαστεί με αυτό ή όχι, αλλά και τι μπορεί να κάνει στη ζωή της από δω και στο εξής, σύμφωνα πάντα με το μονοπάτι που τελικά θα επιλέξει. Ένας πολύ ιδιαίτερος χαρακτήρας, την εξέλιξη του οποίου παρακολουθούμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, όχι μόνο λόγω του θάρρους και της αποφασιστικότητας που την χαρακτηρίζει, αλλά και για το βαθύ αίσθημα δικαίου που υπάρχει μέσα στην ψυχή της, κάτι που την καθιστά αξιοθαύμαστη, πολύ περισσότερο δε σε μια εποχή που τα όρια της δικαιοσύνης είναι πιο θολά από ποτέ. Συνολικά, μια πολύ όμορφη κι ενδιαφέρουσα ιστορία, με μια ακόμα πιο ενδιαφέρουσα πρωταγωνίστρια, που μας προσφέρει ένα ακόμα "ταξίδι" σε κάποιες πτυχές της Ιστορίας της χώρας μας, που μπορεί να μην είναι οι πιο όμορφες, όμως εκτιμάμε την αλήθεια τους και πολύ περισσότερο τον σεβασμό με τον οποίο αυτή αποτυπώθηκε από την Hislop.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Victoria Hislop
Μεταφραστής: Πίπη Φωτεινή
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 576
ISBN: 978-618-01-5357-6