"Στην Πρωτεύουσα της Βλαχίας" του Γεώργιου Διον. Πουκαμισά

Στο Βουκουρέστι, την Πρωτεύουσα της Ρουμανίας αναφέρεται το τελευταίο βιβλίο του Πρέσβεως ε.τ. Γεωργίου Διον. Πουκαμισά, το οποίο μόλις κυκλοφόρησε.
Τιτλοφορείται “Στην Πρωτεύουσα της Βλαχίας”, απευθύνεται σε “ψαγμένους” της ιστορίας και “ποτίζει” με έντονα αποτυπώματα άψυχες, κατά τα λοιπά, πόλεις, όπου η Ελλάδα και ό,τι αυτή συνοψίζει πέρασε με τρόπο ανεξίτηλο. Το Βουκουρέστι είναι μία από τις ιστορικές πόλεις που εμπίπτουν σε αυτήν την περίπτωση, πρόταση γιά ταξίδι ή νοερή αναδρομή.
Με την ευκαιρία ενός από τα ταξίδια του στο Βουκουρέστι, ο συγγραφέας που εχρημάτισε Πρέσβυς της Ελλάδος στη Ρουμανία γιά περισσότερο από τέσσερα χρόνια (2008-2012), “χρωματίζει” με έντονο χρώμα παράδοσης και καταγραφής της συμβολής στον πολιτισμό και όχι μόνον, τη συναρπαστική αυτή πόλη.Το Βουκουρέστι, όπου, περιδιαβαίνοντας του δρόμους του, μπορεί να δει να περνούν από αυτούς προσωπικότητες της καθ’ ημάς ιστορίας…
Εξ ου και ο Πουκαμισάς έρχεται να σημειώσει: “Πήρα μία γερή δόση αυτής της πόλης που μάς στέγασε, που μάς ανάστησε γιά δύο αιώνες, την πόλη που χωρίς τους Ρωμιούς της, δεν θα είχε γίνει αυτή που έγινε, της πόλης που πάνω τώρα που πατώ, που κρύβει μυστικά των εμπόρων, λογίων, επαναστατών, αλλά και μεταπολεμικά φυγάδων Ελλήνων, όπως ο ευγενής Κώστας Καραγιώργης, ο Μενέλαος Λουντέμης.Της πόλης του Δημητρίου Καταρτζή,του Γεωργάκη Ολύμπιου, του Γεωργίου Λεβέντη, του Επαμεινώνδα Φραγκούδη, του Νικολάου Μυροψού και των Χρυσοβελόνηδων, που ήταν το αποκούμπι Ελλήνων την Πόλης, της Θράκης, της Πίνδου, του Βουκουρεστίου που σώζει τα περισσότερα ίσως ελληνικά παλαίτυπα εκτός Αγίου Όρους”.