"Κρέσεντ Σίτι - No 3: Ο οίκος της φλόγας και της σκιάς" της Sarah J. Maas

EΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ.
ΜΙΑ ΑΣΤΡΑΠΙΑΙΑ ΣΠΙΘΑ.
ΜΙΑ ΦΩΤΙΑ ΑΣΤΕΡΙΩΝ.
Η Μπράις Κουίνλαν δεν περίμενε ποτέ να φύγει από τον Μίντγκαρντ.
Τώρα όμως που έχει φύγει, το μόνο που θέλει είναι να γυρίσει πίσω. Όλοι όσοι αγαπάει είναι εκεί: η οικογένειά της, οι φίλοι της, το ταίρι της. Αποκλεισμένη σε έναν νέο, άγνωστο κόσμο, θα χρειαστεί να επιστρατεύσει όλη την εξυπνάδα της αν θέλει να βρει ξανά τον δρόμο για το σπίτι.
Και αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο όταν δεν γνωρίζει ποιον να εμπιστευτεί.
Ο Χαντ Αθαλάρ έχει βρεθεί κι άλλοτε σε δύσκολες καταστάσεις στη ζωή του, αλλά αυτή μπορεί να είναι η δυσκολότερη από όλες. Για μερικούς μήνες είχε όλα όσα ήθελε ποτέ, αλλά τώρα είναι πάλι αιχμάλωτος, αγνοώντας εντελώς τη μοίρα της Μπράις. Θέλει απελπισμένα να τη βοηθήσει, αλλά μέχρι να μπορέσει να ξεφύγει από τους Αστέρι, τα χέρια του είναι –κυριολεκτικά– δεμένα.
Σε αυτό το συγκλονιστικό μυθιστόρημα, συνέχεια της Νο 1 bestseller τριλογίας του Κρέσεντ Σίτι, ο κόσμος της Μπράις και του Χαντ κινδυνεύει να γκρεμιστεί.
Είναι οι μόνοι που μπορούν να τον σώσουν.
Και με bonus Ιστορία!

"Μακγκάφιν" του Βαγγέλη Γιαννίση

Το πάλαι ποτέ πετράδι στο στέμμα της Felekis Lines, το πλοίο Αφροδίτη, ετοιμάζεται για το τελευταίο του ταξίδι στο Αιγαίο, προτού μετατραπεί σε παλιοσίδερα. Οι παλιές καλές εποχές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και ο καταχρεωμένος πλοιοκτήτης Μάρκος Φελέκης έχει μονάχα μία επιθυμία: να συνοδέψει το αγαπημένο του καράβι στο στερνό του ταξίδι. Και, ίσως, αν αποδειχθεί τυχερός, να αλλάξει τη μοίρα του.
Στο λιμάνι του Πειραιά, μία τετραμελής οικογένεια επιβιβάζεται στο καράβι: ο πατέρας Ακίνδυνος, η μητέρα Νανά, η έφηβη κόρη Μικαέλα και η γιαγιά Βαρβάρα. Όλοι έχουν τα μυστικά τους — και κάποια από αυτά μπορεί να αποδειχθούν θανάσιμα, επειδή, δίχως να το ξέρουν, τα μέλη της οικογένειας έχουν από έναν τεράστιο στόχο πάνω στα κεφάλια τους.
Ένας επαγγελματίας δολοφόνος, που θέλει να φέρει εις πέρας την αποστολή του για να σώσει το αγαπημένο του ζώο, ένα τανούκι από τον ζωολογικό κήπο της Σαϊτάμα.
Ένα ζευγάρι πληρωμένων δολοφόνων, που θα πρέπει να αποφασίσουν εάν ο γάμος τους μπορεί να σωθεί ή αν θα ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους αφού αποβιβαστούν από το πλοίο.
Μία πληγωμένη γυναίκα που ζητά εκδίκηση από το άτομο που κατέστρεψε τη ζωή της.
Ένας stalker αποφασισμένος να πείσει την πρώην του να του δώσει άλλη μία ευκαιρία — με κάθε τρόπο.
Και στο επίκεντρο όλων, ένα μυστηριώδες αντικείμενο που κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς είναι, αλλά όλοι το αναζητούν — ένα Μακγκάφιν.
Μακγκάφιν [MacGuffin]: ένα προσχηματικό στοιχείο πάνω στο οποίο στήνεται η πλοκή. Ορισμένες φορές το Μακγκάφιν μπορεί να είναι θολό, απροσδιόριστο, να περιγράφεται σε αδρές γραμμές και να παραμένει ανοιχτό σε κάθε ερμηνεία. Ποιος θα παραμείνει ζωντανός όταν το Express Αφροδίτη ολοκληρώσει το ταξίδι του;

"Μίμικ" του Sebastian Fitzek

Μη φοβάσαι τίποτα!
Μόνο τον εαυτό σου…
Μια μικρή σύσπαση στη γωνία του στόματος, μια απειροελάχιστη αλλαγή στην κόρη του ματιού, αυτά της αρκούν για να «διαβάσει» τον πραγματικό εαυτό κάποιου…
Η Χάνα Χερμπστ είναι η πιο έμπειρη ειδικός στην ερμηνεία των εκφράσεων του προσώπου στη Γερμανία. Ως σύμβουλος της Αστυνομίας, έχει βοηθήσει να συλληφθούν πολλοί επικίνδυνοι εγκληματίες.
Αλλά τώρα, καθώς παλεύει με την απώλεια μνήμης μετά από μια εγχείρηση, έρχεται αντιμέτωπη με μια τρομερή περίπτωση: Μια μέχρι πρότινος άμεμπτη γυναίκα ομολογεί ότι δολοφόνησε βάναυσα την οικογένειά της. Μόνο ο μικρός της γιος, ο Πάουλ, επέζησε.
Μετά την ομολογία της, η μητέρα δραπετεύει. Ψάχνει τον γιο της για να ολοκληρώσει την «αποστολή του θανάτου» της; Η Χάνα έχει μόνο το σύντομο βίντεο της ομολογίας της για να βγάλει τα συμπεράσματά της. Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα: Η ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ΙΔΙΑ…

"Ο χάρτης δείχνει την καρδιά σου" της Christina Lauren

O διαβόητος κυνηγός θησαυρών Ντιουκ Γουάιλντερ είναι ένας τοπικός θρύλος. Για τη Λίλι όμως υπήρξε ένας απών πατέρας, που της άφησε για κληρονομιά ένα αδιάφορο για εκείνη επάγγελμα, που δεν έχει τη διάθεση να ακολουθήσει και... σχεδόν καθόλου χρήματα στην τράπεζα.
Αλλά η πολυμήχανη Λίλι έχει μάθει να μην το βάζει κάτω και χρησιμοποιεί τους χάρτες θησαυρού του πατέρα της για να καθοδηγεί τουρίστες σε «κυνήγια θησαυρού» στα ειδυλλιακά, βραχώδη φαράγγια της Γιούτα, ώστε να μπορεί να πληρώνει τους λογαριασμούς της.
Ωστόσο τα χρήματα δεν είναι αρκετά για να βάλει κάποια στην άκρη και να εκπληρώσει το όνειρό της: να πάρει πίσω το ράντσο που πούλησε ο πατέρας της πριν από χρόνια. Η δουλειά της είναι αυτή που θα την αναγκάσει να δει ξανά μετά από δέκα χρόνια τον άντρα που κάποτε αγαπούσε, ο οποίος μαζί με την ετερόκλητη παρέα του ετοιμάζεται για μια περιπέτεια στο φαράγγι. Ειλικρινά, η Λίλι θα ήθελε να τον οδηγήσει στην έρημο — και να τον αφήσει εκεί.
Ο Λίο Γκρέιντι θέλει μια δεύτερη ευκαιρία με τον πρώτο του έρωτα, όμως η Λίλι είναι ξεκάθαρη μαζί του από την αρχή. Για εκείνη η επανασύνδεσή τους είναι καθαρά επαγγελματικό ζήτημα, και του προτείνει να ξεχάσει ό,τι άλλο μπορεί να σκέφτεται καθώς δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ.
Όμως, όταν όλα σε αυτή την εκδρομή πάνε κωμικοτραγικά λάθος, η παρέα αρχίζει να αναρωτιέται μήπως τελικά ο θρύλος του κρυμμένου θησαυρού δεν είναι ένα ακόμα εμπορικό τέχνασμα. Υπάρχει μια ευκαιρία να διορθωθούν τα λάθη –του πατέρα της και τα δικά τους– μόνο εάν ο Λίο και η Λίλι μπορέσουν να αφήσουν στην άκρη το παρελθόν τους και να συνεργαστούν.
Καθώς βρίσκονται κάτω από τα αστέρια, μόνοι στη μέση της ερήμου, θα πρέπει να αποφασίσουν αν αντέχουν να ρισκάρουν την… καρδιά τους για αυτή την περιπέτεια!

"Το τελευταίο όνειρο" του Pedro Almodovar

Το Τελευταίο όνειρο συγκεντρώνει για πρώτη φορά δώδεκα αδημοσίευτες ιστορίες από το προσωπικό αρχείο του Pedro Almodovar, γραμμένες από τα τέλη της δεκαετίας του '60 έως σήμερα.
Μια δελεαστική ματιά στο μυαλό ενός κορυφαίου δημιουργού και ταυτόχρονα ένα masterclass για το πώς ν’ αφηγηθείς μια ιστορία, αυτή η συλλογή αντικατοπτρίζει τις εμμονές του Almodovar και πολλά από τα θέματα της κινηματογραφικής του δουλειάς, περνώντας από τη σάτιρα μέχρι το gothic και το autofiction: Μια ιστορία αγάπης ανάμεσα στον Ιησού και τον Βαραββά. Μια καλτ σκηνοθέτρια που αναζητά αγχολυτικά μια μέρα αργίας. Το διήγημα στο οποίο βασίστηκε η ταινία Κακή εκπαίδευση. Η ομώνυμη ιστορία, «Το τελευταίο όνειρο», ένα συγκινητικό χρονικό του θανάτου της μητέρας του.
Ένα βιβλίο που μοιάζει με «αποσπασματική αυτοβιογραφία, ατελή και κάπως αινιγματική», όπως λέει ο ίδιος ο Almodovar στην εισαγωγή του. Ένα εγκώμιο της σχέσης ανάμεσα στη ζωή και την τέχνη, τη μυθοπλασία και την πραγματικότητα, από έναν συγγραφέα που δεν φοβάται να μιλήσει για τις πιο προσωπικές στιγμές του, εξερευνώντας την επιθυμία, τη θνητότητα, τη μοναξιά και την ίδια τη διαδικασία της δημιουργίας.

"Αναμέσα σε βαμπίρ – Πώς θα απαλλαγούμε από όσους και όσα μάς κλέβουν την ενέργεια" του Thomas Erikson

Υπάρχουν άνθρωποι στη ζωή σου που σε αφήνουν στεγνό, άδειο και εξουθενωμένο. Είκοσι λεπτά δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους φαντάζουν σαν να έχεις τρέξει μόλις σε μαραθώνιο. Απαιτούν απεριόριστο χρόνο, συναισθηματική υποστήριξη, προσοχή ή επιβεβαίωση. Τρέμεις να αλληλεπιδράσεις μαζί τους, αλλά δεν ξέρεις πώς να αλλάξεις τη δυναμική.
Έχεις να αντιμετωπίσεις ένα αληθινό βαμπίρ. Ο Δράκουλας δεν πιάνει μία μπροστά στις πανταχού παρούσες κοινωνικές μαύρες τρύπες που σου ρουφάνε χρόνο, ενέργεια, προσοχή, συναίσθημα χωρίς να δίνουν κάτι πίσω, και σε εξαντλούν τόσο πολύ, ώστε δεν μπορείς ούτε να διαμαρτυρηθείς.
Τα ενεργειακά βαμπίρ μπορεί να είναι άνθρωποι, καταστάσεις ή ακόμα και η ίδια σου η στάση απέναντι στα πράγματα. Στο βιβλίο Ανάμεσα σε βαμπίρ, ο διεθνώς επιτυχημένος συγγραφέας Thomas Erikson εντοπίζει τους διαφορετικούς τύπους ενεργειακών βαμπίρ και προσφέρει πρακτικά εργαλεία, ψυχαγωγικές αυτοαξιολογήσεις και ιστορίες με τις οποίες μπορείς να συσχετιστείς, προκειμένου να αναμετρηθείς με αυτά τα βαμπίρ.

"Σκέψου πίσω από τις λέξεις" της Tracey Turner

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι σημαίνει KAΠITAΛIΣMΟΣ; Τι είναι ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ;
Ποια η σημασία των λέξεων ΣΕΞΙΣΜΟΣ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ, ΑΝΑΡΧΙΑ, ΣΟΥΡΕΑΛIΣMΟΣ;
Το βιβλίο αυτό περιγράφει με απλά λόγια σημαντικές έννοιες και ιδέες από την επιστήμη, τη φιλοσοφία, την πολιτική και την τέχνη που έχουν διαμορφώσει την οπτική μας για τον κόσμο.
Σκέψου πίσω από τις λέξεις και γνώρισε τη σημασία αυτών των εννοιών για να έχεις άποψη για ό,τι συμβαίνει στον κόσμο.
 
"Αλλάζοντας τον κόσμο με μια μπάλα" του Βασίλη Κωστάκη

Μπορεί το ποδόσφαιρο να γίνει δύναμη απελευθέρωσης ή τελικά πρόκειται για το «όπιο του λαού», που, συνήθως, αποκοιμίζει και επιπλέον, όχι σπάνια, αποκτηνώνει; Το βιβλίο αυτό ξετυλίγει το νήμα μιας εναλλακτικής ποδοσφαιρικής, και όχι μόνο, φιλοσοφίας. Δείχνει πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε το ποδόσφαιρο (και τον κόσμο) που θέλουμε, μέσα στο ποδόσφαιρο (και τον κόσμο) που θέλουμε να ξεπεράσουμε. Γιατί ήρθε η ώρα για αντεπίθεση. Για τη μεγάλη ανατροπή.
Ερωτήματα που δεν απαντιούνται σε αυτό το βιβλίο:
Πώς ξεκίνησε το ποδόσφαιρο και ποιοι οι συμβολισμοί του;
Ήταν στο παρελθόν το ποδόσφαιρο πιο αθώο και πιο θεαματικό;
Ποιες τακτικές οδηγούν σε πιο εντυπωσιακά γκολ;
Ερωτήματα που απαντιούνται σε αυτό το βιβλίο:
Γιατί μερικοί αθλητές βγάζουν εκατομμύρια, ενώ οι παιδαγωγοί και οι επιστήμονες όχι;
Πώς το ποδόσφαιρο επηρεάζει τις παγκόσμιες ανισότητες και την κλιματική κρίση;
Πώς θα μάθουν τα παιδιά μας, μέσα από το ποδόσφαιρο, να τα αφορά το παιχνίδι και όχι η νίκη; Στο σχολείο να τα αφορά η γνώση και όχι οι βαθμοί; Στη ζωή τους να τα αφορούν οι σχέσεις με τους συνανθρώπους τους και τη φύση και όχι τα λεφτά;
Όταν χάνεις 4-0 και είναι στο 89΄, γυρίζει… ο ποδοσφαιρικός αγώνας, αλλά και ο αγώνας για ένα καλύτερο αύριο και ένα βιώσιμο μέλλον;

"Τρώγεται η ενσυναίσθηση;" της Φρόσως Φωτεινάκη

Πώς νιώθει το παιδί που δεν πρόλαβε να μαζέψει ούτε ένα γλυκό από τη σπασμένη πινιάτα;
Πώς αισθάνεται το μόνο παιδί που δεν κάλεσε ο συμμαθητής του στο πάρτι;
Πώς χτυπάει η καρδιά σου όταν γελούν μαζί σου, και πώς όταν παίρνουν τα παιχνίδια σου;
Ένα βιβλίο για την ενσυναίσθηση, τη δεξιότητα που είναι η απάντηση σε κάθε μορφή βίας, που είναι ο πλοηγός μας προς τον κόσμο που μας αξίζει.
Ένα βιβλίο που καλλιεργεί τη συναισθηματική νοημοσύνη στην πρώτη παιδική ηλικία, μαθαίνοντάς μας να δημιουργούμε ασφαλείς και υγιείς σχέσεις.

"Πίκνικ με μπισκότα" του Chris Naylor-Ballesteros

Ο Φρανκ και ο Μπερτ πηγαίνουν συχνά για πίκνικ – τους αρέσει πολύ! Πάντα όμως κάτι συμβαίνει…
Αρχίζει να βρέχει, έρχονται σφήκες ή, ακόμα χειρότερα, τους τρομάζουν παμπόνηροι σκίουροι! Αυτή τη φορά, χάθηκαν τα τραγανά μπισκότα καραμέλας…
Μερικές φορές είναι δύσκολο να πεις την αλήθεια και να ζητήσεις συγγνώμη, αλλά ο Φρανκ και ο Μπερτ είναι οι καλύτεροι φίλοι και θα βρουν τον τρόπο…
 
"Αγνοείται" της Brigitte Giraud

Δεν μπορούσα να συνεχίσω έτσι… Χωρίς διέξοδο, χωρίς μέλλον, με τον ψυχολογικό εκφοβισμό να με κατατρώει.
Ο Λίβιο παρουσιάζει μια εργασία για την καύση βιβλίων από τους ναζί κατά τον Β/ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αναφέρεται στον Μάγκνους Χίρσφελντ, έναν Γερμανοεβραίο γιατρό που πάλεψε για την ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων. Για τον Λίβιο είναι κάτι περισσότερο από μια απλή παρουσίαση, είναι μια διεκδίκηση, μια εξομολόγηση. Αντιμετωπίζεται όμως με αμηχανία, αδιαφορία αλλά και εχθρικότητα.
Από τότε αγνοείται. Κανείς δεν ξέρει τι έχει απογίνει... Στον απόηχο της εξαφάνισης αντηχούν όλα τα δύσκολα ερωτήματα. Κι αν αυτή η φυγή ήταν η απόλυτη έκφραση του θάρρους;

"Γράμμα στο φεγγάρι" της Cat Min

H Κόκο είναι ένα πολύ ντροπαλό κουνελάκι. Κατοικεί σ’ ένα εγκαταλειμμένο γραμματοκιβώτιο και προτιμά να μη βγαίνει έξω. Ο έξω κόσμος είναι μεγάλος και τρομακτικός. Καλύτερα να μένει μέσα, απορροφημένη στις ζωγραφιές της. Ωστόσο, μια μέρα ένα μικρό αγόρι θα ρίξει μέσα στο γραμματοκιβώτιο ένα γράμμα ζητώντας ένα πολύ ιδιαίτερο δώρο. Και η Κόκο αναρωτιέται αν μπορεί να ταξιδέψει μακριά, πολύ μακριά, για να παραδώσει το γράμμα του αγοριού και να φέρει το δώρο που ζητά…
Μια βαθιά συγκινητική ιστορία σχετικά με την ντροπαλότητα, τη δοτικότητα και τη δύναμη της ενσυναίσθησης.

"Μάϊ-Μου & Γουφι-Γου - No 1: Παιχνίδια με τις σαπουνόφουσκες!" του Vikram Madan

Η Μάι-Μου είναι μια μαϊμουδίτσα. Ο Γούφι-Γου είναι ένα σκυλάκι. Παρόλο που είναι ΤΟΣΟ διαφορετικοί, είναι αχώριστοι φίλοι και περνούν τέλεια μαζί!
Η Μάι-Μου και ο Γούφι-Γου τρελαίνονται για τις σαπουνόφουσκες! Ο Γούφι-Γου θέλει να τις φυσάει μακριά και η Μάι-Μου θέλει να τις σκάει και… δεν τα παρατάει! Ακόμα και οι καλύτεροί μας φίλοι μπορεί να γίνονται ενοχλητικοί κάποιες φορές!

"Μάϊ-Μου & Γουφι-Γου - No 2: Ας φτιάξουμε μια τούρτα!" του Vikram Madan

Η Μάι-Μου είναι μια μαϊμουδίτσα. Ο Γούφι-Γου είναι ένα σκυλάκι. Παρόλο που είναι ΤΟΣΟ διαφορετικοί, είναι αχώριστοι φίλοι και περνούν τέλεια μαζί!
Η Μάι-Μου και ο Γούφι-Γου τρελαίνονται για γλυκά κι έτσι αποφασίζουν να φτιάξουν μια τούρτα! Η Μάι-Μου φέρνει στον Γούφι-Γου τα υλικά. Για μισό λεπτό όμως… Μήπως τα υλικά δεν είναι σωστά; Μπορεί η τούρτα να μην είναι τόσο επιτυχημένη, όμως οι δύο φίλοι θα διασκεδάσουν με την ψυχή τους!

"Ιλιάδα & Οδύσσεια - Κορίτσια που έγιναν μύθος" της Κατερίνας Σέρβη

Δεκαοκτώ μυθικές ηρωίδες –θεές και θνητές, νύμφες των δασών και των θαλασσών και μια μάγισσα– πιάνουν το νήμα του παραμυθιού, η μία μετά την άλλη, και αφηγούνται ιστορίες για μάχες και έρωτες, μοιραίες γνωριμίες και αιχμαλωσίες, θάρρος και αλτρουισμό, προδοσία και συγχώρεση.
Παράλληλα, τις παρακολουθούμε σε στιγμές δράσης ή στιγμιότυπα-σταθμούς της ζωής τους, για να ανακαλύψουμε τον ρόλο που έπαιξαν, εκούσια ή ακούσια, σε δύο από τις αρχαιότερες, πιο συναρπαστικές και πιο αγαπημένες μυθικές περιπέτειες του κόσμου: την Ιλιάδα και την Οδύσσεια.