Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΑ ΑΓΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΜΕΝ ΚΑΙ ΝΙΩΣΤΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΞΕΧΑΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ.
«Είμαι ο Τζόνι», της είπα, δαγκώνοντας τα χείλη να μη χαμογελάσω. «Εσύ ποια είσαι;»
«Η Σάνον», ψιθύρισε. Τα βλέφαρά της βάρυναν λίγο, γρήγορα όμως άνοιξαν και πάλι όταν σκούντησα τα μάγουλά της. «Σαν τον ποταμό», πρόσθεσε με έναν μικρό στεναγμό.
Γέλασα με την απάντησή της.
«Λοιπόν, Σάνον σαν τον ποταμό», είπα ανάλαφρα, προσπαθώντας απεγνωσμένα να την κρατήσω ξύπνια, να μιλάει. «Οι γονείς σου έρχονται. Μάλλον θα σε πάνε στο νοσοκομείο για να σου ρίξουν μια ματιά». «Τζόνι», βόγκηξε και μόρφασε. «Τζόνι. Τζόνι. Τζόνι. Δεν είναι καλό αυτό…»
«Ποιο;» την κέντρισα να συνεχίσει. «Ποιο δεν είναι καλό;»
«Ο μπαμπάς μου», ψιθύρισε.
Έσμιξα τα φρύδια. «Ο μπαμπάς σου;»
«Μπορείς να με σώσεις;»
Συνοφρυώθηκα. «Θέλεις να σε σώσω;»

Προσωπική άποψη:
Έχουν περάσει δέκα χρόνια από το λογοτεχνικό ντεμπούτο της Chloe Walsh και έξι χρόνια απ' όταν κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο της σειράς της με γενικό τίτλο "Τα αγόρια του Τόμεν", που από την πρώτη κιόλας στιγμή που βγήκε στην αγορά προκάλεσε πολλές συζητήσεις γύρω απ' αυτό και κέρδισε την συντριπτική πλειοψηφία του αναγνωστικού κοινού. Κι ενώ θα περίμενε κανείς πως πρόκειται για ένα ακόμα τυπικό ρομαντικό μυθιστόρημα με εφήβους που έρχονται αντιμέτωποι με τα πρώτα τους ερωτικά σκιρτήματα, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική, με την Walsh να μας προσφέρει μια ιστορία που έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που προσωπικά λατρεύω, εστιάζοντας περισσότερο στους χαρακτήρες της παρά στην ιστορία αυτή καθ' αυτή.

Η Σάνον είναι ένα κορίτσι που στο παλιό της σχολειό είχε γίνει θύμα bullying, κάτι που οδήγησε στη μεταφορά της σε ένα ιδιωτικό προπαρασκευαστικό σχολείο, σε μια προσπάθεια ν' ανακτήσει την εμπιστοσύνη στον εαυτό της και στους άλλους γύρω της, μα κυρίως αφήνοντας πίσω το παρελθόν της με τα όποια τραύματα φέρει αυτό. Εκεί θα γνωρίσει τον Τζόνι, τον πιο δημοφιλή μαθητή και το παιδί θαύμα της ομάδας ράγκμπι, με τον οποίο θα αναπτύξουν μια σχέση που σύντομα θα αρχίσει να εξελίσσεται σε κάτι περισσότερο απ' αυτό που θα μπορούσαν να έχουν φανταστεί, παρά που, θεωρητικά, το να ερωτευτούν είναι κάτι το απαγορευμένο. Όμως, τον έρωτα δεν τον ορίζεις, σωστά; Πόσο μάλλον όταν η πρώτη αγάπη σού χτυπάει την πόρτα, και σε μια ηλικία, μάλιστα, που τα "πρέπει" και τα "μη" δεν ακολουθούν κανόνες, ούτε στεγανά.

Δεδομένου του μεγάλου όγκου του βιβλίου, που φτάνει σχεδόν τις 800 σελίδες, ίσως να υπάρξουν αναγνώστες που να "τρομάξουν" και να σκεφτούν πως είναι φλύαρο κι επαναλαμβανόμενο, όμως μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως κάτι τέτοιο δε ισχύει, αφού η Walsh καταφέρνει να αξιοποιήσει κάθε σελίδα της αφήγησής της, χωρίς καμία από αυτές να είναι περιττή. Δεν είναι μόνο η ιστορία, ούτε και οι μικρότερες υποϊστορίες που ανήκουν στο παρελθόν και οι οποίες συμβάλλουν στο χτίσιμο της αφήγησης στο παρόν, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο επιλέγει να τις μοιραστεί μαζί μας, προσφέροντάς μας συνεχώς νέα στοιχεία, μα πολύ περισσότερο, ακόμα περισσότερη τροφή για σκέψη και προβληματισμό, με μια μοναδική συνάμα παραστατικότητα, η οποία δίνει στο συνολικό αποτέλεσμα έναν εξαιρετικό ρεαλισμό και μια ζωντάνια που σε κάνουν να ξεχνάς οτιδήποτε άλλο και σε ωθούν να επικεντρωθείς απόλυτα στην ουσία των πραγμάτων.

Το βιβλίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αργής καύσης, τουλάχιστον ως προς τον ρυθμό των εξέλιξης των βαθύτερων θεμάτων που θίγει, ωστόσο, αυτό είναι κάτι που κατά έναν παράδοξο τρόπο δεν επηρεάζει στο ελάχιστο την αφηγηματική ροή, που έχει μια κάποια κινηματογραφική διάθεση, αλλά με μια πιο ουσιαστική ποιότητα, που οδηγεί τόσο τους ήρωές της όσο κι εμάς ως αναγνώστες σε μια ενδοσκόπηση που δεν αποδεικνύεται διόλου εύκολο, πόσο μάλλον ευχάριστη, αλλά που σαφέστατα σε κάνει να αναθεωρείς τις αξίες της ζωής και πολύ περισσότερο την αξία των ανθρωπίνων σχέσεων, που ούτε κι αυτές είναι πάντοτε εύκολες, αλλά που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο υπάρχουν στη ζωή σου για να σε διδάξουν, να σε γαλουχήσουν, να συμβάλλουν στη δόμηση της προσωπικότητάς σου, και γιατί όχι, στο να ξεπεράσεις τα όριά σου, μα πάνω απ' όλα τις ανασφάλειες και τους φόβους σου, αποδεσμεύοντάς σε από ένα ίσως τραυματικό παρελθόν, ώστε να διεκδικήσεις ένα πιο φωτεινό μέλλον.

Η ιστορία της Σάνον είναι αρκετά σκοτεινή, δεδομένου ότι είναι ένας χαρακτήρας που έχει δεχτεί εκφοβισμό και κακοποίηση, γεγονός που την καθιστά ευάλωτη, αδύναμη και αθώα στα μάτια μας, ίσως και κάπως αφελή, ωστόσο, όσο περισσότερο τη γνωρίζουμε, τόσο περισσότερο αντιλαμβανόμαστε πως είναι εξαιρετικά ώριμη και διαθέτει ένα αξιοθαύμαστο σθένος. Ο Τζόνι, από την άλλη, είναι ένας σπάνιος πρωταγωνιστής για το είδος, αφού καταφέρνει να ισορροπήσει εξαιρετικά ανάμεσα στην κτητικότητα και την προστατευτικότητα, χωρίς να ξεπερνά τις κόκκινες γραμμές. Και ναι, σίγουρα κάνει και ορισμένα πράγματα που δεν μας αρέσουν, όμως μπορούμε να κατανοήσουμε τα κίνητρα πίσω από αυτά -και γιατί, τις περισσότερες φορές, οι πράξεις μας μιλάνε πιο δυνατά από τα λόγια μας και μέσα σε αυτές βρίσκεται η μεγαλύτερη αξία όλων. Όσο για τη χημεία ανάμεσά τους... τρυφερή και όμορφη, όπως οφείλει να είναι η χημεία σε αυτές τις ηλικίες.

Το πρωταγωνιστικό μας δίδυμο, όμως, πλαισιώνουν κι αρκετοί δευτερεύοντες χαρακτήρες, οι οποίοι είναι κι αυτοί που έρχονται να αποφορτίσουν την αφήγηση από το δράμα της, προσφέροντάς μας υπέροχες κωμικές στιγμές που και τις απολαμβάνουμε και δεν μας βγάζουν εκτός κλίματος. Είναι οι μικρές εκείνες στιγμές που χρειάζεσαι για να αναπνεύσεις, αλλά και για να θυμηθείς πως όσο σκοτεινά κι αν μοιάζουν τα πράγματα, πάντα υπάρχουν δίπλα μας άνθρωποι για να μας δείχνουν το φως. Εν κατακλείδι, το βιβλίο αυτό έχει όλα εκείνα τα συστατικά που χρειάζεται προκειμένου να είναι επιτυχημένο. Είναι διασκεδαστικό, συγκινητικό, ρομαντικό, με τις θλιβερές και τις αστείες του στιγμές, χωρίς να διστάζει να θίξει ζητήματα που δεν είναι εύκολο να τα αγγίζεις αλλά που δεν μπορείς και να κλείνεις τα μάτια σου απέναντί σου, θυμίζοντάς σου παράλληλα πόσο μοναδικά τέλειες είναι οι πρώτες αγάπες, γιατί όμοιές τους δεν μπορείς να ξαναζήσεις και αυτό τις κάνει ανεκτίμητες, όποια κατάληξη κι αν έχουν -γιατί καμία αγάπη δεν είναι τόσο ειλικρινής και γοητευτικά αφελής, όσο η πρώτη.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Chloe Walsh
Μεταφραστής: Παϊδούση Ειρήνη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2024
Αρ. σελίδων: 784
ISBN: 978-618-01-5501-3