Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Στην κραταιά πόλη-κράτος του Καστελάν, οι πλουσιότεροι από τους ευγενείς και οι πιο διεφθαρμένοι από τους παρανόμους έχουν ένα κοινό: το αδιάκοπο κυνήγι για πλούτο, δύναμη και ηδονές.
Ο Κελ ήταν ένα μικρό ορφανό δίχως κανένα μέλλον όταν επιλέχθηκε από το παλάτι για να γίνει σωσίας του διαδόχου του θρόνου, του πρίγκιπα Κόνορ Αυρηλιανού, παίρνοντας τη θέση του όποτε χρειαζόταν, για λόγους ασφαλείας. Ανατράφηκε δίπλα στον πρίγκιπα και εκπαιδεύτηκε στην πολεμική τέχνη και στην πολιτική δεινότητα. Αυτός και ο Κόνορ είναι δεμένοι σαν αδέλφια, αλλά ο Κελ ξέρει από την πρώτη στιγμή ότι είναι γραφτό του να πεθάνει για τον Κόνορ. Το μέλλον του είναι προδιαγεγραμμένο.
Η Λιν Κάστερ είναι μέλος της μικρής κοινότητας των Άσκαρ, της οποίας τα μέλη διατηρούν κατάλοιπα από την προ πολλού χαμένη μαγεία του κόσμου. Βάσει νόμου, πρέπει να ζουν σε μια περιτειχισμένη περιοχή της πόλης, αλλά, ως γιατρός, η Λιν κυκλοφορεί εκτός των τειχών για να περιθάλψει τους ασθενείς και τους ετοιμοθάνατους του Καστελάν. Παρά τις ικανότητές της, δεν μπορεί να βρει θεραπεία για την άρρωστη φίλη της χωρίς πρόσβαση σε απαγορευμένη γνώση.
Όταν μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας φέρνει κοντά τη Λιν και τον Κελ, μπλέκονται στον ιστό του μυστηριώδους Ρακοσυλλέκτη Βασιλιά, άρχοντα του υποκόσμου του Καστελάν, που προσφέρει σε καθέναν τους αυτό που επιθυμεί περισσότερο. Αλλά καθώς οι δυο τους καταδύονται στον επικίνδυνο κόσμο του, ανακαλύπτουν μια συνωμοσία που εκτείνεται από τα σκοτεινότερα σοκάκια του Καστελάν στους ψηλότερους πυργίσκους των κάστρων της. Καθώς αρχίζουν να αποκαλύπτονται βαθιά θαμμένα μυστικά, έρχονται αντιμέτωποι με ερωτήματα που θα αλλάξουν τη ζωή τους: Αξίζει η γνώση το στίγμα της προδοσίας; Μπορεί η απαγορευμένη αγάπη να οδηγήσει ένα βασίλειο στην κατάρρευση; Μπορούν οι ανακαλύψεις τους να οδηγήσουν το έθνος στον πόλεμο και τον κόσμο στο χάος;

Προσωπική άποψη:
Πάνε πολλά χρόνια από την τελευταία φορά που εκδόθηκε κάποια σειρά βιβλίων της Cassadra Clare στην χώρα μας, γεγονός που με έθλιβε βαθύτατα δεδομένου ότι πρόκειται για μια απ' τις αγαπημένες μου συγγραφείς, ενώ παράλληλα πρόκειται για μια αντικειμενικά εξαιρετική συγγραφέα, σε όλα τα επίπεδα, που δημιουργεί κόσμους τους οποίους επεκτείνει αριστοτεχνικά, μεσ' τα χρόνια, κάνοντάς το ακόμα πιο δύσκολο για εμάς το να τους αποχωριστούμε. Και να που ήρθαν οι εκδόσεις Διόπτρα για να μας φέρουν το πρώτο βιβλίο της πιο πρόσφατης σειράς της, "Τα χρονικά του Καστελάν", μέσα απ' το οποίο δεν μας συστήνεται απλά ο ομώνυμος τόπος, αλλά και τα σκοτεινά μυστικά αυτού, καθώς και ένα συνονθύλευμα ανθρώπων, με τον καθέναν απ' αυτούς να έχει τους δικούς του σκοπούς, τα δικά του κίνητρα, μα και τις δικές του πεποιθήσεις κι αξίες.

Η Cassandra Clare κάνει, για ακόμα μία φορά, αυτό που γνωρίζει πάρα πολύ καλά. Να χτίζει κόσμους! Όπως σε όλες τις ιστορίες της, έτσι κι εδώ, χτίζει τον κόσμο της απ' το μηδέν και σταδιακά μάς δίνει πολύ ξεκάθαρη εικόνα αυτού, τόσο σε οπτικό όσο και σε πιο ουσιαστικό επίπεδο. Τι εννοώ με αυτό... Δεν μας προσφέρει απλά μια τοπογραφική απεικόνιση του Καστελάν, αλλά όλης της κοινωνικο-πολιτικής συνθήκης που επικρατεί σε αυτό, δίνοντας έμφαση στις κοινωνικές τάξεις, τον διαχωρισμό και την αξιολόγησή τους, στον μικρόκοσμο του παλατιού, των κοινωνικών διακρίσεων και των έμφυλων ανισοτήτων που επικρατούν, με τον πιο σωστά δομημένο και ολοκληρωμένο τρόπο που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί.

Σε ό,τι αφορά την αφήγηση, το να σχολιάσω την πένα της Clare θα ήταν μάλλον περιττό, όχι μόνο γιατί είναι απ' τις προσωπικές αγαπημένες μου, αλλά και γιατί αντικειμενικά είναι μια απ' τις καλύτερες πένες της τελευταίας δεκαπενταετίας στο είδος της. Η γραφή της είναι εξαιρετική, μεστή, ζωντανή, παραστατική, γεμάτη συναίσθημα, προσφέροντάς μας μια εξαιρετικά καλοδουλεμένη πλοκή, που παρά την πολυδιάστατη και περίπλοκη φύση της, αλλά και τους δεκάδες χαρακτήρες που συμμετέχουν σε αυτήν, δεν μας αφήνει να χαθούμε ούτε για μια στιγμή, αλλά αντίθετα μάς παρασύρει μαζί της και μας βυθίζει σε έναν κόσμο γεμάτο ίντριγκες, που αναπόφευκτα οδηγούν σε μια σειρά από ανατροπές που δεν γίνεται να μην σε καθηλώσουν.

Ένα ακόμα στοιχείο που χαρακτηρίζει την Clare, είναι ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται τα ψυχογραφήματα των ηρώων της, δημιουργώντας ολοκληρωμένες προσωπικότητες, με χαρακτήρα και προσωπικότητα, όπου στην εξέλιξη της αφήγησης βλέπουμε τον έναν να συμπληρώνει τον άλλον και όλοι μαζί να δημιουργούν ένα πολύ ιδιαίτερο σύνολο. Αναφορικά με τα ψυχογραφήματα, στην προκειμένη περίπτωση, μπορώ να πω πως έχει κάνει εξίσου καλή δουλειά, όπως πάντα, αλλά στο κομμάτι της σύνδεσης των ηρώων εντοπίζεται η μοναδική "αδυναμία" του βιβλίου, αφού οι σχέσεις ανάμεσα στους ήρωές μας δεν είναι τόσο αυστηρά δουλεμένες, όσο μας έχει συνηθίσει, με αποτέλεσμα να στερούνται ισχυρής δυναμικής -αν και είμαι βέβαιη πως αυτό θα πάψει να υφίσταται στο επόμενο βιβλίο της σειράς.

Σε κάθε περίπτωση, η Cassandra Clare κάνει και πάλι τα "μαγικά" της, κάνοντάς μας παράλληλα να νιώθουμε το ίδιο σκίρτημα με εκείνο που νιώσαμε την πρώτη φορά που πιάσαμε κάποιο βιβλίο της στα χέρια μας. Σαφέστατα, συγκριτικά π.χ. με τα βιβλία του σύμπαντος των Shadow Hunters, η συγκεκριμένη σειρά φαίνεται ν' απευθύνεται σε λίγο πιο νεανικό κοινό, έχοντας μια επική αφηγηματική προσέγγιση μεν, λιγότερο γραφική δε απ' όσο ίσως θα ήθελε κάποιος σκυλοπηρινικός αναγνώστης epic fantasy μυθιστορημάτων, αλλά το βέβαιο είναι πως δεν γίνεται να μην το απολαύσεις και το κυριότερο, να μην βυθιστείς μέσα στον εντυπωσιακό κόσμο του Καστελάν, όπου τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται και το να εμπιστευτείς κάποιον είναι δίκοπο μαχαίρι. Αν μη τι άλλο, περιμένουμε με αγωνία τη συνέχεια!
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:

Συγγραφέας: Cassandra Clare
Μεταφραστής: Σακελλαροπούλου Χριστιάννα
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2024
Αρ. σελίδων: 576
ISBN: 978-618-220-726-0