Έχοντας ακούσει τα καλύτερα για το "Angel Beats!" και δεδομένου ότι αποτελείται από μία και μόνο, πολύ μικρή season, δεν θα μπορούσα να αντισταθώ στον πειρασμό και να μην το παρακολουθήσω. Αν λάβουμε δε υπόψιν μας, τις υποσχέσεις για αναίσχυντο κλάμα, που μου έδωσαν όσοι το είδαν πριν από εμένα, δεν μπορούσα να πράξω διαφορετικά. Και όχι, μην βιαστείτε να απορήσετε ή να με χαρακτηρίσετε ως ψυχανώμαλη. Κάθε anime που σέβεται τον εαυτό του, οφείλει να σε κάνει να κλάψεις έστω και μια φορά και στην τελική, αυτές οι στιγμές είναι που σε μας τους fans, μένουν αλησμόνητες. Βέβαια, το εν λόγω anime, δεν ήταν ακριβώς αυτό που περιμένα, όμως θα το αναλύσω παρακάτω.

ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΛΑ:
Το 2009, ο Jun Maeda, το όνομα του οποίου, είναι καλλιτεχνικό και όχι το αληθινό του, έγραψε το σενάριο του "Angel Beats!", με σκοπό να χρησιμοποιηθεί από την εταιρεία Key, για την οποία και εργάζεται, με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου video game. Πριν όμως καν η Key αποφασίσει να προχωρήσει με το project, πράγμα που έκανε στην πορεία, η ASCII Media Works απέκτησε τα δικαιώματα, δημοσιεύοντας στο περιοδικό Dengeki G's Magazine, την ιστορία, ανά κεφάλαιο, μεταξύ Νοεμβρίου 2009 και Μαΐου 2010, τα οποία λίγο αργότερα, συγκέντρωσε σε ένα light novel με τίτλο, "Dengeki G's Magazine". Η ίδια εταιρεία, ξεκίνησε να δημοσιεύει στο ίδιο περιοδικό την ιστορία και με τη μορφή manga, ένα μήνα μετά την δημοσίευση του πρώτου κεφαλαίου του light novel, και πιο συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2009, με τίτλο "Angel Beats! The 4-koma: Bokura no Sensen Kōshinkyoku", ενώ τον Μάιο του 2010, ξεκίνησε ακόμα μια manga σειρά βασισμένη στο αρχικό concept με τίτλο, "Angel Beats! Heaven's Door".

ΤΟ ANIME:
Το "Angel Beats!" ξεκίνησε την τηλεοπτική του παραγωγή στις αρχές του 2010, με τον Jun Maeda να παραμένει στην θέση του σεναριογράφου, αλλά και της μουσικής επιμέλειας, ενώ ο Seiji Kishi ανέλαβε την σκηνοθεσία, για λογαριασμό των P.A. Works και Aniplex που ανέλαβαν την παραγωγή. Η σειρά ξεκίνησε να προβάλλεται στην Ιαπωνία στο τηλεοπτικό δίκτυο CBC στις 03 Απριλίου 2010 και ολοκληρώθηκε στις 26 Ιουνίου 2010. Παρ' όλα αυτά, το 1ο επεισόδιο, έκανε ειδική πρεμιέρα στις 22 Μαρτίου 2010, προκειμένου να πάρουν οι υπεύθυνοι παραγωγής μια πρώτη ιδέα, για τις πιθανότητες επιτυχίας της σειράς στην αγορά. Τέλος, στις 22 Δεκεμβρίου 2010, κυκλοφόρησε ένα ova διάρκειας 24', το οποίο τοποθετείται κάπου στα μισά της
σειράς και σαφέστατα, έχει καθαρά σατιρική διάθεση. Η σειρά κυκλοφόρησε σε 7 BD/DVD, μεταξύ 23 Ιουνίου και 22 Δεκεμβρίου 2010, τόσο σε κανονική, όσο και σε ειδική, περιορισμένη έκδοση. Παράλληλα, κυκλοφόρησαν από τον Maeda, 3 δραματικά CDs, με τους ηθοποιούς του αυθεντικού cast να ερμηνεύουν τους ρόλους. Η Sentai Filmworks απέκτησε τα δικαιώματα του anime, μαζί με την Section23 Films, κυκλοφορώντας την σε BD/DVD στις 26 Ιουλίου 2011. Η Siren Visual απέκτησε αντίστοιχα τα δικαιώματα για την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, ενώ για το Ηνωμένο Βασίλειο, τα δικαιώματα πήγαν στην Manga Entertainment που κυκλοφόρησε την σειρά σε BD/DVD στις 25 Ιουνίου 2012.

ΤΟ STORY:
Ο Otonashi, ένα νεαρό αγόρι, ξυπνάει στον προαύλιο χώρο ενός Λυκείου, χωρίς να μπορεί να καταλάβει πως βρέθηκε εκεί. Στο σημείο εκείνο, συναντάει τη Yuri, μια συνομήλική του κοπέλα, η οποία και τον ενημερώνει πως είναι νεκρός, όπως η ίδια, όπως κάθε άτομο που θα συναντήσει εκεί. Λίγο αργότερα, του εξηγεί πως το μέρος εκείνο, είναι αυτό που οδηγούνται οι ψυχές όσων πέθαναν πολύ νέοι και με άδικο τρόπο, και πως παραμένουν εκεί, μέχρι να νιώσουν έτοιμοι να προχωρήσουν και μέχρι να αποδεχτούν την κατάστασή τους, κάτι στο οποίο βοηθάει η εχθρός
τους, την οποία και αποκαλούν, Άγγελο. Φυσικά, ο Otonashi είναι πολύ μπερδεμένος, αφού έχει χάσει τις μνήμες του και σε αντίθεση με όλους τους άλλους, δεν μπορεί να θυμηθεί τίποτα από την προηγούμενη ζωή του, όμως τελικά, δέχεται να συμμετάσχει στην ομάδα της Yuri και των φίλων και συμμάχων της, που ακούει στο όνομα "Afterlife Battlefront", το οποίο και αλλάζει συνεχώς. Στόχος της ομάδας, να εμποδίσουν τα σχέδια της Αγγέλου, η οποία δουλεύει για τον Θεό, και τελικά, να φτάσουν σε εκείνον παίρνοντας τις απαντήσεις που αναζητούν σχετικά με τον άδικο θάνατό τους.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ANIME:
- Αν κάτι οφείλω να ομολογήσω, είναι πως η κεντρική ιδέα στην οποία έχει αυτό δημιουργηθεί, είναι εξαιρετική και φοβερά εμπνευσμένη και πρωτότυπη. Αυτό, από μόνο του, είναι αρκετό για να παρακινήσει κάποιον να τη δει, πιστεύοντας ή όχι σε μια μετά θάνατον ή και μια νέα ζωή.
- Η πολυπλοκότητα της ανθρώπινης φύσης και πολύ περισσότερο, της ανθρώπινης ψυχής που ψάχνει απελπισμένα τη λύτρωση, αποτυπώνεται στο anime αυτό, στον απόλυτο βαθμό. Ο Θεός και η δύναμή του αμφισβητούνται, οι πρωταγωνιστές καλούνται να αποδεχτούν το θάνατό τους και να νιώσουν ευγνωμοσύνη για την ζωή που είχαν ως τώρα, αλλά και α παραδοθούν σε ένα νέο ξεκίνημα που μπορεί να τους φέρει, όλα όσα στερήθηκαν. Φιλοσοφικό υπόβαθρο; Σίγουρα, αλλά και πάλι, δεν είναι μόνο αυτό.
- Βέβαια, και παρά το όσα αναφέρω παραπάνω, η σειρά, έχει ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο είναι και το μεγαλύτερό της μείον. Είναι άνιση! Τι εννοώ με αυτό; Ότι δεν υπάρχει ισορροπία
ανάμεσα στα επεισόδια, ούτε μια σταθερή εξελικτική πορεία καθώς προχωράμε βαθύτερα στα σκοτεινά μυστικά της. Για την ακρίβεια, τα πρώτα 6 επεισόδια, αν και τα παρακολουθείς ευχάριστα, δεν σε ξετρελαίνουν, αφού επί της ουσίας, δεν έχουν σε βάζουν στην καρδιά της ιστορίας, σε αυτό που πραγματικά θέλει να πει.
- Ξεπερνώντας βέβαια το προαναφερόμενο στάδιο, η ιστορία, εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και επιτέλους, πραγματικά, θέλει να μας πει κάτι. Θέλει να δείξει την τραγικότητα του να χάνεται κανείς νέος, αλλά και την σπουδαιότητα του να μπορεί να το ξεπεράσει, έτσι ώστε να επιτρέψει στην ψυχή του να γαληνέψει, γιατί, μόνο όταν τα έχουμε βρει με τον εαυτό μας, μπορούμε να είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι και δεν έχουμε ανάγκη τις απαντήσεις που θα μας δώσουν οι άλλοι. Είμαστε σε θέση να τις βρούμε μόνοι μας.
- Η σειρά, παρά την δραματική της ταυτότητα, έχει έντονες δόσεις χιούμορ. Προσέξτε όμως! Δεν
μιλάμε για κλασσικό, συμβατικό χιούμορ! Είναι σκληρό, άγριο, ίσως και λίγο κάφρικο. Προσωπικά, εκτιμώ το είδος αυτό, μην σας πως ότι το χρησιμοποιώ και στην καθημερινότητά μου, όμως, δεν είναι για όλους. Βέβαια, δεδομένης της κατάστασης που βρίσκονται οι ήρωες, είναι λογική η χρήση του αφού οτιδήποτε άλλο, μάλλον θα μας ξένιζε.
- Και ναι, έχει ορισμένες πολύ δυνατές, συγκινητικές στιγμές. Δεν θέλω να μαρτυρήσω παραπάνω απ' όσα πρέπει, αλλά απ' όταν θα ανακαλύψει ο Otonashi πως η Άγγελος, δεν είναι αυτή που όλοι νομίζουν, και πως ο ίδιος, έχει ένα καθήκον να φέρει εις πέρας, να απελευθερώσεις τις ψυχές εκείνων που μένουν έγκλειστοι της αυτοτιμωρίας τους, ναι, θα συγκινηθείτε, ίσως και να κλάψετε.

ΤΟ OST ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ:
Αναμφίβολα, το "Angel Beats!" έχει από τα πιο όμορφα και ενδιαφέροντα osts και μάλιστα, από τα πιο μεγάλα, αν αναλογιστούμε ότι μιλάμε για μια σειρά, μιας season, με μόλις 13 επεισόδια και ένα ova. Τα studios Key, που ήδη είχαν ξεκινήσει να δουλεύουν πάνω στο video game, προχώρησαν στην παραγωγή 2 CDs με το πρώτο να κυκλοφορεί 30 Ιουνίου 2010 στην Ιαπωνία, αποτελούμενο από 27 τραγούδια, ενώ το δεύτερο κυκλοφόρησε ένα μήνα μετά και πιο συγκεκριμένα στις 28 Ιουλίου 2010, αποτελούμενο από 20 τραγούδια, με 6 συνολικά CD Singles να κυκλοφορούν στην αφορά μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Την σύνθεση και την παραγωγή ανέλαβε ο ίδιος ο δημιουργός του σεναρίου, Jun Maeda, ενώ συνέβαλαν και οι Anant-Garde Eyes.

Angel Beats! Opening



Angel Beats! Opening Full Song & Lyrics



Angel Beats! Ending



Angel Beats! Ending Full Song & Lyrics



ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ:
Μια σειρά που μπορεί να μην είναι τόσο εντυπωσιακή όσο την περίμενα, την οποία ωστόσο, παρακολούθησα περισσότερο από ευχάριστα. Αν εξαιρέσει κανείς τα πρώτα επεισόδια, που δεν είναι κακά, ίσως περισσότερο χιουμοριστικά απ' όσο θα έπρεπε και λίγο πιο μακριά από την ουσία του ίδιου του anime, τα μηνύματα που θέλει να περάσει, είναι ουσιαστικά, θεμελιώδη και στηριζόμενα σε υπαρξιακές ανησυχίες και όχι μόνο. Αν ειδικά ανήκετε στην κατηγορία εκείνη των ανθρώπων που πιστεύει σε μια μετά θάνατον ζωή, και έχετε μάλιστα και προβληματισμούς πάνω σε αυτήν, ή ακόμα και στην ίδια την ουσία του θανάτου και του δικαίου που μπορεί αυτός να έχει ή μη, τότε ναι, αυτή η σειρά, είναι για σας. Γιατί ακόμα κι αν δεν ξετρελαθείτε, με το φινάλε του, θα συνειδητοποιήσετε πως θα την θυμάστε για καιρό.