Οι Villagers of Ioannina City κατεβαίνουν στην Αθήνα για μια μεγάλη ανοιχτή συναυλία, την Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων.

Μαζί τους επί σκηνής, πολλοί φίλοι καλεσμένοι. Τη συναυλία θα ανοίξουν η θρυλική Vavoura Band και το πολυφωνικό συγκρότημα Πλειάδες!

Η, χωρίς αμφιβολία, πιο πολυσυζητημένη μπάντα της εγχώριας σκηνής συνεχίζει την πορεία που ξεκίνησε πριν από περίπου οκτώ χρόνια, βλέποντας τις πρώτες μικρές συναυλίες μπροστά σε λίγους μυημένους να εξελίσσονται σε sold out εμφανίσεις σε μεγάλους χώρους, σε κάθε μέρος της Ελλάδας, και τα πρώτα ενθαρρυντικά λόγια μετά το promo dc του 2010 – το οποίο, παρεμπιπτόντως, θα συνοδεύει το τεύχος Σεπτεμβρίου του περιοδικού Metal Hammer -  να μετατρέπονται σε διθυραμβικές κριτικές για το ντεμπούτο album, “Riza”, από το σύνολο του μουσικού Τύπου αλλά και ενός ραγδαία αυξανόμενου κοινού, μέσα στο 2014.

Οι Villagers of Ioannina City είναι ένα πειραματικό ροκ συγκρότημα από τα Ιωάννινα. Η μουσική τους τους είναι μια μίξη ψυχεδελικού post rock με τον παραδοσιακό ήχο της Ηπείρου, που χτίζεται με ηλεκτρικές κιθάρες, μπάσο, τύμπανα, πολυφωνικά και ηπειρώτικο κλαρίνο.

Δημιουργήθηκαν το 2007 και έκτοτε  έχουν παίξει σε πολλές συναυλίες και φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχουν κυκλοφορήσει ένα promo cd το 2010, ενώ το πρώτο τους ολοκληρωμένο άλμπουμ με τίτλο “Riza” που κυκλοφόρησε τον  Απρίλιο του 2014 προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση και χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως δίσκος της χρονιάς. Λίγους μήνες μετά κυκλοφόρησαν το ep “Zvara/Karakolia”.

Οι V.I.C είναι:
Αλέξης Καραμέτης / κιθάρα, φωνή
Άκης Ζώης / μπάσο
Αρης Γιαννόπουλος / τύμπανα
Νίκος Αγγούσης / κλαρίνο, πνευστά
Κωνσταντίνος Λάζος / γκάιντα
Αχιλλέας Ράδης / πλήκτρα

Μαζί τους επί σκηνής:
Γιάννης Μήτσης / φωνή
Χρήστος Τζιτζιμίκας / φωνή
Γιάννης Χαλδούπης / κλαρίνο, φωνή
Κώστας Παπαπαναγιώτου / μπουζούκι
Ευριπίδης Ντιναλέξης / τζουρά
Γιώργος Ρήγας / μπαγλαμαδάκι


Η Vavoura Band σχηματίστηκε από τον τραγουδιστή και μπασίστα Johnny Vavoura και τον κιθαρίστα Γιάννη Δρόλαπα στο 1977. Σήμερα, μαζί με τον ντράμερ Θωμά Ανδρέου, το θρυλικό αυτό rock ελληνικό συγκρότημα είναι το παλαιότερο εν ενεργεία. Με μουσικές επιρροές από τον Jimi Hendrix, Black Sabbath, Led Zeppelin, Pink Floyd και άλλους, και με την αγάπη τους προς την ethnic μουσική της Ελλάδας, αλλά και της ανατολής, απέκτησαν σύντομα τον δικό τους ξεχωριστό ήχο.

Το 1979, χωρίς να έχει καν κυκλοφορήσει δίσκο, η Vavoura Band εμφανίζεται στο Sporting, γεμίζοντας το ασφυκτικά με 3.500 fans.

Το πάθος τους για την Ethic μουσική έγινε και το “εισιτήριό” τους για την κινηματογραφική μουσική, αφού οι Vavoura Band έντυσαν μουσικά το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Αρβανίτη "Σαντορίνη", το 1980.

Το 1985, η Vavoura Band ήταν το πρώτο Ελληνικό rock συγκρότημα που γύρισε videoclip, για το τραγούδι “Ο χορός της Αφροδίτης”. Σήμερα, ηχογραφούν ένα νέο δίσκο που πρόκειται να κυκλοφορήσει σε βινύλιο.

Το γυναικείο φωνητικό σύνολο Πλειάδες δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2006, στη Θεσσαλονίκη. Στόχος του είναι να συμβάλει, μέσα από την ανάπτυξη έντονης καλλιτεχνικής δράσης, στην προβολή της ελληνόφωνης πολυφωνίας της Ηπείρου, ώστε να αναγνωριστεί η αξία της και να κινητοποιηθούν άμεσα όλοι εκείνοι, που θα μπορέσουν να την υπηρετήσουν και να την παραδώσουν στις επόμενες γενιές. 
Με σημαντική εμπειρία στη μελέτη και την ερμηνεία της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, τα μέλη του συνόλου έχουν πραγματοποιήσει σειρά εμφανίσεων, συμμετέχοντας σε διάφορες παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (οι Swans τις επέλεξαν για να ανοίξουν τη συναυλία τους στη Θεσσαλονίκη, το 2013).

Ως Πλειάδες πειραματίζονται και συνεργάζονται με σύγχρονους καλλιτέχνες (Νίκος Κυπουργός, Δημήτρης Σωτηρίου, Ιωάννα Μανωλεδάκη, Στεφανία Παπαμιχαήλ, Λένα Πετροπούλου, Θεόφιλος Σωτηριάδης, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και Κώστας Χανής, encardia, Rotting Christ κ.ά.), διερευνώντας τη δημιουργική σύζευξη της προφορικής πολυφωνικής φωνητικής παράδοσης με νεωτερικούς τρόπους μουσικής έκφρασης.

Πλειάδες είναι οι: Αλίκη Ατσαλάκη, Στέλλα Γκρήγκοβιτς, Βασούλα Δελλή, Δέσποινα Καλπενίδου, Ειρήνη Κυριακού, Ασημίνα Πάτκου, Ναταλία Λαμπαδάκη, Ιουλία Ρούτζιου, Γεωργία Τέντα, Ρούλα Τσέρνου.