Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Αν είσαι παιδί, αυτή η ποιητική συλλογή θα σε οδηγήσει σε έναν ολότελα φανταστικό κόσμο. Θα σε κάνει να γελάσεις, να ονειρευτείς, να ταξιδέψεις, να ζήσεις μια μεγάλη περιπέτεια. Mπορείς ακόμα να δώσεις χρώμα στα σκίτσα και γιατί όχι, να γράψεις το δικό σου ποίημα! Αν είσαι γονιός, το παρόν βιβλίο θα σε φέρει πιο κοντά σε μια αγαπημένη συνήθεια. Μια γλυκιά καληνύχτα, από αυτές που γαληνεύουν μικρούς και μεγάλους, κλείνουν τα βλέφαρα μαγικά, δημιουργούν ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς. Αν είσαι εκπαιδευτικός, έχεις στα χέρια σου ένα πολύτιμο εργαλείο δουλειάς. Κάθε τίτλος αποτελεί μια αφορμή για συζήτηση και δραστηριότητες. Στο τέλος του βιβλίου περιλαμβάνεται η ενότητα: «Μια ιδέα για σχολική γιορτή», ένα χαρούμενο πανηγύρι της σχολικής τάξης. Η καλή παιδική ποίηση οφείλει να έχει μέτρο, ρυθμό, ρίμα, μελωδικότητα, εικονοπλασίες, θεατρικότητα. Η παρούσα συλλογή δεν στοχεύει, όμως, μόνο σ’ αυτό. Η παιδική ποίηση πρέπει να προχωρήσει σε άλλο επίπεδο: να χαλαρώσει τα δεσμά της, να γίνει πιο ευσύνοπτη, πιο εύθυμη, να ανανεώσει τη θεματολογία της, να σε ωθήσει να πιάσεις χαρτί και μολύβι. Αν έστω και ένα ποίημα κάνει κάποιον να σκιρτήσει, θα είμαστε ικανοποιημένοι που πετύχαμε τον αρχικό μας σκοπό.

Προσωπική άποψη:
Άγιες μέρες έρχονται, δώρα πολλά αγοράζουμε για τους ανθρώπους που αγαπάμε, και τα παιδιά είναι η πιο δύσκολη κατηγορία όλων. Όσοι, λοιπόν, αγαπάμε το διάβασμα, θέλουμε να το αγαπήσουν και τα παιδιά μας. Πώς όμως μπορούμε να το πετύχουμε αυτό; Χαρίζοντάς τους όμορφα βιβλία τα οποία θα τα προκαλέσουν να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και ν' ανακαλύψουν νέους κόσμους, αποδεικνύοντάς τους πως οι λέξεις μπορούν να γίνουν εμπειρία και ότι δεν είναι απλά χάσιμο χρόνου. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, έχουμε να σας προτείνουμε ένα παιδικό βιβλίο, η υπόθεση του οποίου ταιριάζει απόλυτα στο πνεύμα των ημερών. Ο λόγος για το "Όσα φέρνει η ώρα στης ποίησης τη χώρα" που κυκλοφόρησε πρόσφατα από την Άνεμος Εκδοτική. Μια πρόταση διαφορετική, εναλλακτική, με ποιητικό ύφος και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, που αποτελεί μια αναγνωστική εμπειρία ξεχωριστή.

Μέσα από 25 διαφορετικά ποιήματα, οι μικροί μας φίλοι καλούνται να εξερευνήσουν τον κόσμο -και γιατί όχι, τον εαυτό τους-, ν' ανακαλύψουν νέες αλήθειες, να γελάσουν, να βιώσουν περιπετειώδεις στιγμές και τελικά, να περάσουν καλά μέσω της γνώσης. Παράλληλα, το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα εξαιρετικό βοήθημα για εκπαιδευτικούς, προσφέροντάς τους εναλλακτικές ιδέες δραστηριοτήτων οι οποίες μπορούν ν' αξιοποιηθούν κατά την εκπαιδευτική διαδικασία -και κατ' επέκτασιν, μέσα στην σχολική αίθουσα- αλλά και έξω απ' αυτήν. Μάλιστα, εκτός των κειμένων, στην έκδοση αυτή συμπεριλαμβάνεται και μια ολόκληρη ενότητα που αν κανείς ακολουθήσει τα βήματά της, μπορεί να στήσει μια ολόκληρη σχολική γιορτή, χωρίς καν να προσπαθήσει ιδιαίτερα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχει καλή διάθεση και πρόθεση, αλλά και ν' ακολουθήσει τα γεμάτα φαντασία χνάρια του συγγραφέα. Διαβάστε το, λοιπόν, και ζήστε μια νέα εμπειρία, αντλήστε ιδέες, και γιατί όχι, χαρίστε το σε άτομα ξεχωριστά για εσάς που τ' αγαπάτε και θέλετε να τους προσφέρετε.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Θεοφάνους Θεοφάνης
Εικονογράφος: Πολυχρονόπουλος Νίκος
Εκδόσεις: Άνεμος
Κατηγορία: Παιδική Λογοτεχνία
Έτος έκδοσης: 2016
Σελίδες: 56
ISBN: 978-960-9585-69-9