Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ένα συναρπαστικό, άγριο ταξίδι στη σκοτεινή πλευρά της γυναικείας φιλίας.
Όλα άρχισαν με μια μικρή χάρη: Η Στέφανι και η Έμιλι ζουν σε ένα προάστιο του Κονέκτικατ. Μητέρες και οι δυο, γίνονται φίλες και μοιράζονται τα μυστικά τους, αν και πολύ διαφορετικές: Η Στέφανι, ανύπαντρη μητέρα, γράφει ένα μπλογκ για να αντιμετωπίσει τη μοναξιά της. Η Έμιλι έχει μια πετυχημένη καριέρα στο Μανχάταν και έναν αξιοζήλευτο γάμο.
Κάποια μέρα, η Έμιλι ζητάει από τη Στέφανι να πάρει τον γιο της από το σχολείο κι εκείνη δέχεται ευχαρίστως. Μόνο που οι ώρες –και, στη συνέχεια, οι μέρες– περνούν και η Έμιλι δεν εμφανίζεται. Όλα δείχνουν ότι μπορεί να είναι νεκρή… Το μυστήριο της εξαφάνισης γίνεται όλο και πιο πυκνό, καθώς περίεργα γεγονότα έρχονται στην επιφάνεια.
Αλλά η Στέφανι έχει κι αυτή τα δικά της μυστικά. Και, όταν ερωτεύεται τον άντρα της φίλης της, τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο.
Τρεις άνθρωποι παγιδευμένοι σ’ ένα αδυσώπητο παιχνίδι προδοσίας, ανατροπών, πάθους, αφοσίωσης, και εκδίκησης μέχρι θανάτου…

Προσωπική άποψη:
Μια μικρή χάρη... Πόσα πράγματα, άραγε, σ' αυτή τη ζωή, μικρά ή μεγάλα, δεν ξεκινάνε απ' αυτή τη μικρή φράση, συνοδευόμενη πάντοτε από μια παράκληση, που αν και μπορεί να φαντάζει αθώα με μια πρώτη ματιά, στην πραγματικότητα ίσως να κρύβει μέσα της αλήθειες που δεν μπορούμε, ή και δεν τολμάμε, ν' αναλογιστούμε. Μια τέτοια μικρή, απλή, αθώα, συνηθισμένη, καθημερινή χάρη, είναι που ενέπνευσε την Darcey Bell και που την οδήγησε στο να γράψει ένα άκρως ενδιαφέρον βιβλίο, όπου το κοινωνικό δράμα συναντά το θρίλερ μυστηρίου, δημιουργώντας ένα κράμα, με πινελιές αστυνομικού, που μόνο αδιάφορος δεν μπορείς να σταθείς απέναντί σου, αφού σε προκαλεί να κοιτάξεις, όχι μόνο την κοινωνία μέσα στην οποία ζεις και να την αναλύσεις, αλλά και τον ίδιο σου τον εαυτό στον καθρέπτη αναζητώντας τις δικές σου αλήθειες.

Η Στέφανι και η Έμιλι, αν και καθόλα διαφορετικές μεταξύ τους, είναι οι καλύτερες φίλες. Μητέρες και οι δύο, μεγαλώνουν τα παιδιά τους σ' ένα προάστιο του Κονέκτικατ, με την πρώτη να διατηρεί ένα μπλογκ προκειμένου ν' αντιμετωπίσει τη μοναξιά που της προκαλεί η έλλειψη ενός συντρόφου στη ζωή της, ενώ η δεύτερη έχει μια απόλυτα πετυχημένη καριέρα κι έναν γάμο αξιοζήλευτο. Η ζωή τους φαίνεται να κυλά ομαλά και ήρεμα, μέχρι τη μέρα εκείνη, τουλάχιστον, που η Έμιλι θα ζητήσει από τη Στέφανι να πάρει τον γιο της από το σχολείο, κάτι που εκείνη δεν έχει λόγο ν' αρνηθεί. Όσο, όμως, οι ώρες περνάνε και η Έμιλι δεν δείχνει σημάδια ζωής, τόσο περισσότερο ανησυχεί η Έμιλι, ειδικά όταν εμφανίζονται στοιχεία που μαρτυρούν πως η φίλη της μπορεί να είναι νεκρή. Κι ενώ προσπαθεί να διατηρήσει την αυτοκυριαρχία της για το καλό του παιδιού, μα και ν' ανακαλύψει τι πραγματικά συμβαίνει, με τη βοήθεια του άντρα της Έμιλι, Σον, αρχίσει να πέφτει στα δίχτυα του έρωτά του , κάτι που θα περιπλέξει τα πράγματα ακόμα περισσότερο.

Όπως προανέφερα, η Bell έχει καταφέρει κάτι απόλυτα ευφυές. Να παντρέψει δύο διαφορετικά λογοτεχνικά ύφη και να δημιουργήσει μια ιστορία που, στον πυρήνα της, μοιάζει ν' αποκτά δική της ταυτότητα. Με γρήγορη αφήγηση και πολυεπίπεδη ανάπτυξη αυτής, η ιστορία της Έμιλι και της Στέφανι, δεν είναι ένα ακόμα θρίλερ μυστηρίου με αστυνομικές πινελιές, αλλά ένα κοινωνικό δράμα χαρακτήρων, ολότελα ανθρώπινο, απόλυτα πραγματικά, ρεαλιστικά δομημένο. Η Bella μάς προκαλεί να ρίξουμε μια πιο προσεχτική ματιά γύρω μας, να κοιτάξουμε στα μάτια τις γυναίκες της διπλανής πόρτας, ακόμα κι εμάς τις ίδιες στον καθρέφτη, και ν' αναρωτηθούμε αν η ζωή αυτή που ζούμε είναι αυτή που επιθυμούμε ή αυτή στην οποία αρκεστήκαμε, επειδή προσαρμοστήκαμε σε αυτά που κάποιοι άλλοι περίμεναν -και πάντα θα περιμένουν- από εμάς, μέσα στα αυστηρά πλαίσια ενός προτύπου που υιοθετείται και κληροδοτείται από γενιά σε γενιά, όσες επαναστάσεις κι αν γίνουν, όσες αλλαγές κι αν επέλθουν.

Η Έμιλι και η Στέφανι είναι φαινομενικά ευτυχισμένες, όμως, στον πυρήνα της ύπαρξής τους, πόσο ισχύει αυτό, πραγματικά; Ποια κρυφά πάθη έχουν βαθιά φυλαγμένες στην ψυχή τους και ποιες εσωτερικές επιθυμίες τους καταπιέζουν; Και, άραγε, μέχρι που είναι ικανές να φτάσουν προκειμένου να πραγματώσουν έστω ένα μέρος αυτών; Τι είναι πρόθυμες να θυσιάσουν; Και τελικά, πόσο αθώες μπορούν να είναι, όταν επιτρέπουν στο πιο σκοτεινό κομμάτι του εαυτού τους να τις κυριεύσει, με τη λογική να συγκρούεται με την ονειροπόληση, απέναντι στην οποία, όταν ο άνθρωπος φτάνει στα όριά του, δεν έχει καμία ελπίδα να νικήσει. Και μέσα σ' όλα αυτά, υπάρχει και η παρουσία του Σον. Μια παρουσία συμπαθητική, διακριτική, που, όμως, δεν είναι παρά το περίβλημα μιας εικόνας που σκοπό δεν έχει άλλο από το να συγκαλύψει τα δικά του πάθη. Γιατί, όλοι είμαστε άνθρωποι, και κανείς δεν είναι τέλειος, όμως, το πόσο σκάρτος μπορεί να γίνει κανείς στην πορεία της ζωής του, αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από τις διαδρομές που εκείνος θα επιλέξει κατά την διάρκεια αυτής.

Η αφήγηση είναι μοιρασμένη, ανά κεφάλαιο, ανάμεσα στις δύο γυναίκες, κάτι που μας επιτρέπει ν' αναλύσουμε σε βάθος την ψυχοσύνθεσή τους, και γιατί όχι, στην πορεία των εξελίξεων, να κατανοήσουμε τα κίνητρά τους, ακόμα κι αν δεν συμφωνούμε με τις αποφάσεις τους, ακόμα κι αν δεν εγκρίνουμε τις εσωτερικές τους ανάγκες. Μια ιστορία γεμάτη αγωνία, ένταση και δράση, μια ιστορία ανατροπών, μια ιστορία που μας προκαλεί να ξεσκεπάσουμε τις πιο σκοτεινές μας πτυχές, φέρνοντας τις ανάγκες μας αντιμέτωπες με τις ανάγκες όσων βρίσκονται στη ζωή μας, μέχρι που να φτάσουμε στο σημείο χωρίς επιστροφή. Στο σημείο εκείνο που οφείλουμε ν' αποτινάξουμε από πάνω μας τα "πρέπει" και ν' αντιμετωπίσουμε, όχι μόνο τις αποφάσεις μας και τα αποτελέσματα των πράξεων που αυτές θα οδηγήσουν, αλλά την ίδια τη ζωή, με ό,τι συνοδεύει αυτήν. Δεν είναι πάντα εύκολο, δεν είναι πάντα ευχάριστο, είναι, όμως, ο μοναδικός τρόπος να οδηγηθούμε είτε στη λύτρωση είτε στην πτώση μας, αλλά και τα δύο είναι, σίγουρα, καλύτερα από την ανυπαρξία μας μέσα σε εικονική ευτυχία.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Darcey Bell
Μεταφραστής: Δεληγιάννη Αναστασία
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2017
Αρ. σελίδων: 376
ISBN: 978-960-461-760-9