Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Τέσσερις νέοι μαζεύονται σε μια πολυτελή βίλα για να γιορτάσουν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Δεν τους λείπει τίποτα. Χρήμα, ομορφιά, νιάτα. Ή μήπως τα φαινόμενα απατούν; Τι κρύβεται κάτω από την αστραφτερή επιφάνεια; Τι μπορεί να έρθει στο φως όταν μια απλή παρτίδα Monopoly μετατρέπεται σε Θάρρος ή Αλήθεια; Μπορεί το παιχνίδι να οδηγήσει στην αποκάλυψη της αθέατης πλευράς της ζωής του καθενός; Ανεπούλωτα τραύματα, σκοτεινά μυστικά και ψέματα. Τίποτα δεν είναι πια το ίδιο και κανείς δεν μπορεί πια να εμποδίσει την κάθαρση.
Ανεπούλωτα τραύματα, σκοτεινά μυστικά και ψέματα. Καθώς τα πυροτεχνήματα φωτίζουν τον ουρανό της Στοκχόλμης, τα σκοτάδια διαλύονται και κανείς δεν θα μείνει ατιμώρητος.

Προσωπική άποψη:
"Θάρρος ή αλήθεια"... Ένα παιχνίδι που όλοι μας έχουμε παίξει, παρέα με τους φίλους μας, είτε σε κάποιο μεγάλο πάρτι είτε σε κάποια μικρότερη συγκέντρωση. Ένα παιχνίδι που όσο είμαστε παιδιά δεν φοβόμαστε, αλλά που όσο μεγαλώνουμε τόσο περισσότερο μας αγχώνει η ιδέα του. Γιατί όταν είσαι παιδί δεν έχεις πολλά πράγματα να κρύψεις, ούτε ακραίες προκλήσεις στις οποίες μπορεί να σου ζητήσει κάποιος να δοκιμαστείς. Όταν μεγαλώνεις, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά, γιατί έχεις αρχίσει να γνωρίζεις και τη σκοτεινή πλευρά της ζωής και των ανθρώπων, έχεις συνειδητοποιήσει πως δεν είναι όλα ιδανικά και πως όταν βλέπεις κάτι εξωφρενικά λαμπερό, τότε μάλλον η λάμψη του αυτή κρύβει κάτι άλλο πίσω της.

Στη νέα αυτή νουβέλα της Camilla Lackberg, γινόμαστε μάρτυρες αυτού του παιχνιδιού ανάμεσα σε τέσσερις φίλους, που έχουν συγκεντρωθεί στην πολυτελή βίλα του ενός προκειμένου να γιορτάσουν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, την ίδια ώρα που οι γονείς τους είναι συγκεντρωμένοι στο απέναντι σπίτι, χτισμένο στην άκρη ενός γκρεμού με τη θάλασσα ν' απλώνεται απέραντη από κάτω. Μια απλή παρτίδα Monopoly μετατρέπεται σε ένα παιχνίδι τόλμης, όπου κάτω από την επίρεια του αλκοόλ οδηγείται όλο και περισσότερο στα άκρα, ένα βήμα τη φορά. Ωστόσο, δεν είναι μόνο το αλκοόλ που συμβάλλει σε αυτό, αλλά και κάτι άλλο, πολύ βαθύτερο, πολύ πιο ουσιώδες, πολύ πιο άγριο, από εκείνα τα πράγματα που σου ξεσκίζουν την ψυχή και που εσύ δεν κάνεις τίποτα άλλο απ' το να ανέχεσαι βουβά τον πόνο που νιώθεις, καταπίνοντας και κρατώντας τα πάντα μέσα σου.

Η νουβέλα αυτή είναι χωρισμένη σε τέσσερα μέρη και αποτελείται από δεκατρία μικρά και ευέλικτα κεφάλαια. Στο πρώτο μέρος γνωρίζουμε τους Μαρτίνα, Μαξ, Λιβ και Άντον, που φαινομενικά είναι τέσσερα συνηθισμένα, κακομαθημένα παιδιά της καλής κοινωνίας, όπου αναζητούν νέες συγκινήσεις, γιατί νιώθουν πως τίποτα δεν τους ικανοποιεί πια. Στο δεύτερο μέρος, και όσο οι δοκιμασίες του παιχνιδιού γίνονται όλο και πιο ακραίες, βλέπουμε το περίβλημα που έχουν φτιάξει γύρω τους να σπάει σιγά σιγά, μέχρι που θρυμματίζεται σε χίλια κομμάτια και δεν απομένει τίποτα άλλο απ' αυτό που είναι πραγματικά ο καθένας τους και που τόσο επιδέξια έχει καταφέρει να το κρύψει μέχρι εκείνη τη στιγμή, αλλά που έχει χαράξει βαθιές πληγές μέσα του, σιγοτρώγοντας το είναι του μέρα με τη μέρα.

Κι έτσι φτάνουμε στο τρίτο μέρος, όπου οι μάσκες έχουν πια πέσει και η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί άλλο πια στις σκιές. Μια αλκοολική μητέρα που δεν ενδιαφέρεται για κανέναν, ούτε καν για το ίδιο της το παιδί, βυθισμένη στην προσωπική της κόλαση. Ένας κακοποιητικός πατέρας που έχει καταφέρει να διαλύσει την οικογένειά του, αφήνοντας σημάδια όχι μόνο στο σώματά τους αλλά και στις ψυχές τους. Ένας πατέρας ψεύτης που δεν έχει τη δύναμη να παραδεχθεί πως απέτυχε και που παρασύρει όλη του την οικογένεια σε έναν δρόμο που δεν έχει επιστροφή. Ένας πατέρας ασελγής που παριστάνει το υπόδειγμα ηθικής και που κρύβεται πίσω από την πλασματική εικόνα του πρότυπου πατέρα και συζύγου. Ανάμεσά τους κι ένα παράνομο ζευγάρι, που ίσως δεν αντέχει την "ασχήμια" των συντρόφων του και που ψάχνει μια ψευδή παρηγοριά κάπου αλλού. Και τίποτα απ' αυτά δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, αλλά και κανείς τους δεν αξίζει να εξιλεωθεί.

Τέταρτο και τελευταίο μέρος, το πιο σύντομο απ' όλα, αυτό στο οποίο η αυλαία πέφτει και ένας δυνατός κρότος ταράζει συθέμελα τις ζωές των τεσσάρων παιδιών, αλλά κι εμάς μαζί, ως αναγνώστες. Γιατί μέσα από αυτή τη σύντομη ιστορία, με την γρήγορη και γεμάτη ένταση αφήγηση, καταφέρνουμε να ζήσουμε όλο το εύρος των συναισθημάτων που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος. Αλλά αυτό που μας μένει πιο έντονο απ' όλα, στο τέλος, δεν είναι άλλο από την οργή και την απέχθεια για τους ανθρώπους εκείνους που, είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα, καταστρέφουν τις ζωές των άλλων, χωρίς να λογαριάζουν τις αμφότερες συνέπειες και χωρίς να πιστεύουν πως πραγματικά θα τιμωρηθούν. Όμως η ζωή, όπως και οι άνθρωποι, πάντα βρίσκουν τον δρόμο τους. Κι ακόμα κι αν δεν είναι ο απόλυτα σωστός, αρκεί να είναι απελευθερωτικός, να μας κάνει να σπάμε τα δεσμά μας. Τα παιδιά αυτά, άραγε, θα κάνουν την υπέρβαση;
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Camilla Lackberg
Μεταφραστής: Νάτση Αγγελική
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 112
ISBN: 978-618-03-2625-3