Συνοπτική περίληψη του έργου:
Μετά το θάνατο της γυναίκας του ο κτηνίατρος Chase Matthews, μαζί με το γιο του Jeff, μετακομίζουν στο εξοχικό τους σπίτι με σκοπό να κάνουν μια νέα αρχή και να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους.
Ο Jeff αντιμετωπίζει την εχθρότητα μιας παρέας συμμαθητών του και μοναδικό του στήριγμα είναι ο Drew, ένα αγόρι που βασανίζεται από τον καταπιεστικό πατριό του.
Όταν ο πατριός του Drew σκοτώσει τον σκύλο του, μαζί με τον Jeff θα τον θάψουν στο τοπικό νεκροταφείο ινδιάνων, που σύμφωνα με το μύθο το μέρος αυτό έχει τη δύναμη ν’ ανασταίνει τους νεκρούς.

Προσωπική άποψη:
Μετά το “Pet Sematary” του οποίου το σενάριο είχε επιμεληθεί ο ίδιος ο King, η εταιρία παραγωγής βασίστηκε στην αρχική του ιδέα ώστε να γυρίσει το sequel μιας ταινίας που είχε μεγάλη απήχηση στο αμερικανικό κοινό. Το αν ήταν ορθή αυτή η απόφαση; Δεν είμαι σίγουρη καθώς θεωρώ τα sequels αποτυχημένες και δραματικές απόπειρες της εκάστοτε εταιρίας παραγωγής να τ’ αρπάξει εύκολα και γρήγορα.

Ο τόπος στον οποίο διαδραματίζεται η ιστορία αυτή τη φορά είναι ο ίδιος με την πρώτη με μοναδική διαφορά την χρονική στιγμή. Τα χρόνια έχουν περάσει, η περιοχή έχει εξελιχθεί, οι άνθρωποι ωστόσο δεν έχουν ξεχάσει τα τελευταία δραματικά γεγονότα που τους συγκλόνισαν όταν ένας γιατρός ξέθαψε το γιο του, τον ανάστησε, τον σκότωσε και η ιστορία επαναλήφθηκε με τη γυναίκα του. Αυτό από μόνο του αποτελεί ένα θετικό στοιχείο γιατί άμεσα και χωρίς περιστροφές συνδέει την τωρινή πραγματικότητα με το παρελθόν κι ως ένα βαθμό μας λύνει κάποιες απορίες που άφησε το απότομο κλείσιμο της πρώτης ταινίας.

Το ινδιάνικο νεκροταφείο, το μονοπάτι που οδηγεί σ’ αυτό, καθώς και το νεκροταφείο ζώων έχουν μείνει ίδια κι απαράλλαχτα. Επίσης ένα θετικό στοιχείο γιατί αυτό που βλέπεις δεν διαφοροποιείται απ’ αυτό που ήδη είχες στο μυαλό σου, κατά συνέπεια δεν σε ξενίζει. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και τα ειδικά εφέ. Αυτή τη φορά είναι πιο έντονα, πιο ζωντανά, πιο εξελιγμένα από την προηγούμενη φορά. Αυτό δεν αποτελεί απαραίτητα θετικό στοιχείο γιατί λόγω της υπερβολής ορισμένες σκηνές χάνουν την όποια αληθοφάνεια θα μπορούσαν να έχουν.

Βέβαια, αυτή τη φορά δεν χρειάζεται να φτάσουμε λίγο πριν το φινάλε της ταινίας για να μπούμε στο “ψητό”. Η πρώτη ταινία μας έχει βάλει για τα καλά στο νόημα, έτσι αποφεύγεται η σπατάλη χρόνου σε αφηγήσεις μύθων κι αναμνήσεων από το παρελθόν. Οι ήρωες αυτή τη φορά αναλαμβάνουν δράση πιο γρήγορα κι έτσι έχουμε περισσότερο χρόνο να δούμε, να ζήσουμε και να καταλάβουμε τη συμπεριφορά των νεκραναστημένων. Για να είμαι ειλικρινής όμως, ώρες-ώρες, η συμπεριφορά κάποιον απ’ αυτούς, όπως του αστυνόμου Gus είναι επιεικώς βλακώδεις, όσο κι η μειωμένη αντίληψη των ανθρώπων γύρω του (καλά οι άλλοι, γίνεται να τον βλέπει η γυναίκα του έτσι και να μην καταλαβαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά;). Ωστόσο, όλα αυτά κάνουν το μυστήριο που υπήρχε την πρώτη ταινία να μοιάζει πολύ μακρινό.

Ωραία είναι επίσης κι αυτή τη φορά η μουσική. Ροκ-ποπ δυναμικά κομμάτια που δένουν με τη βιαιότητα και την ένταση των περισσότερων σκηνών. Όσοι είναι φίλοι του gore και του splatter θα ενθουσιαστούν απ’ την πληθώρα των βίαιων σκηνών κι από τους θανάτους που είναι σαφώς πιο εντυπωσιακοί κι ανατριχιαστικοί από την πρώτη ταινία.

Σχετικά με το cast δεν έχουμε μεγάλη διαφοροποίηση σε θέμα ποιότητας από την πρώτη φορά. Είναι ίσως περισσότερο γνωστοί από την άλλη φορά λόγω της εμφάνισής τους σε γνωστά αμερικάνικα serial, οπότε μπορείτε να καταλάβετε ότι κι οι ερμηνείες του ταιριάζουν καλύτερα στη μικρή παρά στη μεγάλη οθόνη. Η πιο γνωστή φυσιογνωμία είναι σίγουρα αυτή του μικρού Edwart Furlong, κάτι στο οποίο βοηθά η παρουσία του στο “Terminator 2”.

Ταινία τηλεοπτικών προδιαγραφών που σε καμία περίπτωση δε διαθέτει τα προσόντα εκείνα που θα μπορούσαν να την κάνουν κινηματογραφική επιτυχία. Αν δεν έχετε κάτι καλύτερο να κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας και σας ανεβάζουν την αδρεναλίνη τόνοι αίματος που χύνεται χωρίς λόγο και βίαιοι θάνατοι που θα μπορέσουν ίσως να ικανοποιήσουν τα σκοτεινά σας ένστικτα, τι να σας... Απολαύστε την! Σε κάθε άλλη περίπτωση δεν υπάρχει λόγος να το κυνηγήσετε, εκτός αν βρεθεί στο δρόμο σας.
Βαθμολογία 5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Νεκροταφείο Ζωντανών 2
Είδος: Θρίλερ
Σκηνοθέτης: Mary Lambert
Πρωτγωνιστές: Edwart Furlong, Anthony Edwarts, Clacy Brown, Jared Rushton, Darlanne Fluegel, Jason McGuire
Παραγωγή: 1992
Διάρκεια: 100’

Σχετικά sites που αξίζουν τον κόπο:
http://www.imdb.com/title/tt0105128/
http://en.wikipedia.org/wiki/Pet_Sematary_II