
Ο Ray είναι ένας χωρισμένος άντρας, που αναλαμβάνει να τα κρατήσει για ένα σαββατοκύριακο τα παιδιά του με τα οποία βρίσκεται σε αποξένωση, ώστε η πρώην γυναίκα του να επισκεφθεί τους γονείς της με τον νέο σύζυγό της.
Κι ενώ το προβληματικό Σαββατοκύριακο ξεκινάει, θα εξελιχθεί πολύ χειρότερα απ’ ότι θα περίμενε ο καθένας τους, καθώς θα συμβεί για ολόκληρο τον κόσμο, το αναπάντεχο.
Εξωγήινοι εξαπολύουν μαζική επίθεση στην πόλη και ξεκινάει ένα εφιαλτικό ταξίδι μέχρι να φτάσουν οι 3 τους στην Βοστόνη όπου και θα συναντήσουν την μητέρα τους.
Προσωπική άποψη:
Ταινίες σαν κι αυτή αποδεικνύουν περίτρανα πως όταν μια ταινία έχει ήδη γυριστεί, δεν χρειάζεται ένα ακόμα remake της μόνο και μόνο γιατί τα τεχνολογικά μέσα είναι πλέον πιο εξελιγμένα απ’ ότι το 1952. Ωστόσο ο Spielberg, θέλοντας προφανώς να διατηρήσει τον τίτλο του ως ο μάστορας της επιστημονικής φαντασίας, εμπνεύστηκε πριν 4 χρόνια απ’ το ομότιτλο best seller του H.G. Wells, ενός συγγραφέα που έχει την τέχνη και την μαεστρία να κάνει κατανοητό στον άνθρωπο την πηγή της εξέλιξης που του στερεί την ελευθερία, καθώς και τον φόβο του απέναντι στο άγνωστο.
Οι εξωγήινοι αποφασίζουν για μια ακόμα φορά να εισβάλλουν στον πλανήτη μας, αυτή τη φορά μέσω καλά θαμμένων μηχανών, όπου απλά ήρθε η ώρα τους να ξυπνήσουν και να δράσουν. Και φανταστείτε από πού ξεκινάει αυτό, απ’ την Αμερική βέβαια! Φαίνεται τελικά πως όχι μόνο ολόκληρος ο πλανήτης, αλλά και το outer space την έχουν στο μάτι. Παρ’ όλα ταύτα, είναι πιο δυνατοί από την Ευρώπη και πιο αδύναμοι από τους Ιάπωνες. Ίσα μωρή έχω να πω εγώ, που θα μας πεις για την Ευρώπη. Που όταν εμείς φτιάχναμε ιστορία εσείς βόσκατε γελάδια στο Brokeback, που το παίζεται υπερδύναμη και να μην πω… κουνιόντουσαν. Αλλά καλύτερα να μην συνεχίσω, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί θα συγχυστώ και στην κατάστασή μου δεν κάνει.
Το σενάριο, χωρίς πολλά-πολλά και χωρίς να κάνει καμιά εκτενή χαρτογράφηση των κεντρικών προσώπων, ξεκινάει άμεσα και βίαια, θυμίζοντάς μας στην προσέγγιση το “Signs”, αλλά τίποτα παραπάνω. Ο πόλεμος είναι η κεντρική ιδέα, αυτός είναι η ουσία, τα πάντα περιστρέφονται γύρω του και το μόνο που έχουμε να κάνουμε ως θεατές είναι να παρακολουθήσουμε τον αγώνα επιβίωσής τους, αθόρυβα και με αγωνία. Δεν έχει σημασία αν δεν ξέρουμε τίποτα σχεδόν γι’ αυτούς, δεν υπάρχει άλλωστε λόγος να δεθούμε συναισθηματικά, η ουσία είναι ότι τα άρπαξαν χοντρά για να παίξουν και πρέπει να φτάσουν σώοι στο τέρμα σαν σε videoπαιχνίδι.
O Spielberg μοιάζει σαν να έχει χωρίσει την ταινία σε δύο διαφορετικά μέρη. Στο πρώτο, ο ρυθμός είναι συνεχής, γρήγορος, βίαιος και καταστροφικός. Όλοι προσπαθούν αγωνιωδώς να ξεφύγουν, έχοντας μια μεγάλη περιοχή κίνησης και δράσης. Οι εξωγήινοι το μόνο που κάνουν είναι να σπέρνουν την καταστροφή και τον όλεθρο και οι κάτοικοι να προσπαθούν να ξεφύγουν απ’ τα πυρά τους. Η κίνησή αυτή περιορίζεται και η δράση καταλαγιάζει στο δεύτερο μισό, όπου έχουμε επαφές τρίτου τύπου με τα εξωγήινα όντα, τα οποία πλέον, προσπαθούν μέσα απ’ τα συντρίμμια να προσεγγίσουν με πιο ήπιο τρόπο τους επιζήσαντες.
Εντάξει, μην γίνομαι και παράλογη, σε ότι έχει να κάνει με ειδικά, οπτικοακουστικά εφέ, ο Spielberg έχει δώσει ρέστα. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι τα ποσά που δαπανήθηκαν ήταν υψηλότερα, ακόμα και από εκείνα του “Τιτανικού”. Ως προς τον εντυπωσιασμό και την οπτική καθήλωση του θεατή, η ταινία παίρνει άριστα. Εξαιρετικές και οι μουσικές επιλογές δια χειρός John Williams, σε μια ακόμα δουλειά που δικαιολογεί τόσο τα 5 Oscars που έχει κατακτήσει όσο και τις άνω των 40 υποψηφιοτήτων του.
Ο Tom Cruise έχει τον πρώτο ρόλο, όμως δεν είναι αυτός που καταφέρνει να κλέψει την παράσταση. Όχι ότι ο ρόλος του έτσι όπως αναπτύσσεται του προσφέρει ιδιαίτερα περιθώρια εξέλιξης, αλλά κάτι λείπει. Ναι, πείθει ως περιθωριακός και άχρηστος πατέρας, αλλά αδυνατεί να μας πείσει, τουλάχιστον στο βαθμό που θα θέλαμε, για τον πανικό που τον έχει καταβάλει και για την κρίση του καλού γονιού που τον κυριαρχεί ξαφνικά.
Ο Tim Robins στο εικοσάλεπτο που του αναλογεί, μας πείθει για μια ακόμα φορά για το πόσο καλός ηθοποιός είναι, ακόμα και όταν τα μέτρα ανάπτυξής του είναι στενά και περιθωριακά. Ο Justin Chatwin στο ρόλο του γιου της οικογένειας, για το μόνο που μπορεί να μας πείσει είναι το ότι έχει κάψει φλάντζα και είναι χαζοχαρούμενο. Πραγματική ηρωίδα είναι η Fαnning, που δικαίως θεωρείται ένα απ’ τα σύγχρονα αστέρια του Hollywood. Οι εκφράσεις και οι κινήσεις της είναι μοναδικές και το μόνο που μένει, είναι να δούμε αν στο πέρασμα των χρόνων θα διατηρήσει την ικανότητα της αυτήν.
Αν έχετε διαβάσει το βιβλίο του Wells, ίσως η άποψη του Spielberg να σας δυσαρεστήσει. Όχι, οι εξωγήινοι δεν είναι πλάσματα απ’ τον Κόκκινο Πλανήτη, αλλά πολεμικές και θανατηφόρες μηχανές, που παρά την τεχνολογική τους δύναμη κι εξέλιξη, μας ζηλεύουν. Είδατε τι είμαστε εμείς οι γήινοι; Όλοι μας φθονούν και θέλουν το κακό μας, ειδικά των Αμερικάνων. Όσο και αν εντυπωσιάζει το οπτικό αποτέλεσμα, όσο κι αν τα εφέ και η μουσική είναι επιβλητικά, οι ερμηνείες συνολικά και το εύρος των χαρακτήρων δεν πείθουν όσο θα θέλαμε ή όσο θα μπορούσαμε να περιμένουμε. Μάλλον η ταινία διευκολύνει την Αμερικανική προπαγάνδα για ακόμα μια φορά και σίγουρα το γελοίο και λόγου χάριν ευκολίας φινάλε θα σας ξενίσει.
Βαθμολογία 5/10
Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Ο Πόλεμος Των Κόσμων
Είδος: Επιστημονικής Φαντασίας
Σκηνοθέτης: Steven Spielberg
Πρωταγωνιστές: Tom Cruise, Dakota Fanning, David Alan Basche, Justin Chatwin, Tim Robbins, Miranda Otto
Παραγωγή: 2005
Διάρκεια: 116’
Επίσημο site:
http://www.waroftheworlds.com/
26 Σχόλια:
Έλα οκ, την αδικείς λίγο την ταινία.. Τουλάχιστον το πρώτο μισό (όπως λες) είναι για να κάνει όλους τους άλλους σκηνοθέτες που έχουν ασχοληθεί με τέτοιες ταινίες να θέλουν να τον σκοτώσουν απτην ζήλεια τους (τον Spielberg εννοώ).. Σε καθαρά entertaining mood, η ταινία είναι πολύ καλή για το είδος της..
Κανα δυο μονάδες πιο πανω δηλαδη, μη φανταστείς...
:P
@ Chris αν δεν είχε αυτό το δεύτερο, βλακώδες σε πολλά σημεία ακι υποτονικό μισό, μπορεί να την έκρινα έτσι και να έπαιρνε 1-2 ποντάκια παραπάνω, γιατί δεν έχουν κι άλλο σκοπό απ' την ψυχαγωγία τέτοιες παραγωγές. ;)
Αυστηρή,αυστηρή!Αν και βέβαια ειλικρινής!Μας το έχεις ξαναπεί πως δεν τρελαίνεσαι για κάτι τέτοια!
@ Όχι απλά δεν τρελαίνομαι George, τ' αποφεύγω όπως ο διάολος το λιβάνι! :p
Λοιπόν η ταινία απλά είναι εντυπωσιακή, έχουν χρησιμοποιήσει πολύ καλά εφέ και γενικά ο Steven Spielberg είναι καλός σε κάτι τέτοια. Σίγουρα για να ψυχαγωγηθείς θα τη δεις και για να περ'ασεις ευχάριστα. Δε διέκρινα όπως λες δυο μέρη αλλά όλη η ταινία έχει δράση, σασπένς. ίσως φαίνεται κάπως αφελές, αλλά πραγματικά το σύνολο σε αφήνει ευχάριστο. Πιστεύω ότι την αδικείς και ότι το θέμα το βλέπεις λίγο προσωπικά, αλλά ανττικειμενικά η ταινία είναι μια από τις καλύτερες περιπέτειες επιστημονικές φαντασίας, με πολύ καλά εφέ, δράση και ερμηνείες με καλύτερη της μικρής κοπέλας, αλλά και του Tom Cruise που εδώ μου άρεσε. Και εννοείται ότι αξίζει δυο μονάδες παραπάνω.....
@ Σωκράτη ο εντυπωσιασμός διαρκεί μόνο στο πρώτο μισό. Όσο η πλοκή της ταινίας σε κρατάει σε εγρήγορση. Από 'κει κι έπειτα γίνεται υποτονικό, βλακώδες και πέφτει όλο και σε περισσότερες ευκολίες για να οδηγηθεί στο ακόμα πιο εύκολο και βλακώδες φινάλε.
Πίστεψέ με, δεν το βλέπω προσωπικά αλλά αντικειμενικά. Αν βαθμολογούσα προσωπικά θα ήταν πιο κάτω. Η μοναδική ερμηνεία που αξίζει είναι της Fanning όμως αυτό δεν είναι αρκετό.
Ίσως έχεις δίκιο. Εμένα μου άρεσε πάντως....
Μια διορθωσούλα: Λες
..."Ο David Alan Basche στο ρόλο του γιου της οικογένειας, για το μόνο που μπορεί να μας πείσει είναι το ότι έχει κάψει φλάντζα και είναι χαζοχαρούμενο"... Αν εννοείς τον γιο, τον Ρόμπι, λέγεται Justin Chatwin. Ο David Alan Basche είναι, ο Τιμ, ο νέος σύζυγος της πρώην γυναίκας του Tom Cruise (στη ταινία πάντα) της Μαίρη Ανν (Miranda Otto). Μπορεί να έχω και λάθος όμως, δεν ξέρω...
@ Σωκράτη... έχεις δίκιο! :P
Είχα μάλλον κάψει φλάντζα βλέποντάς την για 2η φορά!
Ο δαίμονας του τυπογραφείου που λένε... :p
Ευχαριστώ για την παρατήρησ και θα το διορθώσω μάλιστα αμέσως! :)
@ Σωκράτη, να συμπληρώσω επιπλέον πως, αν είχες διαβάσει το βιβλίο ίσως να αντιλαμβανόσουν ακόμα περισσότερο τους λόγους που ενοχλήθηκα! ;)
Χα, χα, χα! Γιώτα εγώ αν υπήρχε μια δουλειά με ταινίες θα ήμουν άφταστος στον κλάδο μου, αλλά με έφαγε το κατεστημένο.
Γενικά βιβλία δε διαβάζω, μου αρέσει πιο πολύ η εικόνα. Αν ποτέ όμως μου δοθεί η ευκαιρία θα το διαβάσω εν τάχει.
Υ.Γ. Τα μόνα βιβλία που έχω διαβάσει είναι το "Ανατριχίλες" και το εκπληκτικότατο ποίημα "Η σονάτα του σεληνόφτος".
@ Πες μου ότι ήσουν θεωρητική κατεύθυνση... :p
'Άφησέ με να έρθω μαζί σου...'!
Ωραίο αλλά εφιάλτης είχε γίνει με την φιλόλογο που είχαμε που ήταν απίστευτα γελοία!
Αχ... εμένα όλοι οι φίλοι και οι γνωστοί, όταν θέλουν να θυμηθούν κάτι σχετικό με ταινία, όνομα, συντελεστή και τα σχετικά, εμένα παίρνουν τηλέφωνο! :p
Από τα copy-paste, μου ξέφυγε κι εμένα κάτι! :p Xα, χα, χα...
Εμένα πάντως μου αρέσει τρελά το διάβασμα, από παιδί μάλιστα και αν δεις την βιβλιοθήκη μου θα καταλάβεις τι εννοώ! Ο άντρας μου με απειλέι ότι αν πάρω κι άλλα βιβλία θα με βγάλει έξω από το σπίτι μαζί με αυτά! :p
Ναι θεωρητική και πλέον μετέπειτα φιλόλογος. Δυστυχώς πολλοί φιλόλογοι είναι για τα πανυγήρια γιατί τη λογοτεχνία πρέπει να τη νιώθεις και να έχεις και ένα θεατρικό ύφος. Εγώ πάλι κόλλημα με τις ταινίες. Εχω ταινιοθήκη και μερικές από αυτές είναι και οι αυθεντικές.
@ Είδες Σωκράτη πως σε έπιασα; :)
Οι περισσότεροι είναι για τα πανηγύρια! :/
Ου... κι εμείς από dvd άλλο τίποτα!
Ε, αφού τη "Σονάτα" όσοι είναι θεωρητική την ξέρουν... Εσυ τι δουλειά κάνεις;
Αφησέ με να 'ρθω μαζί σου! Τι φεγγάρι απόψε! Είναι καλό το φεγγάρι δε θα φαίεται που ασπρίσαν τα μαλλιά μου. Το φεγγάρι θα κάνει πάλι χρυσά τα μαλλιά μου, δε θα καταλάβεις..." Απ' έξω το ξέρω...
Απορώ πώς δεν έχεις ανάλογο ποστ. Αν μπορούσα να το βαθμολογήσω θα του έβαζα 1.000.000.000/10 (και πάλι λίγο είναι.....)!!!!
"Αυτό" το έχεις σε dvd;
@ Σωκράτη καμία σχέση πάντως με την κατεύθυνσή μας!
Είμαι υπεύθυνη λογιστηρίου (και ιδιαιτέρα του διευθυντή) σε αντιπροσωπεία της Opel.
Ίσως κάνω ένα σχετικό post στο άλλο μου blog τώρα που το λες!
Αυτό όχι, για να πω την μαύρη μου αλήθεια δεν το έχω αλλά δεν νομίζω να το αποκτήσω κι όλας! :p
Για τη Σονάτα θα κάνεις; Γιατί εδώ και μέρες θέλω να κάνω κι εγώ αλλά δεν ξέρω τι να πω γι' αυτό το κομψοτέχνημα!! Το απήγγειλα πολλές φορές και δάκρυσα.
Όσον αφορά για το ""Αυτό"" ίσως είναι μια ταινία που θα φτύσω αίμα για να την αποκτήσω. Οι μόνες ταινίες που με συγκλόνισαν είναι το ""Αυτό"", "Ο σχιζοφρενής δολοφόνος με το πριόνι" (1974,2003) και το ποίημα "Η σονάτα του σεληνόφωτος". Αμφιβάλλω αν ποτέ βρεθούν κάτι ανάλογα που θα με στοιχειώσουν για πάντα.....
@ Σωκράτη άκυρο... :p
Για την ταινία αυτή νόμιζα ότι έλεγες!
"Το Αυτό" εννοείται ότι το έχω, το λατρεύω και μπορείς να βρεις και το σχετικό post να στο επιβεβαιώσει. :)
Του '74 ναι, του 2003 καλό αλλά όχι και για να τρελαθεί κανείς! :)
Πόσο το θέλω!!!!!
Πιο πολύ μου άρεσε ο Σχιζοφρενής του 2003 Αριστούργημα!!!!!!
@ Μπα... Σωκράτη εμένα μου άρεσε περισσότερο το πρωτότυπο! Πιο ατμοσφαιρικό! :/
Θες να το αγοράσεις αυθεντικό; Αν όχι γιατί δεν το νοικιάζεις και να το αντιγράψεις;
Λοιπόν πήγα σε ένα κατάστημα, αλλά δε το βρήκα. Οψόμεθα...
@ Έχεις κοντά σου Videorama; Αν ναι, ζήτησέ το, μπορεί να στο βρουν. Εγώ έτσι το πήρα πριν 4 χρόνια! ;)
Ναι ελπίζω να το βρουν. Θα το κάνω. Να σου πω μια και πιάσαμε τη Σονάτα δεν μπαίνεις στο άλλο μου blog Διάφορα άλλα να διαβάσεις κάτι...
@ Εννοείται θα μπω! :)
Γιώτα θα ήθελα να δεις την κριτική μου για την άλλη συνεργασία Spielberg-Cruise Minority Report και γενικά αν γίνεται να διαβάζεις κριτικές που θα γράφω απο δώ και πέρα και να λέμε ανταλάσουμαι απόψεις.
http://letterboxd.com/paulkapsalis98/films/reviews/
@ Παύλο φυσικά και να περάσω! Με μεγάλη μου χαρά να τα λέμε!
Δημοσίευση σχολίου