Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ένας λευκός καρχαρίας κάνει την εμφάνισή του στις ακτές του Amity, όπου πολλοί ανυποψίαστοι τουρίστες παραθερίζουν κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
Τα θύματα που βρίσκουν τραγικό και επώδυνο θάνατο από τα σαγόνια του πεινασμένου καρχαρία αρχίζουν να πληθαίνουν, και ο σερίφης του νησιού αποφασίζει να πάρει δραστικά μέτρα για να προστατέψει τους παραθεριστές αλλά και την ίδια του την οικογένεια.
Μαζί με έναν πλούσιο και παθιασμένο με το επάγγελμα του ωκεανολόγο και μ’ έναν θαλασσόλυκο, ειδικό στο κυνήγι, θα σαλπάρει με ένα ψαροκάικο με μοναδικό σκοπό την εξόντωση του φονικού καρχαρία.

Προσωπική άποψη:
Ήταν το 1975 όταν η Universal Pictures πήρε την απόφαση να ρισκάρει και να ποντάρει στην ομόνυμη κινηματογραφική μεταφορά του δημοφιλούς best seller “Jaws”, εμπνευσμένο και πλασσμένο από έναν νεαρό τότε και άσημο σκηνοθέτη. Ότι κι αν πίστευαν, σίγουρα κανένας δεν περίμενε αυτό που ακολούθησε. Η ταινία έσπασε κάθε ρεκόρ εισητηρίων και κατ’ επέκτασην εισπράξεων, έμεινε στην ιστορία ως το πρώτο blockbuster ακολουθούμενο από δύο, όχι τόσο επιτυχημένα, sequel, και ως ένα απ’ τα πιο κλασσικά έργα τρόμου.

Μπορεί σε κάποιους από εσάς το θέαμα αυτό, τόσο θεματολογικά όσο και εικαστικά, να φαντάζει κάπως πεπαλαιωμένο όμως, κανένας μας δεν μπορεί να αμφισβητήσει την κλασσικότητα και την διαχρονικότητά του. Μπορεί τα οπτικά εφέ και τα μέσα αξιοποίησης ανάλογων ταινιών να έχουν εξελιχθεί και να αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όμως, δεν παύει να είναι ο πρώτος, ο αυθεντικός εκείνος τρόμος που κράτησε αρκετούς από εμάς μακριά από τα βαθιά νερά της θάλασσας. Δεν παύει να είναι εκείνη η ταινία που ενέπνευσε άλλες παρόμοιες. Δεν παύει, μέχρι και σήμερα, να προκαλεί την ίδια αίσθηση τρόμου, πανικού και άγριας ανατριχίλας όπως την πρώτη φορά.

Ο Spielberg, στην πρώτη του ταινία, την ταινία εκείνη που έμελλε να γίνει επιτυχία και να τον καταξιώσει αμέσως στο χώρο του Hollywood και να θεωρείται σήμερα ένας από τους κορυφαίους δημιουργούς του είδους του. Παρά το νεαρό της ηλικίας του και την απειρία του, δημιουργεί μια ατμοσφαιρική ταινία τρόμου όπου τα πάντα λειουργούν αρμονικά. Με έξυπνους χειρισμούς, δημιουργεί μια απίστευτα επιβλητική και τρομακτική ατμόσφαιρα, προκαλώντας ρίγη ακόμα και στους πιο σκληρούς. Η αγωνία και ο τρόμος κλιμακώνονται ενώ η επιλογή του να μην μας φανερώσει εξ’ αρχής τον καρχαρία, είναι ίσως το πιο έξυπνο σκέλος της σκηνοθεσίας του αποδεικνύοντας ότι, όταν κάτι δεν μπορείς να το δεις είναι πιο τρομακτικό. Σε συνδυασμό δε με τα υποβρύχια πλάνα, έχουμε ένα προσεγμένο και άψογα λειτουργικό αποτέλεσμα.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία όμως της ταινίας και ταυτόχρονα, ένα από τα πιο διαχρονικά, είναι η μουσική της ταινίας δια χειρός John Williams. Αναμφίβολα, πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους συνθέτες όλων των εποχών, με αμέτρητες υποψηφιότητες για ένα βραβείο oscar και πέντε χρυσά αγαλματάκια στην συλλογή του. Το ost του “Jaws” είναι εκείνη η δουλειά του μάλιστα που του χάρισε το πρώτο πολυπόθητο βραβείο της συλλογής του. Και όχι άδικα, αν αναλογιστούμε ότι όλοι μας έχουμε άσβεστη στο μυαλό μας τη μελωδία του και την έχουμε άρικτα συνδεδεμένη με τον απόλυτο τρόμο.

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής αυτής της ταινίας είναι το δίχως άλλο ο τρομερός καρχαρίας. Ο καρχαρίας εκείνος που στοίχειωσε για πολύ καιρό τους εφιάλτες μας και πολλούς τους έκανε σίγουρα να ξανασκεφτούν τις καλοκαιρινές, παραθαλάσσιες διακοπές τους. Μια εξαιρετική δουλειά από τον μέγα Spielberg, στην έναρξη μιας λαμπρής καριέρας. Ατμοσφαιρικό θρίλερ που παρά την παλαιότητά του καταφέρνει ακόμα και σήμερα να ξυπνήσει τους κρυφούς μας φόβους και τα άγρια ένστικτά μας.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Τα Σαγόνια Του Καρχαρία
Είδος: Θρίλερ
Σκηνοθέτης: Steven Spielberg
Πρωταγωνιστές: Roy Scheider, Robert Shaw, Richard Dreyfuss, Lorraine Gary, Murray Hamilton
Μουσική: John Williams
Παραγωγή: 1975
Διάρκεια: 124’

Σχετικά sites που αξίζουν τον κόπο:
http://www.imdb.com/title/tt0073195/
http://en.wikipedia.org/wiki/Jaws_(film)