Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Μεγάλη κακοτυχία κυνηγάει τη σερβιτόρα Σούκι Στακχάουζ. Πρώτα δολοφονείται ο συνάδελφός της και κανένας δε δείχνει να νοιάζεται. Έπειτα έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο μ' ένα τερατώδες πλάσμα, που τη γεμίζει δηλητηριώδεις πληγές.
Επεμβαίνουν τα βαμπίρ, που ρουφάνε σπλαχνικά το δηλητήριο από τις φλέβες της (άλλο που δεν ήθελαν). Ως εκ τούτου, της έσωσαν τη ζωή. Κι έτσι, όταν ο ένας από τους αιμοπότες τής ζητάει χάρη, ενδίδει.
Σύντομα, λοιπόν, η Σούκι βρίσκεται στο Ντάλας και χρησιμοποιεί το τηλεπαθητικό ταλέντο της, για να βρει ένα χαμένο βαμπίρ. Πρέπει να ανακρίνει ορισμένους ανθρώπους, που εμπλέκονται στην υπόθεση.
Υπάρχει όμως ένας όρος. Τα βαμπίρ οφείλουν να συμπεριφερθούν σωστά και να μην πειράξουν κανέναν άνθρωπο. Εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις.
Φτάνουν μονάχα μια νόστιμη ξανθιά και ένα μικρό λαθάκι, για να γίνουν θανάσιμα τα πράγματα.

Προσωπική άποψη:
Η Harris, μέσω του πρώτου της βιβλίου, μας σύστησε τόσο τον φανταστικό της κόσμο, ο οποίος οριοθετείται και περιβάλλεται από τον πραγματικό, όσο και με τους ήρωές της. Άνθρωποι και βαμπίρ συνυπάρχουν στον κόσμο της ο οποίος όμως, έχει και άλλα, καλά κρυμμένα μυστικά, τα οποία περιμένουν την κατάλληλη στιγμή να αποκαλυφθούν αλλά, και τις κατάλληλες συνθήκες, μέσω του προσώπου εκείνου που θα μπορεί να αντιληφθεί αλλά και να κατανοήσει, τόσο το παράξενο όσο και το πραγματικό στοιχείο της κατάστασης αυτής.

Φυσιολογικοί άνθρωποι, βαμπίρ και μορφοπλάστες, μας παρουσιάστηκαν στο πρώτο σκέλος αυτού του μεγάλου ταξιδιού. Καιρός πλέον να γνωρίσουμε και άλλους ανθρώπους, οι οποίοι δεν θα χαρακτηρίζονταν ακριβώς φυσιολογικοί αφού, σκοπός της ζωής τους είναι να εξαλείψουν το φαινόμενο των βαμπίρ από την κοινωνία καθώς, θεωρούν ότι την μολύνουν και την θέτουν σε κίνδυνο. Έτσι, με έναν έξυπνο και λειτουργικό τρόπο, ερχόμαστε αντιμέτωποι με ανθρώπους φανατισμένους, που όπως τόσοι και τόσοι στο πέρασμα των αιώνων, βιαιοπραγούν και σφαγιάζουν χάριν της πίστης τους και εις όνομα του Θεού. Και εδώ ακριβώς ερχόμαστε αντιμέτωποι με το δίλλημα που θα ζητούσε απάντηση έπειτα από προσωπική μας επιλογή.

Καιρός όμως να γνωρίσουμε και νέα βαμπίρ και μαζί με αυτά να μάθουμε, όχι όλα αλλά, κάποια περισσότερα πράγματα, τόσο γύρω από την φύση τους, τον τρόπο που σκέφτονται, ενεργούν και πράττουν αλλά, και γύρω από τον τρόπο όπου λειτουργούν ως μια ξεχωριστή ομάδα μέσα σε ένα κοινό σύνολο. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν για πρώτη φορά ότι τα βαμπίρ έχουν την δικιά τους κοινωνία, τους δικούς τους νόμους, τους δικούς τους κανόνες, τον δικό τους κώδικα ηθικής που επιφέρει ανάλογα αποτελέσματα, αν τηρείται ή όχι. Όσο πιο πολύ εισχωρούμε στον κόσμο τους, τόσο πιο πολύ αγριευόμαστε παράλληλα όμως, τόσο περισσότερο γοητευόμαστε από κάτι που μοιάζει αδύνατον να αποφύγουμε.

Οι χαρακτήρες αρχίζουν να δείχνουν πιο ξεκάθαροι χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι ρίχνουν όλες τις ασπίδες άμυνάς τους. Όχι, δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα να μάθουμε τα πάντα γύρω από αυτούς. Έχει έρθει όμως η ώρα να λάβουμε περισσότερες πληροφορίες τις οποίες θα πρέπει να επεξεργαστούμε και να κατανοήσουμε. Μπορεί να μην έχει έρθει, πλησιάζει όμως η ώρα που θα καλεστούμε να επιλέξουμε στρατόπεδο καθώς, τα πιο δύσκολα δεν έχουν φτάσει ακόμα αλλά, πλησιάζουν, βίαια και έτοιμα να ξεσπάσουν μην αφήνοντας τίποτα. Αναγκαίος ο έλεγχος, κάτι που όμως δεν δείχνει πάντα το ίδιο εύκολο να χαλιναγωγηθεί. Όταν μάλιστα το μεταφυσικό συναντιέται με την μυθολογία σε μια από τις πιο αλλόκοτες μορφές της, πώς να αντιδράσεις.

Η Σούκι είναι ο κεντρικός ήρωας. Είναι η προσωπικότητα εκείνη που υπερισχύει όλων, παρά την αδυναμία της σάρκας της. Ως άνθρωπος, είναι πιο ευάλωτη από κάθε άλλον. Είναι γενναία, έχει κότσια, αυτό όμως δεν της στερεί το δικαίωμα να έχει τις αδύναμες στιγμές της, τους φόβους, τις ανησυχίες, τις αδυναμίες και τα πάθη της. Ερωτευμένη και αποφασισμένη, αναγκασμένη και φοβισμένη, ξεκινάει για ένα ταξίδι που μπορεί να μην επέλεγε αν μπορούσε να κάνει διαφορετικά, δεν προσπαθεί όμως να το αποφύγει. Αντίθετα, όταν τα πράγματα δυσκολεύουν και τα όρια στενεύουν, είναι εκείνη που θα μπήξει το μαχαίρι στο κόκαλο.

Μπορεί η Harris να μην καταφέρνει ούτε με αυτό το βιβλίο να προσφέρει το τέλειο, βρίσκεται όμως πολύ κοντά. Όσο ενδιαφέρουσα και αν είναι η γραφή της, μπορείς να διακρίνεις κάποιον προβληματισμό, ίσως να έλεγα καλύτερα ανασφάλεια. Σίγουρα το ταξίδι κάθε συγγραφέα δεν είναι εύκολο, ιδιαίτερα όταν προβλέπεται μακρύ, προσπαθώντας στην διαδρομή να γνωριστεί καλύτερα τους παράξενους, εσωστρεφείς και γοητευτικούς χαρακτήρες του. Πάθος υπάρχει, αισθησιασμός υπάρχει, σασπένς και ισορροπημένη βιαιότητα επίσης. Μπορείς να ζητήσεις κάτι περισσότερο; Όταν ξέρεις ότι ο συγγραφέας μπορεί να στο δώσει ναι, μπορείς να το ζητήσεις.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Charlaine Harris
Μεταφραστής: Μιχαλοπούλου Ελένη
Εκδόσεις: Φανταστικός Κόσμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2010
Αρ. σελίδων: 344
ISBN: 978-960-6868-27-6